Изкуствен интелект композира български народни песни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6967001 www.24chasa.bg
От 5 години Кристиян Боянов работи в българска компания, която създава умни електроуреди. СНИМКА: Личен архив

Програмистът Кристиян Боянов разработва също умни устройства за дома и технология за намаляване на електропотреблението

Младият програмист Кристиян Боянов създава изкуствен интелект, който композира музика напълно самостоятелно. Идеята на създателя е да разпространи българските народни ритми в цял свят. Ето 5 стъпки към успеха, които Кристиян следва:

1. Използва науката, за да прави изкуство

Благодарение на машинно обучение, при което множество слоеве от “невронни мрежи” са програмирани да обработват информация между различни входни и изходни точки, вече няколко стартъпа се опитаха да създадат “композитори” от нов тип. У нас съвсем наскоро младият програмист Кристиян Боянов също създаде изкуствен интелект за генериране на музика.

2. Хобито, което помага в работата

“Занимавам се с програмиране от 7-и клас, като от няколко години имам засилен интерес в областта на изкуствения интелект. Едно от хобитата ми е свирене на тромпет. Миналия семестър посещавах курс в Софийския университет по машинно самообучение, по време на който трябваше да разработя проект по избрана от мен тема - това беше идеална възможност да съчетая двете неща, които харесвам”, разказва Кристиян. А как работи самият “композитор”? Точно както хората се учат да свирят на музикален инструмент - с часове уроци и упражнения, така и изкуственият интелект на програмата трябва да премине през т.нар. период на обучение.

В началото алгоритъмът създава произведения с хаотично подредени музикални тонове, приличащи на човек, сядащ за първи път на пиано. За да започне обучението, са необходими тестови данни, а именно - хиляди файлове музика. Програмата ползва файлове, познати от зората на първите мобилни телефони.

По време на създаването на проекта Кристиян използва невронни мрежи, които се използват и при превеждането на текст. “Първоначално погледнато, композирането на музика и превеждането на текст нямат много общо, но ако си представим думите като музикални тонове, изграждащи изречения, може лесно да разберем, че процесът на композиране представлява предсказване на следващия тон на база сегашните с помощта на статистически модел”, пояснява още Боянов.

Идеята е алгоритъмът да композира музиката изцяло самостоятелно, като за своите произведения той ще разполага със собствени страници в SoundCloud, Spotify и YouTube. В момента програмата може да се използва както от професионалисти, така и от непрофесионалисти.

Аматьорите могат да се насладят на вече композираните творби, както и да създават нови на база техните предпочитания и стил. Колкото до музикантите, те могат да черпят вдъхновение от импровизациите на алгоритъма, да го обучават на техни творби и да смесват различни жанрове и стилове с идеята да създадат нещо ново.

3. Благородна кауза - да разпространява българския фолклор

Сред основните цели на композитора от нов тип и неговия създател е алгоритъмът да възпроизведе български традиционни песни с неравноделен размер. “Един от основните проблеми, с които съм се захванал, е да накарам машина да композира самостоятелно български фолклор. Нашата музика е световно призната от големи майстори на това изкуство. Затова сметнах, че ще е голямо изпитание пред изкуствения интелект да реши някоя задача, която е трудно решима от повечето хора, дори музиканти”, разказва новаторът.

Интерактивна част е опцията за свирене с изкуствения интелект, която дава възможност на потребителя да въведе начало на произведението, а софтуерът да завърши творбата, съчетавайки своите знания с уникалния стил на потребителя. Кристиян вече има идея за проект в сферата на виртуалната реалност и нейното приложение в медицината с цел релаксация. “Предвидил съм музикалният фон да бъде създаден именно от програмата ми за композиране на музика”, казва той

4. Достатъчно смел е да не се плаши от бъдещето на технологиите

Според него приложението на интелигентните агенти със сигурност ще автоматизира много от процесите, като дори може да замести цели професии в бранша. “В научната литература онази точка във времето, когато напредъкът на технологиите, по-специално на изкуствения интелект, ще доведе дотам машините да станат по-умни от хората, е позната като “сингулярност”. Големите умове като Стивън Хокинг, Илън Мъск и Бил Гейтс споделят своите опасения от едно бъдеще, в което човечеството е заплашено от риск вследствие на сингулярността, но аз вярвам, че това е възможност за човечеството да надскочи себе си”, казва младият програмист.

Ако погледнем близкото бъдеще, вследствие на развитието на изкуствения интелект, нанотехнологиите и науки като психология и биология можем да очакваме открития като невроимпланти, с които да получим суперсили, смята Кристиян. “Вярвам, че компютрите ще създават изкуство, на което хората ще се наслаждават, а взаимоотношенията на хора с роботи няма да са вече научна фантастика. Оптимист съм и чакам с нетърпение следващото голямо откритие в тази сфера, дори силно се надявам да допринеса за него.”

5. Изпълнен е с идеи

Младият програмист от пет години е част от екипа на компанията Melissa, която разработва интелигентни устройства за дистанционно управление на домакински уреди. Компанията е носител на наградите за най-успешен стартъп за 2015 и 2016 г., а едва преди месец заедно със своята колежка Никол Димитрова разработиха система за монетизация, при която плащаш точно толкова ток, колкото си използвал. Благодарение на нея можеш в реално време да видиш колко пари си изхарчил до момента, а хотелите спестяват от разходите за персонал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.