Поне 115 овце в Странджа са укрити от ветеринарите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6967053 www.24chasa.bg
Камен Николов (в средата), шеф на областната дирекция по безопасност на храните в София, заедно с колегата си от Ямбол Николай Георгиев и от Благоевград - Михаил Бащавелов, представиха данни за чумата по животните на пресконференция.

Болестта дошла от

нелегален внос

Румен Порожанов по време на Консултативния съвет към министерството. СНИМКА: Йордан Симeонов

“Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев.

“Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади. Животните са били изкарвани от доброволци и са подплашвани към гората.” Това заяви Ивайла Давидова от главна дирекция “Верификация на официалния контрол” към Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Изтеглена е и мобилната техника за дезинфекциране на входа на Шарково заради посегателства, посочи Георгиев и допълни: “оттеглих хората си, за да не пострадат”.

“Най-вероятно вирусът е пренесен чрез нелегално транспортирано животно от Турция”, посочи Давидова. Тя добави, че това не е прецедент, тъй като при религиозни празници имало случаи на незаконна търговия.

Към момента 4000 животни са били подложени на евтаназия, като налични огнища има в Ямболска и Бургаска област.

“Болестта е особено опасна, силно заразна и подходяща за биологично оръжие. Изисква се високо ниво на биосигурност и не включва поставяне под карантина”, заяви Михаил Бащавелов, който е шеф на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, и председател на Съюза на ветеринарните лекари в България.  

Порожанов: Има депутати

на мястото на заразата,

може да я разнесат

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

Депутати стоят на мястото на заразата, може да я разнесат, заяви земеделският министър Румен Порожанов след Консултативния съвет с животновъдни браншови асоциации във вторник.

Порожанов обясни, че докато е бил в Шарково, е разговарял със станалата известна баба Дора. “Не искам да кажа, че се е съгласила, примири се”, каза той.

Министърът допълни, че мерките, които са взети, са абсолютно адекватни, бързи и своевременни.

Обезщетенията, които се изплащат, според нас покриват стойността на животните, каза още Порожанов. И добави, че имало хора, които искали да получават по 300 евро за животно, което не било възможно.

За ден трима стопани получили 110 868 лв. заради избити животни Средствата са за 501 животни под селекционен контрол, които са били умъртвени заради чума. Стопанствата са в селата Воден и Кости.

След него се включиха животновъди, които подкрепиха думите му, цитирайки обяви за продажба на овце и кози, с цени, стартиращи от 100 лв.

Създадохме оперативен щаб за дарение на животни за пострадалите колеги към Странджанския край, каза заместник-председателят на Асоциация „Обединени български животновъди” Юлия Коюмджийска.

Във фонда вече имало 150 животни от Перник и Кюстендил, като се очаква броят им да нараства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.