Вдига се акцизът на бездимните цигари на 40%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6967381 www.24chasa.bg
Снимка: Йордан Симеонов

Вдига се акцизът на бездимните цигари, като ще бъде 40% от този на конвенционалните цигари. В момента ставката е 26%. Това решиха депутатите в сряда с приети промени на първо четене в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Сега ставката за нагреваемите изделия е 0,93 лв., а за обикновените цигари е 3,54 лв. След промените налогът ще се вдигне на 1,40 лв. Това означава кутия бездимни цигари ще поскъпне до 6-6,50 лева.

"Има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лева на кутия, се губят около 32 млн. лева", посочи Стоянова. Тя допълни, че през ноември 2017-а е приета ниска ставка за нагреваемите тютюневия изделия, но никой не е предвиждал такова нарастване на относителния дял на тези цигари. „Спрямо миналата година обемът им се е увеличил с над 50%", допълни вносителят.

От БСП и ДПС посочиха, че няма да подкрепят промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Те посочиха, че не трябва да се променят данъчни ставки, преди да е изтекла бюджетната комисия.

През изминалата седмица бюджетната комисия подкрепи промените, а вчера и комисията за борба с контрабандата гласува "за" внесения законопроект.

Първоначалното предложение на Менда Стоянова беше налогът да се изравни и за двата вида, което щеше да доведе до драстичен скок в цената на бездимните цигари.

Решението за по-слабо повишаване на акциза беше договорено в коалицията, след като "Обединени патриоти" заявиха, че няма да подкрепят изравняването на ставките на двата вида.

Повишаването на акциза трябва да влезе в сила от 1 октомври.

Законопроектът беше подкрепен със 101 гласа "за" и 63 - "против". Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля.

Другата промяна със законопроекта засяга бирата, която се предлага в опаковки над 5 литра. За тях ще се изисква облепянето им с бандерол. В мотивите за промените е разписано, че така ще се увеличи административната тежест за пивоварите.

Предвижда се тези промени да влязат в сила от 1 януари 2019 г., не както тези за нагреваемите тютюневия изделия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г