Порожанов: 47 лева е компенсацията на животно за хората, които не могат да продават млякото им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6967664 www.24chasa.bg
Румен Порожанов. Снимка Марияна Бойкова

Няма да има 20 лв. плащане по "де минимис"

По 47 лева компенсация на животно ще получат стопаните на стада, които са в засегнатите райони в 7-те общини като обезщетение, че не могат да продават млякото им, въпреки че овцете са здрави.

Мандрите които използват такова мляко пък трябва да слагат специален щемпъл, което би затруднило реализацията на продуктите. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на Министерския съвет.

Той говори пред журналистите по повод протеста на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите. Порожанов заяви, че те вече са поискали оставката на зам.-министър, а днес искали и неговата оставка, но нито една от другите организации не ги подклепяли. Министърът се срещал няколко пъти с тази организация, представаляваща 25-30 процента от бранша. Някой от претенциите на тази организация били изпълними, но други нямало как да се случат. Министърът обясни, че минималната оценка на животните не можело да бъде под 190 лв., която той оцени като изключително високи. Тя покривала не  само пазарната цена, но и други разходи. 

Той обясни, че това е минимален праг и има много животни с по-високи цени. Тези със селекционен контрол стрували повече и тези дни плащанията били по 327 лева за една овца.

Второто искане на асоциацията е по 20 лв. на животно по програмата "де минимис". Порожанов поясни, че в момента има 2 основни субсидии - едната е 120 млн. лева на година от Европейския гаранционен фонд и национална помощ от 70 млн. лева.

Тези големи субсидии овцевъдите и козевъдите не са на минус. Допълнителните плащания по "де минимис" биха натоварили с още 25 млн. лева, коетое по никакъв начин не можело да бъде икономическо оправдано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.