Порожанов: 47 лева е компенсацията на животно за хората, които не могат да продават млякото им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6967664 www.24chasa.bg
Румен Порожанов. Снимка Марияна Бойкова

Няма да има 20 лв. плащане по "де минимис"

По 47 лева компенсация на животно ще получат стопаните на стада, които са в засегнатите райони в 7-те общини като обезщетение, че не могат да продават млякото им, въпреки че овцете са здрави.

Мандрите които използват такова мляко пък трябва да слагат специален щемпъл, което би затруднило реализацията на продуктите. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на Министерския съвет.

Той говори пред журналистите по повод протеста на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите. Порожанов заяви, че те вече са поискали оставката на зам.-министър, а днес искали и неговата оставка, но нито една от другите организации не ги подклепяли. Министърът се срещал няколко пъти с тази организация, представаляваща 25-30 процента от бранша. Някой от претенциите на тази организация били изпълними, но други нямало как да се случат. Министърът обясни, че минималната оценка на животните не можело да бъде под 190 лв., която той оцени като изключително високи. Тя покривала не  само пазарната цена, но и други разходи. 

Той обясни, че това е минимален праг и има много животни с по-високи цени. Тези със селекционен контрол стрували повече и тези дни плащанията били по 327 лева за една овца.

Второто искане на асоциацията е по 20 лв. на животно по програмата "де минимис". Порожанов поясни, че в момента има 2 основни субсидии - едната е 120 млн. лева на година от Европейския гаранционен фонд и национална помощ от 70 млн. лева.

Тези големи субсидии овцевъдите и козевъдите не са на минус. Допълнителните плащания по "де минимис" биха натоварили с още 25 млн. лева, коетое по никакъв начин не можело да бъде икономическо оправдано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са