Отмъщението си майката природа крие в най-красивите си кътчета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6967711 www.24chasa.bg
Местни жители заобикалят унищожен след тайфун електрически стълб в централната част на Филипините през 2016 г.

Човешкият вид е отговорен за повече смърт, отколкото всяко друго бедствие

Замърсяването на околната среда - от мръсния въздух до опасните разливи във водните басейни - убива повече хора всяка година, отколкото всяка война и проява на насилие по света. То взима повече жертви от тютюнопушенето, глада или природните бедствия. Повече от СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно.

Един от всеки шести преждевременен смъртен случай през 2015 г. - общо около 9 млн., е причинен от излагане на токсини, сочи проучване на медицинското сп. “Лансет”. Средствата, които се пръскат в международен мащаб за предотвратяване на смъртни случаи и болести, свързани със замърсяването, възлизат на $ 5,9 трилиона годишно, или около 6,2% от световната икономика. Смята се, че

най-засегнатите

държави се

намират в Азия

и Африка, като

Индия оглавява

списъка

Докладът е първият опит да бъдат събрани всички данни за смъртни случаи, причинени от замърсяването на природата, която отвръща на удара.

Повечето от нас неведнъж са влизали в конфликт с времето, независимо дали сме подгизвали до кости от неочаквана буря, или сме изгаряли от слънцето. Има обаче места по света, където майката природа наистина се опитва да ни убие, а методите ѝ варират от смъртоносни бури до вулканични изригвания. С тези средства майката природа не остава безучастна и яростно отвръща на атаката срещу себе си. Иронично, местата на Земята, където природата най-вероятно ще ви убие, са едни от най-често спиращите дъха ни. 

Като започнем с нейния раздразнителен, понякога бурен нрав до местещите се тектонски плочи, Земята може да бъде опасно и непредсказуемо място. Земетресенията, наводненията и другите

природни

бедствия са

причинили

смъртта на

повече от 780

хил. души между

2000 и 2009 г.,

сочат данни на секретариата към ООН, изготвящ Международната стратегия за намаляване на бедствията. Още милиони хора са ранени или изселени от домовете си през първото десетилетие на XX век.

Никой не знае как ще се развие следващото десетилетие, но някои области имат повече основания да се притесняват от други. От всички опасни зони на Земята, която е най-смъртоносната? Би Би Си разглежда четирите природни елементи, за да открие най-смъртоносните места на Земята.

Редица езера “убийци” дебнат в Африка, но не водата, а въздухът там представлява истинска опасност. Причина за мълчаливия убиец е фактът, че езерата Ниос в Камерун и Киву, на границата между Демократична република Конго и Руанда, се намират на места с вулканична активност, заради което изпод земята изтича въглероден диоксид.

Най-опасни в този случай са т.нар. линични изригвания, когато земетресение или кално свличане може да направи така, че въглеродният диоксид бързо да се издигне на повърхността на езерото. Образува се облак от газ, който е по-тежък от въздуха. Той се спуска,

избутва

кислорода и

задушава всяка

форма на живот

в района

След две изригвания през 80-те години, които убиха над 1700 души и 3500 глави добитък в Камерун, експерти разработиха методи за безопасно и редовно обезгазяване на езерата, използвайки тръби и сифони.

Друго потенциално бедствие бе предотвратено и обърнато с главата надолу край езерото Киву, където има изтичане на метан от земята. Създаден бе проект за използване на изсмукания газ за енергия и производство на електроенергия на милиони хора.

Не само газовете могат да убиват. Самият въздух може да ни нанесе смъртоносно наказание, когато ветровете станат брутални.

Кейп Денисън в Антарктида е най-ветровитото място на Земята, изчислено на средна годишна база. Не е изненадващо, че е необитаемо, но сезонните бури и ветрове причиняват опустошение и в редица населени места по света.

Най-силните бури се оформят над топлите океани на север и на юг от екватора. Пасатите се подсилват от промяната на налягането и създават въртящи се климатични системи, известни като урагани, циклони и тайфуни.

Никой не може да предвиди къде ще удари следващият ураган, но Южна Флорида винаги е разумно предположение. Според геоложки проучвания в САЩ град като Маями и околните населени места могат да очакват да бъдат ударени от над 60 урагана за период от 100 години. Опустошенията вследствие на урагани в Маями и близкия Флорида Кийс не са нищо ново. През 1926 г. бедствието унищожава или поврежда почти всяка сграда в центъра на Маями, убивайки най-малко 373 души. По-малко от 10 години по-късно ураган в Деня на труда от 1935 г. убива 408 души във Флорида Кийс.

Когато става въпрос за такива бури, Хаити се счита за най-уязвимия остров в Карибите. Не само че

се намира на

магистралата

за урагани,

но крайнобедната страна няма голяма възможност за защита. Селищата са изградени на заливни низини, природните защити във вид на гори са почти унищожени, а икономиката не е достатъчно стабилна, за да финансира предотвратяване на наводнения или предупредителни системи. Това обяснява защо най-силните бури не са непременно най-смъртоносните.

Циклоните са смятани за едни от най-опасните бури, защото трудно могат да бъдат предвидени, обяснява Йорн Биркман, експерт по рисковете при природни бедствия в университета в Щутгарт, Германия. “Скоро те ще се появят на места, които никога или много рядко са ставали свидетели на такова бедствие, а общностите нямат никакви знания как да се подготвят”, предупреждава експертът. Биркман е част от екипа, който съставя годишния Световен доклад за риска, публикуван от Университета на ООН.

Той посочва страните, които са най-уязвими на природни бедствия, като се вземат предвид както тяхното местоположение и устойчивост, така и намерението да бъдат съсредоточени усилия на свтовната общност в тяхна защита. През 2016 г. Вануату застана начело в списъка. Повече от една трета от населението на островната държава бива засегната от природни бедствия всяка година.

Местни жители заобикалят унищожен след тайфун електрически стълб в централната част на Филипините през 2016 г.

71% от всички цунами се появяват в Тихия океан

Водата крие очевидни опасности за хората, тъй като сме доста слабо адаптирани към водната среда. Въпреки значителния ни опит в корабоплаването Международната морска организация съобщава за над 2000 смъртни случая в морето всяка година. Само малка част обаче са пряк резултат от вълните.

Някои води са по-опасни от други благодарение на уникалните географски особености, които повишават тяхната мощ. Проливът Салстраумен в Норвегия си е спечелил

страховита репутация

заради най-силните

течения на Земята

Домът на най-мощното джакузи в света обаче вече е толкова добре проучен, че с опитен капитан туристите могат да го прекосят дори в надуваема лодка.

Водата на сушата вероятно е по-страховитата сила, с която наистина трябва да се съобразяваме. За живеещите в крайбрежни райони наводняването с морска вода е особено опасно. Малдивите, група от ниско разположени острови и атоли в Индийския океан, са наричани също “ефимерните острови”, защото са крайно уязвими и зависими от покачващото се морско ниво. Рискът се увеличава всяка година заради непрестанно променящия се климат. Истинската опасност възниква, когато нивото на водата се покачи внезапно по време на цунами или буря.

Цунами е внезапното изместване на вода, причиняващо колосална вълна или поредица от вълни, и може да има опустошителни последици. Повечето цунами - 71% според Националната метеорологична служба на САЩ, са в Тихия океан. Генерираните от земетресения обаче могат да се появят във всяка зона на разместване на тектонските плочи, смята шефът на звеното за цунами в Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

За да се предпазят, хората са създадени системи за предупреждение и следене на появата на цунами по света. Понякога обаче времето за предупреждение е не повече от 20 минути, така че цунамито остава заплаха за много животи.

През 2004 г. най-смъртоносното цунами в най-новата история

отне живота на 280 000

души в 15 страни

след земетресение,

ударило бреговете на Суматра, Индонезия. Смъртността бе толкова висока, че е трудно да се проумее, имайки предвид, че още стотици животи бяха загубени впоследствие в реките от кал и вода. 

Твърди се, че преливането на китайската река Яндзъ през лятото на 1931 г. е убило милиони хора, въпреки че официалните документи посочват значително по-малък брой жертви. Огромният снеговалеж през въпросната година бе последван от топене и необичайно силни валежи, което в крайна сметка доведе до най-лошата природна катастрофа, регистрирана в региона.

Днес милиарди хора все още живеят в непрестанно наводнявани равнини до най-големите реки в Китай, а непредсказуемостта на водата е все по-тревожна заради промяната в климатичните модели.

 8 от 10-те най-уязвими за бедствия града са във Филипините

Ако има едно нещо, което обединява най-смъртоносните дестинации в света, това е тектоничната активност. Земната кора е съставена от подвижни плочи и когато те се движат една срещу друга, се натрупва потенциална енергия. Когато тази енергия се освободи, земната повърхност се пука, освобождава се сеизмична вълна, разклащайки повърхността на Земята в силни трусове. Най-смъртоносното регистрирано земетресение е трусът от 1556 г. в китайската провинция Шънси, при което

броят на

смъртните случаи

надминава

800 000 души

Тъй като земетресенията предизвикват и цунами, е справедливо да се каже, че те ожесточено се конкурират с наводненията за най-смъртоносните природни бедствия в света.

Най-известната граница между плочите е разломът Сан Андреас в Калифорния, където Тихоокеанската тектонска плоча, която се движи на север, се плъзга успоредно на Северноамериканската, която се движи на юг. Заради близостта му до Холивуд голям трус би причинил значителни щети. 

Но отново най-бедните части на света са най-уязвими на земетресения. Предразположените към земетресения градове като Лос Анджелис и Токио се възползват от най-новите архитектурни постижения, за да направят сградите си устойчиви на трусове и да защитят жителите си.

Около

Тихоокеанския

огнен пръстен се

случват 81% от

най-мощните

трусове в света,

но не всички страни в региона могат да направят това. Според Атласа за риска от природни бедствия от 2015 г. осем от десетте най-уязвими за природно бедствие града в света са във Филипините - не само че попадат в огнения пръстен, известен с рекордно честа сеизмична активност, но и са посещавани от над 20 тайфуна годишно. Гватемала не е единствената страна от Централна Америка в огнения пръстен, която оплаква жителите си, убити от природата, но няма да забрави 1976 г., когато земетресение със сила 7,5 отне живота на 23 000 души.

Индонезийските острови Ява и Суматра са изправени пред повече природни бедствия, отколкото който и да било друг регион в света. Най-известното бедствие, удряло Индонезия, е цунамито в Индийския океан от 2004 г., което убива около 227 898 души след земетресение със сила от 9,1, предизвикало огромната вълна.

Земята убива и чрез почвата си. Обилните дъждове се просмукват в почвата по хълмовете, което води до опустошителни свлачища. През 2005 г. водата след урагана Стан напои земята в части от Гватемала, Ел Салвадор и Южно Мексико, причинявайки повече от 900 свлачища. Цели селища бяха погребани. Село Панабай бе обявено за гробище, след като спасители се отказаха от надеждата да изкопаят телата на 300 изчезнали селяни.

Над 200 000 души са загинали заради вулкани през последните 400 г.

На обратната страна на тектонската монета е вулканичната активност. Когато плочите се отдалечават една от друга, гореща магма от недрата на земята се излива, за да запълни празнината.

Често описвана като “най-жестокото място на Земята”, депресията Данакил в Етиопия е пресечната точка на три плочи. Смята се, че там е регистрирана най-вулканичната дейност в света.

Средната годишна температура е 34,4°C, което прави депресията и една от най-горещите точки на Земята. С минимални годишни валежи и пейзаж, надупчен от вулканични разриви, хидротермални полета и солници, ще ви бъде простено, ако сметнете, че никой не може да оцелее тук. Но членовете на етническа група на Афарите, населяващи районите между Етиопия, Еритрея и Джибути, наричат това място дом.

Всъщност хората

имат навика да се заселят

в близост до обезпокоителни

географски особености,

сред които експлодиращи планини, които изхвърлят реки от огън. Най-известният пример е Помпей, древният италиански град, погребан от лава след изригването на Везувий. 

Редица модерни градове имат гледка към активни вулкани - Неапол е на по-малко от 6 км от Везувий, а Мексико Сити - на 43 км от Попокатепетъл.

Според проучвания, публикувани от мрежата на Global Volcano Model през 2015 г., повече от 200 000 души са загинали като пряк резултат от вулканите през последните 400 години. Международният екип от експерти посочи и местата, които са най-застрашени от вулканична дейност. Индонезия беше на върха.

На връх Тамбора на остров Сумбава са убити 70 000 души през 1815 г., което води до "година без лято" в северното полукълбо. Изригването временно променя климата, вследствие на което вулканът предизвиква още повече жертви заради глад и болести.

През 2010 г. вулканът Мерапи на индонезийския остров Ява причини опустошение, убивайки над 350 души със своите експлозии и задушаващи облаци от пепел. И все пак десетки хиляди животи бяха спасени чрез навременна евакуация. Последните изригвания на вулкана Килауеа, намиращ се на най-големия остров на Хавай, и на вулкана Фуего в Гватемала отнеха живота на десетки и нанесоха материални щети за стотици долари.

Значителна заплаха в бъдеще представлява не толкова разтопената лава, колкото топлината. Над 70 000 смъртни случая бяха регистрирани в Европа през 2003 г. в резултат на топлинен стрес, когато гореща вълна удари континента, а температурите рязко се покачиха. Градските зони са особено силно изложени на риск, а с разрастването на населените места, горещите вълни могат да станат природно възмездие за по-голяма част от човечеството от всякога.

Везувий не е единственият активен вулкан, заплашващ този гъстонаселен район. Средиземно море и бреговете на Италия крият десетки вулкани. Най-тревожно би било изригване на курортния остров Иския, защото то би засегнало Неапол и може да бъде по-лошо дори от трагедията след Везувий.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.