Ранно пенсиониране за миньори от затворени рудници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6968335 www.24chasa.bg
Снимка Архив

При ликвидация на мина или съкращения миньорите отново ще могат да се пенсионират на 45 г. и 4 месеца. Те обаче трябва да имат и сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години осигурителен стаж, положен при условията на чл. 104, ал. 3. Това предложения на група депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти бяха приети на първо гласуване от социалната комисия в парламента.

Поправката отменя нарастването на възрастта за ранно пенсиониране на миньорите до 50 години.

От тази година влезе в сила поправка на Кодекса за социално осигуряване, която премахна възможността за ранно пенсиониране при закриване на рудник. “По този начин миньори с дългогодишен стаж под земята са оставени без възможност да се пенсионират дори при навършване на изискуемата възраст, ако не са я навършили към момента на прекратяването. Така те трябва да чакат поне 10 години, за да придобият право на пенсия. Тези лица са с прекратени права от независими по тях причини“, обясни пред депутатите вносителят на промените Светлана Ангелова. Тя пресметна, че промените ще засегнат около 80 човека, като на месец ще са нужни около 65 хил. лв.

"С консенсус и добра воля ще бъде поправена една несправедливост", каза омбудсманът Мая Манолова, която на 8 януари внесе промените в деловодството на парламента.

Не ми е ясно защо не предотвратихме тази сага, при положени, че на всички бе ясно какво ще се случи, каза Георги Гьоков от БСП. Той изрази подкрепаата на БСП за промените. Светлана Ангелова го контрира, че социалистите не са направили нито едно възражение срещу поправките в комисията или в пленарна зала. " На 29.10.2014 г. внесохме законопроект касаещ ранното пенсиониране. Тогава вие, които толкова разбирате от тези неща не го подкрепихте.", отвърна Гьоков. Няма да позволя такъв език, прекъсна го шефът на социалната комисия Хасан Адемов. И обясни, че групата на ДПС ще се въздържат по време на гласуването. Причината е, че работодателите плащат осигурителна вноска в професионалния пенсионен фонд. Освен това миньорите имат право на обезщетение за безработица 1 година, а след това и преквалификация. Категоричен бе, че със средствата на Държавното обществено осигуряване няма как да се решат проблемите с безработицата. Обясни, че дефицитът в ДОО вече 4,3 млрд лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа