Посланикът на Израел за атентата в "Сарафово": Няма прошка за терористите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6968570 www.24chasa.bg
Церемонията протича при засилени мерки за сигурност. СНИМКИ: Авторът

6 години след ужасяващия терористичен акт на "Хизбула", тук, на летище Сарафово сякаш времето е спряло. Само за един момент на днешната дата преди 6 години се промени животът на близките на шестте жертви, България също бе променена завинаги. Процесът срещу терористите от "Хизбула" продължава, призоваваме правосъдието да възтържествува. Лицата, дали самостоятелно или като пратеници на терористична организация, никога няма да получат прошка. Това заяви преди минути посланикът на Израел Ирит Лилиан на възпоменателната церемония в памет на жертвите от атентата на летище Сарафово от 18 юли 2012г.

Тя призова международната общност да е единна и по-добре координирана в борбата с тероризма. "Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни, Израел и България ежедневно демонстрират това", каза още посланик Лилиан.

Близките на петимата израелски туристи, които намериха смъртта си на бургаското летище, отправиха молба към българското правосъдие и съдебната система да бъде приложен закона в цялата му строгост срещу "Хизбула". Техен представител подчерта, че тримата атентатори са били пратени от терористичната организация с цел да убият колкото се може повече израелски туристи, дошли на почивка у нас.

"Никаква кауза не може да признае убийството, а битката за доброто трябва да се води на всички фронтове", бе част от обръщението на президента Румен Радев, който изпрати съболезнователен адрес към близките на загиналите. 

Малко след 17 часа роднини на убитите израелци запалиха свещ в тяхна памет на мемориала, изграден на лобното им място - паркингът пред стария терминал "Пристигащи" на летището.

Свещичка за българския шофьор Мустафа Кьосов запали областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. На церемонията, която продължава и в момента с поднасяне на венци и цветя, присъстват още зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, главният секретар Младен Маринов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който по време на атентата беше вътрешен министър, депутати, шефът на Апелативната прокуратура Любомир Петров,и на полицията старши комисар Калоян Калоянов.

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност, а на покрива на стария Терминал - пристигащи са разположени снайперисти.

Старши комисар Калоян Калоянов и бургаските депутати от ГЕРБ Ивелина Василева и Димитър Бойчев /от ляво на дясно/.
Старши комисар Калоян Калоянов и бургаските депутати от ГЕРБ Ивелина Василева и Димитър Бойчев /от ляво на дясно/.

Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров /в дясно/ и ръководителят на окръжната прокуратура Георги Чинев поднасят венец от името на главния прокурор Сотир Цацаров.
Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров /в дясно/ и ръководителят на окръжната прокуратура Георги Чинев поднасят венец от името на главния прокурор Сотир Цацаров.