Въоръжените сили са в затруднение и в повишен риск да изпълняват задачите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6969679 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Въоръжените сили са в състояние на затруднение и в повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на НАТО и Европейския съюз. Това е основният извод от доклада на Министерството на отбраната за състояните на отбраната и въоръжените сили за 2017г, който депутатите приеха днес с 94 гласа "за", 28 "против" и 24 "въздържали се".

Отделни задачи са били изпълнявани с ограничения заради недостиг на финанси, нарастващ некомплект с личен състав и лошо състояние на техниката, пише още в доклада. В него се подчертава още и проблемът със заплащането на военните. Според документа има съществени разлики в заплащането на кадрите на една и съща позиция.

Общо 290 учения пък били проведени на Въоръжените сили през 2017 г., което е с 11% повече от предходната. 8 мисии и операции били проведени зад граница. В планираните ротации за годината пък били включени 900 военнослужещи. Армията е участвала и в 69 мероприятия свързани с оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни.

"Няма такъв критичен доклад, поне откакто аз се помня и съм бил депутат в комисията по отбрана", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че по никакъв начин не се е бъркал на експертите за изготвянето на доклада и не е казвал да се "напудря", за да изглежда добре. И обясни, че идеята на този доклад е да се даде реална представа на депутатите в какво състояние е българската армия, за да се търсят начини да се подобри.

"28 г. военните бяха мачкани и карани да взимат решения, които не са им присърце. Моята задача е да им върна смелостта, а не като видят политическо лице - да се сдържат и да мълчат, за да не кажат нещо грешно", каза още той. Каракачанов посочи, че е време младите момчета, които служат в армията да бъдат похвалени за това, че избират да служат на държавата в такъв тежък период, вместо да си хванат багажа и да отидат да реализират капацитета си другаде.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сесил Каратанчева спечели девета титла в своята тенис кариера. Тя триумфира на турнира в Сърпрайз (САЩ). Надпреварата е с награден фонд $25 000. На финала направи обрат срещу 14-годишната американска феноменка Кори Гауф след 5:7, 6:3, 6:1. За последно Каратанчева спечели титла през септември 2017-а.

26 пъти се пропускат заседания, Светослав Петков чист като сълза Рекордьор в отложените дела срещу него се оказва Светослав Петков, познат като Лъвицата сред криминалистите. Той е сочен за автоджамбазин номер 1 от полицаите, но пред Темида е чист като сълза. До момента срещу него няма произнесена нито една присъда,

С обвинение за три поръчкови убийства може да се сдобие съвсем скоро Димитър Желязков - Митьо Очите, научи "България Днес". Самите престъпления са извършени преди десетки години, а разследването им тогава не доказва съпричастността на Очите като поръчител. От няколко месеца материалите по тях отново са извадени от архива,