Нанков: В следващите 2 месеца ще обявим обществени поръчки за още 137 км от АМ "Хемус"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970155 www.24chasa.bg
министър Николай Нанков инспектира обходния път на Габрово СНИМКА: МРРБ

Ще обявим в рамките на следващите два месеца обществени поръчки за още 137 км от автомагистрала "Хемус", обяви в Габрово министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

На 30% е реалното изпълнение на участъка от 9.3 км от Ябланица до Боаза. "Знаете договорът е за проектиране и строителство и еза две години. Със сигурност ще приключим предсрочно, до септември догодина ще сме готови с магистралата в тази и част. Междувременно в рамките на август ще стартираме и обществените поръчки за 52-та км до разклона Ловеч - Плевен, което ще е на три етапа. Там имаме обществени поръчки за строителство, тъй като приключваме с техническите проекти. Готови сме с документацията и август стартираме с тези тръжни процедури, за да може 2019 г. да стартираме с реалното строителство. Също през август или в началото на септември ще стартираме с 85-те км до Велико Търново, там ще е с процедури на инженеринг", обясни министърът. Реалното строителство на 16.2 км от източната част от Белокопитово към пътния възел при Буховци също започва август.

"Там в момента допроектираме. Вчера / в сряда/ на експертен съвет в АПИ беше приета разработката, остава издаването на сторително разрешение от министерството, срокът за обжалване е двуседмичен и август месец да започнем реално строителство. Имаме избран изпълнител. Така че с "Хемус" ангажиментите по линеен график се спазват", отчете Нанков. Той припомни, че за магистралата има гарантиран финансов ресурс за изграждането - от държавния бюджет, догодина от бъдещата толсистема.

Министърът инспектира обхода на Габрово и рехабилитацията на второстепенния път Габрово -Севлиево. "Приключихме с най-големия тунел, строен през последните 2 години в България - 600 м по австрийски метод, естакадите и мостовите съоръжения са готови. Договорът със строителя е до края на годината. Аз съм убеден, че месец-два предсрочно ще успеем да приключим и с обхода на Габрово- 23 км, грандиозен проект не само за Габрово и Северна България, той все пак е и подхода към тунела под Шипка", каза министърът. Разработката на идейния проект за него е приета на експертен съвет в министерството. Финансирането ще бъде в различни варианти - бюджетни средства и бъдещи инвестиции, но ще се стартира с двата вида процедури паралелно. Той припомни за сключеното рамково споразумение с китайски инвеститори за п.тунела под Шипка и разкава, че две от компаниите са много сериозни. "Два дена една от компаниите проверява цялото трасе - не само автомагистрала "Русе - Велико Търново, не само тунел под Шипка, а и автомагистрала заедно с мост над Дунав от Русе до южната част на тунела с пътен възел към Казанлък", разказа Нанков

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.