Затягане! БНБ следи под лупа “роднински” заеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970375 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Банките ще ги отчитат на всеки три месеца

БНБ засилва контрола над кредитите, които банките, работещи у нас, ще отпускат на свързани с тях лица - т.нар. вътрешни експозиции.

Това става ясно от решение на управителния съвет на централната банка, който прие специална наредба за този вид заеми.

На всеки 3 месеца трезорите задължително ще се отчитат пред БНБ за такива новоотпуснати заеми. Въвеждат се изисквания към вътрешните правила и процедури на банките, по които те ще се одобряват, следят и контролират.

Така и собствениците на трезорите, и банковият надзор ще следят рисковете, свързани с този вид кредитиране.

За целите на отчетността размерът им ще се определя по брутната им балансова стойност, предвижда наредбата.

Целта на надзорната мярка е да не се допусне концентрация на кредитната дейност в определени свързани лица, както и да се пресекат практиките за източване на банки чрез раздаване на заеми на свързани с нея кредитор лица. Няма да се допуска договаряне на по-изгодни условия за отпускането на заема, отстъпки при гаранциите за него или при инструментите за погасяването му.

Според правилата един заем се определя като “вътрешна експозиция”, когато получатели на вземането са администратори на банката, акционери с над 10% дял в нея, фирми, чиито представители са членове на управителния или надзорния съвет на банката, която отпуска заема.

По специалния ред ще се кредитират и фирми, собственост на съпрузи, братя, сестри и роднини по права линия на собственици или мениджъри в банката. Изискванията ще се прилагат и към компании, в които банката кредитор участва в управлението или има мнозинство.

Под лупа ще се контролират и заеми към посредници, които действат за сметка на свързаните лица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",