Затягане! БНБ следи под лупа “роднински” заеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970375 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Банките ще ги отчитат на всеки три месеца

БНБ засилва контрола над кредитите, които банките, работещи у нас, ще отпускат на свързани с тях лица - т.нар. вътрешни експозиции.

Това става ясно от решение на управителния съвет на централната банка, който прие специална наредба за този вид заеми.

На всеки 3 месеца трезорите задължително ще се отчитат пред БНБ за такива новоотпуснати заеми. Въвеждат се изисквания към вътрешните правила и процедури на банките, по които те ще се одобряват, следят и контролират.

Така и собствениците на трезорите, и банковият надзор ще следят рисковете, свързани с този вид кредитиране.

За целите на отчетността размерът им ще се определя по брутната им балансова стойност, предвижда наредбата.

Целта на надзорната мярка е да не се допусне концентрация на кредитната дейност в определени свързани лица, както и да се пресекат практиките за източване на банки чрез раздаване на заеми на свързани с нея кредитор лица. Няма да се допуска договаряне на по-изгодни условия за отпускането на заема, отстъпки при гаранциите за него или при инструментите за погасяването му.

Според правилата един заем се определя като “вътрешна експозиция”, когато получатели на вземането са администратори на банката, акционери с над 10% дял в нея, фирми, чиито представители са членове на управителния или надзорния съвет на банката, която отпуска заема.

По специалния ред ще се кредитират и фирми, собственост на съпрузи, братя, сестри и роднини по права линия на собственици или мениджъри в банката. Изискванията ще се прилагат и към компании, в които банката кредитор участва в управлението или има мнозинство.

Под лупа ще се контролират и заеми към посредници, които действат за сметка на свързаните лица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Целият свят е свикнал с разголените снимки на бившата съпруга на Макси Лопес - Уанда Нара. Но настоящата му половинка Даниела Кристиансон определено изненада със секси кадъра, който си пусна. Гаджето на футболиста припомни почивката им на Малдивите. И показа на всички с какво е спечелила Макси Лопес.

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.