Евростат: Повече от 1/3 от фермерите у нас са на възраст над 65 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970642 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.

Около половината от хората у нас, които се занимават със земеделие или друга селскостопанска дейност, са на възраст 40-65 години, а броят на младите фермери у нас, е едва 14 на сто, предаде БТА.

Все пак, по брой на хората, които се занимават със земеделие и са на възраст до 40 години, страната ни е на 8-ма позиция в ЕС - над средния показател за Евросъюза - 11 на сто са младите фермери в страните на ЕС.

В страната има приблизително около 200 хиляди различни по големина земеделски стопанства, които съставляват едва 2 процента от общия брой на стопанствата в ЕС.

От тях 190 хиляди ферми са с малка площ под 5 хектара, а около 10 хиляди са стопанствата с площ над 50 хектара, отчита Евростат.

Според данни на родната статистика - у нас в селското стопанство са заети около половин милион души, а броят на наетите непостоянно лица варира около 100 хиляди.

Пак по данни на НСИ селскостопанският сектор у нас през 2016 г. е произвел продукция за над 7,3 млрд. лева, от които близо 1,7 млрд. лева са от продукция в животновъдството.

ОКОЛО 10,3 МЛН. СА ФЕРМИТЕ В ЕС

Около 10,3 милиона ферми и мениджъри на ферми е имало в ЕС през 2016 г., като повечето от фермите на ЕС са били с малък характер, като две трети са били по-малки от 5 хектара, отчита Евростат.

Обратно - 3 процента от фермите в ЕС с площ над 100 хектара - са обработвали повече от половината от използваната земеделска площ на Евросъюза, която е около 171 млн. хектара.

Една трета от 10-те милиона земеделски стопанства в ЕС са разположени в Румъния - 33 процента, в Полша се намират 14 процента от фермите, в Италия - 10 процента и Испания - 9 процента от фермите в ЕС.

Около половината от стандартната продукция, генерирана от селското стопанство в ЕС, обаче идва от ферми във Франция, Германия, Италия и Испания - тези 4 държави дават 54 на сто от стопанската продукция на ЕС. Въпреки че в Румъния са концентрирани около една трета от стопанствата на ЕС - те дават само 3 на сто от стандартната продукция на Евросъюза, отчита статистиката.

От друга гледна точка - във Франция се използва най-много земя за селскостопански нужди - 28 милиона хектара. Други 23 милиона хектара са били предназначени за стопански нужди в Испания, 17 милиона хектара - във Великобритания, 15 милиона хектара - в Германия и 14 милиона хектара - в Полша.

Най-много млади земеделски стопани се срещат в Австрия - 22 на сто от броя на фермерите там, в Полша - 20 на сто и Словения - 19 на сто.

На другия полюс - най-малко фермери до 40 г. са отчетени в Кипър - 3 процента от общия брой на фермерите и Португалия - 4 процента.

Фермерската професия като цяло е доминирана от мъжете - 7 от всеки 10 фермери в ЕС - са от мъжки пол, отчита още Евростат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.