Министрите Радев и Порожанов не са в парламента, депутатите спорят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970741 www.24chasa.bg
Валентин Радев не е в парламента, БСП поиска да го повикат. Снимка Архив

Със спор по изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за разпространението на чумата по дребния преживен добитък започна заседанието на парламента, съобщи БТА.

Вчера публично бе обявено, че министрите ще дойдат днес тук да обяснят на българската общественост какво се случва и какви мерки предприема българското правителство, посочи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Днес обаче разбираме, че двамата министри няма да дойдат, посочи той и поиска те да бъдат поканени в парламента.

Вчера министър Радев излъга цялата страна, като заяви, че едва ли не е получил подкрепа от всички политически сили, коментира Стойнев и поиска той да дойде и да обясни какво точно е имал предвид. Стойнев коментира, че, ако Радев не дойде, от БСП ще бъдат принудени да публикуват стенограмата от Председателския съвет на Народното събрание.

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов каза, че ще разговарят с министрите, но положението в района на Странджа било изключително сложно и присъствието на двамата министри там можело да се окаже много по-полезно и целесъобразно от присъствието им тук.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че парламентарният ден започва в 9.00 и завършва в 14.00 часа. Никой по никакъв повод не е казал, че министър Радев и министър Порожанов няма да дойдат, посочи той. Двамата ще бъдат днес тук, както на дебата, който ще се води с министър-председателя, така и след това ще вземат отношение и по тези теми, добави Цветанов.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова се усъмни дали Цветанов и председателстващия заседанието си говорят. Току що председателстващият заседанието ме информира, че двамата министри няма да дойдат в парламента и няма да има изслушване, посочи тя.

В момента парламентът обсъжда на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. След това депутатите ще преминат към избор на управител на Националната здравноосигурителна каса.

В началото на заседанието беше включена нова точка - първо четене на промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, а първото четене на изменения в Закона за пътищата отпадна от дневния ред, тъй като министър Николай Нанков е възпрепятстван да присъства на обсъждането.

Парламентарният контрол ще започне с разисквания по питане на Корнелия Ненова /"БСП за България"/ към премиера Бойко Борисов за политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа.

На въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерите Валери Симеонов и Екатерина Захариева, както и министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Красимир Вълчев и Теменужка Петкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",