Злополуките в строителството намаляват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6971473 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

По-малко трудови злополуки на работното място в сектора "Строителство" при ръст на строителните обеми са регистрирани в НОИ през първото полугодие на годината, благодарение на засиления контрол, който Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ осъществява. Това съобщиха от пресцентъра на ГИТ.

Намаляват и случаите на работа без сключен трудов договор, но секторът продължава да бъде сред най-рисковите както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и при осъществяването на трудовите правоотношения.

За първото полугодие на 2018 г. контролните органи на ГИТ са извършили 2840 проверки в строителството при 2400 - за същия период през 2017 г., което е ръст с 18 процента. Проверките в сектора са 13 процента от всички, извършени от инспекторите по труда през първото полугодие, предава БТА.

Регистрираните трудови злополуки, свързани с работния процес, са 63, от които 3 са завършили със смърт. Най-тежкото нарушение в областта на трудовите правоотношения - полагането на труд без трудов договор, е установено в 323 случая при 381 - година по-рано. Запазва се тенденцията всеки четвърти случай на работа без договор да се установява на строителен обект.

В строителството са и почти половината спрени обекти заради работни места и работно оборудване, които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите - 88 от 187 общо. Този вид нарушения обаче намалява спрямо първото шестмесечие на 2017 г., когато са били 120 от 257 общо. Но се увеличават нарушенията, свързани с обезопасяването на работното оборудване. Увеличава се и делът на този вид нарушения в сектора спрямо общия им брой, констатиран във всички икономически дейности. През т.г. на строителни обекти са установени 2027 нарушения по безопасността на оборудването от 11 711 общо, докато година по-рано са били 1822 от 13 103.

Установените нарушения в сектора "Строителство" за полугодието на 2018 г. са общо 13 982, от които 9023 са свързани с безопасността и здравето при работа, а 4950 са в областта на трудовите правоотношения - за възникването, изпълнението и прекратяването им, както за заплащането на труда и за работното време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.