Петкова: Не знам дали “Инерком” ще обжалва, но хората да са спокойни за тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6971888 www.24chasa.bg
Гинка Върбакова по време на изслушването в парламента, което включваше и източниците на финансиране на сделката. Срокът за плащане към ЧЕЗ е краят на септември-началото на октомври. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Ако има оспорване, играта е сериозна, ако няма, значи е сценарий, заяви експертът Атанас Тасев

КЗК е компетентният орган по тези сделки и всички трябва да се съобразяваме с нейното становище. Така коментира по bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова решението на антимонополния орган да забрани на “Инерком” да купи активите на ЧЕЗ в България. И Петкова не знаеше дали “Инерком” ще обжалва, но успокои хората - въпреки че сделката е по чешкото законодателство, България има регулаторни органи, които гарантират сигурността на електроснабдяването.

В петък нито собственичката на “Инерком” Гинка Върбакова, нито изпълнителният директор Милена Славова вдигаха телефоните си. “Инерком” ще си прецени дали да обжалва пред ВАС решението на КЗК. Ако има обжалване, играта е сериозна, ако няма, значи е сценарий. Това заяви пред “24 часа” енергийният експерт Атанас Тасев. Концентрация при покупката на активите на чешката компания от “Инерком” има, но от това, което чета, не виждам основание за господстващо положение, добави той.

Ако виждат господстващо положение при малка компания като “Инерком”, тогава всеки следващ е по-голям и ще стане така, че ЧЕЗ да не могат да си продадат активите в България, или пък единствено може да вземат участие фирми без активи у нас, заяви Тасев.

Чешките медии вече спрягат сделка с втория в класирането - “Индия пауър” (виж карето долу). Някои наши експерти също я коментират. Казват, че е собственик на 13 ерепета, притежава я едно от най-богатите семейства в Индия, има оборот от 5 млрд. долара.

Бившият зам. икономически министър Явор Куюмджиев коментира за “24 часа”, че се е случило очакваното. Нормално е да се спре сделка, която застрашава доставките на електроенергия за 3 млн. души, с фирма, която няма опит и е много малка, както и без доказан произход на средствата, с които ще се плати.

Той настоя в енергийния закон да има критерии за стратегически инвеститори за такива лицензирани компании. 

Медии в Чехия вече спрягат за купувачи индийците

Решението на КЗК за сделките за активите на ЧЕЗ в България и за Нова тв получи силно отразяване в Чехия. Странно съвпадение е, че в един ден най-голямата чешка компания и най-богатият чех бяха отстранени от пазара. Това заяви за “24 часа” Веселин Вачков, директор на “Лидове новини”.

Медията, чийто управител е той, написа в петък, че кошмарът на ЧЕЗ продължава. В анализа се казва, че ЧЕЗ не се е представила добре в България, но пък друга чешка компания - “Енерго-Про” на милиардера Яромир Тесарж, работи успешно в продължение на седем години. “Управлението на ЧЕЗ просто не успя в България”, пише медията.

“Неуспехът на българския бизнес на ЧЕЗ има и чешко вътрешнополитическо отражение. Андрей Бабиш силно се противопостави на продажбата на чешки активи на “Инерком”, пише медията, за която се твърди, че е собственост на Андрей Бабиш.

“Българското страдание на ЧЕЗ може да завърши с продажбата на местни активи на кандидата, който е на второ място в търга. Индийският консорциум “Фючър енерджи” и “Индия пауър” обаче предлагат няколкостотин милиона крони по-малко от “Инерком”, припомня “Лидове”. А ЧЕЗ в България може да продължи да управлява бизнеса си, са коментирали чешки енергийни експерти.

Друга авторитетна медия - “Хосподарске новини”, припомня, че още през март е имало потвърден интерес от “Индия пауър”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на