Старт на ВиК проектите: 1,35 млрд. лв. за 4 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6973553 www.24chasa.bg

Водните оператори имат 9 месеца да кандидатстват за парите

Дългоочакваната мярка за изграждане на ВиК проекти за 1,35 млрд. лв. в страната по Оперативна програма “Околна среда” най-после стартира. В петък управляващият орган на програмата е публикувал насоките за кандидатстване и останалите документи, които трябва да попълнят 14-те обединени ВиК компании, обхващащи почти цялата страна.

Отпускането на средствата се чакаше отдавна от строителния бранш и през последните месеци камарата на строителите няколко пъти изрази недоволство от забавянето. То обаче се наложи, защото самите ВиК оператори не бяха готови с прединвестиционните проучвания.

Докато се стигне до строителни дейности за подмяна на водопроводните и канализационните мрежи и изграждане на пречиствателни съоръжения за питейни и отпадни води обаче, ще минат почти 9 месеца - толкова е срокът за кандидатстване за парите. На сайта на екоминистерството като крайна дата за кандидатстване е посочено 23 април 2019 г. Още 5 месеца има за самите процедури, а максималният предвиден срок за физическо изпълнение е 49 месеца, т.е. 4 години.

Това ще са почти единствените средства за обновяване на водния сектор в България през този програмен период. Процедурата предвижда до 99% от стойността на проектите да се поеме от оперативната програма, като тя ще заплати и разходите по проектирането и оценката на инвестиционните проекти. Самите ВиК оператори ще допринесат само с 1% към финансовите средства.

Обединените ВиК оператори, които ще се възползват от тези 1,35 млрд. лв., са Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Мрежите, по които ще се работи обаче, обхващат и останалите селища в съответната област.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,