Старт на ВиК проектите: 1,35 млрд. лв. за 4 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6973553 www.24chasa.bg

Водните оператори имат 9 месеца да кандидатстват за парите

Дългоочакваната мярка за изграждане на ВиК проекти за 1,35 млрд. лв. в страната по Оперативна програма “Околна среда” най-после стартира. В петък управляващият орган на програмата е публикувал насоките за кандидатстване и останалите документи, които трябва да попълнят 14-те обединени ВиК компании, обхващащи почти цялата страна.

Отпускането на средствата се чакаше отдавна от строителния бранш и през последните месеци камарата на строителите няколко пъти изрази недоволство от забавянето. То обаче се наложи, защото самите ВиК оператори не бяха готови с прединвестиционните проучвания.

Докато се стигне до строителни дейности за подмяна на водопроводните и канализационните мрежи и изграждане на пречиствателни съоръжения за питейни и отпадни води обаче, ще минат почти 9 месеца - толкова е срокът за кандидатстване за парите. На сайта на екоминистерството като крайна дата за кандидатстване е посочено 23 април 2019 г. Още 5 месеца има за самите процедури, а максималният предвиден срок за физическо изпълнение е 49 месеца, т.е. 4 години.

Това ще са почти единствените средства за обновяване на водния сектор в България през този програмен период. Процедурата предвижда до 99% от стойността на проектите да се поеме от оперативната програма, като тя ще заплати и разходите по проектирането и оценката на инвестиционните проекти. Самите ВиК оператори ще допринесат само с 1% към финансовите средства.

Обединените ВиК оператори, които ще се възползват от тези 1,35 млрд. лв., са Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Мрежите, по които ще се работи обаче, обхващат и останалите селища в съответната област.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са