Старт на ВиК проектите: 1,35 млрд. лв. за 4 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6973553 www.24chasa.bg

Водните оператори имат 9 месеца да кандидатстват за парите

Дългоочакваната мярка за изграждане на ВиК проекти за 1,35 млрд. лв. в страната по Оперативна програма “Околна среда” най-после стартира. В петък управляващият орган на програмата е публикувал насоките за кандидатстване и останалите документи, които трябва да попълнят 14-те обединени ВиК компании, обхващащи почти цялата страна.

Отпускането на средствата се чакаше отдавна от строителния бранш и през последните месеци камарата на строителите няколко пъти изрази недоволство от забавянето. То обаче се наложи, защото самите ВиК оператори не бяха готови с прединвестиционните проучвания.

Докато се стигне до строителни дейности за подмяна на водопроводните и канализационните мрежи и изграждане на пречиствателни съоръжения за питейни и отпадни води обаче, ще минат почти 9 месеца - толкова е срокът за кандидатстване за парите. На сайта на екоминистерството като крайна дата за кандидатстване е посочено 23 април 2019 г. Още 5 месеца има за самите процедури, а максималният предвиден срок за физическо изпълнение е 49 месеца, т.е. 4 години.

Това ще са почти единствените средства за обновяване на водния сектор в България през този програмен период. Процедурата предвижда до 99% от стойността на проектите да се поеме от оперативната програма, като тя ще заплати и разходите по проектирането и оценката на инвестиционните проекти. Самите ВиК оператори ще допринесат само с 1% към финансовите средства.

Обединените ВиК оператори, които ще се възползват от тези 1,35 млрд. лв., са Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Мрежите, по които ще се работи обаче, обхващат и останалите селища в съответната област.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,