Изписват най-евтиното от скъпо струващите лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6974212 www.24chasa.bg
Дечо Дечев СНИМКА: Румяна Тонeва

При няколко варианта за скъпо струващи лекарства задължително да се изписва най-евтиното. То обаче задължително трябва да има същата ефикасност, показания и противопоказания.  Това ще предложи новият шеф на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Това според него ще доведе и до по-кратък път на пациента до тези лекарства. Сега, ако един човек решава какъв да продуктът, с който трябва да се лекува пациента и има алтернатива от 5 продукта. От тях пациентът е подходящ за 4-и от тях, които са с различна цена. По принцип се избира най-скъпият, защото той предлага най-атрактивни условия" , даде за пример д-р Дечев. Според него така фармацевтичните компании ще пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности. Реформата ще върне и лекарства, които са били изтеглени от пазара, защото са по-евтини.

В следващите 3 месеца шефът на касата ще е готов с проект за оздравяване, в който конкретни мерки по перата, в които бюджетът на НЗОК към този момент се е провалил. Целта ще е през 2019 г. здравната каса  за първи път да бъде без дефицит.  „Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца“, обеща Дечо Дечев. "Големият проблем в контрола е, че касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. Няма медицинско лице в НЗОК, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която тя трябва да контролира", обясни Дечев. Според него проблемът може да се реши, чрез въвеждането на онлайн система, който да проверява в реално време.

Някои хора, които не искат да има рокади, направиха едни предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента, каза още новият шеф на касата. Той се надява сам да подбере екипа си.  „Първите неща, които ще направя като управител на НЗОК, са концентрирани в три принципа - ефективност, ефикасност и контрол“, заяви д-р Дечев. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.