"Номади" увеличават шансовете на Имран Хан да спечели пакистанските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6974267 www.24chasa.bg

Пакистанският земевладелец и политик Махдум Хурсо Бахтияр наскоро смени за трети път за десетилетие своята партия. Това е малко вероятно да му попречи да запази депутатското си място на изборите този месец - благодарение на лоялността към политическа династия, господстваща в политиката в тази част на Централен Пакистан от поколения.

"Живеем тук от осем столетия", каза Бахтияр, който ще се бори за преизбиране под знамената на опозиционната партия на бившата звезда в крикета Имран Хан. Преди това той напусна управляващата партия на отстранения от власт бивш премиер Наваз Шариф.

"Ако живееш в даден район толкова дълго, имаш възможността да натрупаш обществен и политически капитал", каза той пред Ройтерс в интервю в своето имение с мраморен под, скрито всред богатите мангови плантации на село Мианвали Курешиан в южната част на провинция Пенджаб.

Подобно извънредно голямо влияние като това, на което се радват десетки аристократични родове в селските райони на Пенджаб - благодарение на непроменяни през вековете социални, племенни и религиозни традиции, е ключов фактор за стратегията на Хан да спечели парламентарните избори в Пакистан на 25 юли.

Дълбоко окопали се местни властови балансьори, които включват местни феодали, племенни вождове, старейшини на кланове и духовни водачи и са известни в Пакистан с названието "избираемите", държат около една четвърт от общо 141 места в парламента от провинция Пенджаб. Провинция Пенджаб, бившата изборна крепост на рода Шариф, дава над половината от 272-те места в Националното събрание на Пакистан, което я превръща в основното полесражение в предизборната надпревара.

Хан преди е казвал, че според него една победа над избираемите в тази провинция, може да отслаби хватката на рода Шариф върху Пенджаб и да му отвори пътя към властта.

Досега най-малко 21 депутати от Пенджаб са избягали от партия "Пакистанска мюсюлманска лига - Наваз" /ПМЛ-Н/ към партията на Хан "Техрик и инсаф" (Движение за справедливост), което говори, че стратегията дава плодове.

При положение, че социологическите проучвания също показват засилване на позициите на Движението за справедливост /ДС/, Хан все повече е спряган от анализаторите за следващ премиер. Но приемането на политически номади от традиционните елити крие риска да навреди върху образа му на кандидат на промяната.

На предишните избори Хан ухажваше блока на избираемите, но с негово собствено позволение те също се заиграваха с него, след което избраха ПМЛ-Н на Шариф, щом тя дойде на власт през 2013 г.

Заместник-председателят на ДС и аристократичен суфитски старейшина Шах Мехмуд Куреши заяви, че партията е станала "прагматична" след изборите през 2013 г., на които тя заложи на идеологически кандидати, които не владееха "изкуството на воденето на предизборна кампания".

"Нужен ни е брой (в парламента)", каза Куреши пред Ройтерс в отговор на въпрос за привличането в партията на избираемите. "Ако отстъпваме по брой, как да осъществим своята програма за промени?"

Бившият капитан на националния отбор по крикет на Пакистан Имран Хан основа ДС през 1996 г., но едва в последно време направи пробив като реален претендент за властта.

Шариф, който влезе в сблъсък с военните, преди да бъде отстранен от власт от Върховния съд миналата година, твърди, че представители на военното разузнаване са склонявали негови депутати да сменят лагера и да издигнат Хан до властта.

Пред Ройтерс няколко политици от видни южнопенджабски родове заявиха, че хора, които според тях са били агенти на разузнаването, са ги заплашвали с дела за корупция, ако не се откажат от ПМЛ-Н.

Ройтерс не може да потвърди чрез независим източник достоверността на описаните от тях събития, а военните, които са управлявали страната през почти половината от историята й, отричат да се месят в съвременната политика. Хан отхвърли твърденията, че е в съглашателство с генералите.

Критиците заклеймяват избираемите като опортюнисти, които менят принадлежността си в зависимост от това накъде духат електоралните ветрове и ги обвиняват в продажба на своята лоялност, за да си запазват достъпа до ресурси.

"Това става на почти всички избори", каза главният редактор на излизащия на урду вестник "Дейли джанг" Сухаил Вараич. "Но наклоняването на везните е по-явно (защото както изглежда) на ПМЛ-Н няма да бъде позволено да дойде на власт и определено ДС е фаворитът на нашия елит", добави той, имайки предвид някои елементи в армията, съдебната система и бюрокрацията.

Хан, човек, водещ кръстоносни походи срещу корупцията, прекара години в периферията, заклеймявайки влиятелните политически династии като симптом на нечестна и подкупна политическа система. Сега той защитава съюза си с избираемите, окачествявайки го като необходим.

"Аз се явявам на избори в Пакистан, а не в Европа", каза миналата седмица Хан за англоезичния вестник "Дон". "На избори се явяваш, за да победиш. Не се явяваш на избори, просто за да бъдеш добро момче. Искам да спечеля."

Но прегръдките му с подобни традиционни властови балансьори разгневиха редови членове на партията му.

"Избираемите влизат в пълен разрез с нашата философия. Партията беше основана с идеята за меритокрация и справедливост. Това ще я съсипе", каза партийният активист от ДС Асмат Малик по време на протест срещу избираемите пред дома на Хан в околностите на Исламабад.

В Мианвали Курешиан, родното място на прадедите на Бахтияр в Южен Пенджаб, боси децата се влачат по селските улици, а местните жители се жалват от липса на питейна вода.

Бахтияр придоби известност, след като участва в кабинета на бившия военен управник на Пакистан генерал Первез Мушараф, който беше прекратил предишния мандат на Шариф в управлението с преврат. Присъедини се към партията на Шариф, когато последният се върна на власт през 2013 г.

Изреждайки набързо статистически данни на Световната банка за бедността в Южен Пенджаб, Бахтияр заяви, че си е поставил за цел в живота да намали неравенството. Той иска по-високи данъци и социална държава. "Или си символ на регресивните сили, или решаваш да поведеш прогресивните", каза той. "Вече 21 години аз избирам второто."

Единствената реална заплаха за Бахтияр на изборите е братовчед му Махдум Шахабудин - друг бивш министър и ръководен кадър в Пакистанската народна партия, който на местно равнище е почитан и като духовен водач и пазител на суфитска светиня.

Шахабудин, който е пряк потомък на един от мисионерите, донесли исляма в региона преди повече от 700 години, заяви, че наследствената му роля "все още има тежест сред избирателите".

И двамата са съгласни, че политическото влияние на родове като техните намалява - тенденция, отдавана от анализаторите на стремителната урбанизация, по-доброто образование и възхода на социалните мрежи, които правят хората по-осведомени.

Но избираемите остават най-добрият залог за ДС, за да спечели в Южен Пенджаб, каза Хан наскоро.

Бахтияр, който заяви, че никога не е бил принуждаван или увещаван от Междуведомственото разузнавателно управление (военното разузнаване), признава, че преминаването му от ПМЛ-Н към ДС не е на идеологически основания.

Той беше начело на блок от депутати, искащи провинция Пенджаб, където живее над половината от 208-милионното население на Пакистан, да бъде разделена на две и за южната й част, която е най-бедна в най-богатата пакистанска провинция, да се отделят повече пари.

Хан се е съгласил да бъде създадена нова провинция и е получил подкрепата на Бахтияр, както сам каза последният.

"Тъй като от Хибер до Карачи ДС се очертава като новата партия на хоризонта, това беше най-доброто, на което можехме да заложим", заяви Бахтияр. (БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Глория Петкова се разходи със своя приятелка и нейното дете из София, за да хване последните слънчеви лъчи, видя "България Днес". Красавицата, която през 2019 г. стана майка, изглежда перфектно и е успяла да върне манекенските си размери. Петкова заложи на къса рокля с десен и връхна дреха със същите мотиви

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране