Д-р Иванова полетяла от 7-ия етаж след скандал с гаджето (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6975666 www.24chasa.bg
Д-р Ирена Иванова работи в столичната Александровска болница СНИМКА: Фейсбук профилът на Ирена Иванова

Десетки се отзоваха, но трябва още кръв от рядката група нула отрицателна

Близките на д-р Ирена Иванова, която полетя от 7-ия етаж на блок 302 в столичния кв. “Люлин 3” на 20 юли, продължават да търсят с призиви в социалните мрежи дарители за рядката кръвна група 0 отрицателна.

Майката на 35-годишната жена - Павлина Петрова, известна фризьорка от Враца, отправи молбата и още в събота вечерта се отзоваха десетки дарители. Семейството им благодари.

От петък лекарите в “Пирогов” се борят за живота на своята колежка. (Виж интервюто с д-р Габровски долу.) Състоянието ѝ остава критично.

Предстоят още 3 животоспасяващи операции.

Отхвърлени са версvиите за убийство или самоубийство, казаха запознати с разследването. Ирена била в дома на приятеля си и пили алкохол, после се скарали. Тя излязла на балкона, но се подхлъзнала, разказал пред криминалистите мъжът.

Всеки, който има възможност да дари кръв от рядката група, може да го направи в спешното отделение на Александровска болница или в централната реанимация на “Пирогов”, като посочи, че кръвта е за д-р Ирена Евгениева Иванова.

Тя работи от 10 г. в спешното отделение на Александровска болница в София. Още в събота персоналът на болницата е започнал да дарява кръв за нея.

Ирена Иванова е завършила медицина през 1992 г. в Плевен, а от 1993 до 2009 г. е работила във видинската болница. Има признати специалности по вътрешни болести и кардиология, като е работила главно със спешни пациенти.

Проф. Николай Габровски: Травмата при такова падане е като от удар в стена със 100 км/ч

- Проф. Габровски, как е пациентката ви, паднала от 7-ия етаж?

- Засегнати са различна степен почти всички кости на опорно-двигателния апарат. В такива случаи се налага да се реагира със сложна интердисциплинарна дейност. За момента тя е довела до стабилизиране, макар и в тежко състояние, след 8-часовата операция и неотлъчна интензивна грижа. Отделно над 40 души е трябвало да дарят кръв за компенсиране на кръвозагубата.

- Може ли да се направи прогноза?

- Много рано е да се ангажираме с оптимизъм, но са направени всички усилия да се даде шанс на живота. Лекари от 14 специалности са били ангажирани за овладяване на критичното състояние. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият много лошо. Само най-големите университетски структури могат да поддържат на разположение специалисти от толкова много области на медицината и да се приложи този единствено възможен за оцеляването на тежките пациенти интердисциплинарен подход.

- С какво може да се сравни като травма падане от 7-ия етаж?

- При всеки случай обстоятелствата са различни, но най-общо прилича на удар в стена със скорост около 100 км в час. Зависи дали ударът е директен, или нещо го е омекотило – дървета, жици, сателитни чинии.

- Единични ли са толкова тежки случаи?

- За съжаление, не. Подобни травми са високоенергийни, случват се не само при падане, но и при пътно-транспортни произшествия.

- Преди 2 г. лекувахте гимнастичката, паднала от 6-ия етаж, за която вашият екип направи чудо. Как е сега?

- Имахме повод да се видим наскоро. Бих описал състоянието ѝ като повече от задоволително, което е огромен успех за “Пирогов” и неговия травма център. Макар и много тежки, високонергийните травми не са непременно край на живота. Но само мощни университетски болници имат възможност за задължителните при такива случаи интердисциплинарни екипи и съвременна апаратура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа