“Гражданска отговорност” може да поскъпне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6975704 www.24chasa.bg
Честотата на пътни произшествия, за които се искат обезщетения, намаля, но средният им размер се вдигна.

КФН отричат, но браншът очаква цената да се вдигне

Приходите от задължителната за шофьорите застраховка “Гражданска отговорност” не стигат, за да се покрият щетите. Това следва от анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), обявен на сайта на регулатора.

Той обхваща времето от 2012 до 2017 г. и е направен по обобщени данни, предоставени от застрахователните компании.

Представени са показатели за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и автобуси, седлови влекачи и в последната група - всички останали.

Изводът на финансовия регулатор е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и автобуси, събраните премии не достигат, за да покрият разходите на застрахователните компании.

От КФН отказаха коментари по анализа. Хора от бранша обаче допускат, че не е изключено още преди да се въведе системата “Бонус Малус”, да се вдигне цената на задължителната полица. Самата система се бави, тъй като от 11 варианта КФН, МВР и транспортното министерство трябва да изберат работещ за нашите условия.

Въпреки че честотата на произшествия, по които се изплащат неимуществени претенции, е по-ниска, средната им стойност е по-висока и затова размерът на загубите от тях е над 50%. (Виж-таблицата.)

Според данните между 2013 и 2016 г. премиите в първата рискова група са били достатъчни за покриване на разходите по застраховката. Но през 2017 г. вече има потенциал за значителна загуба от тази линия на бизнес на база данните за предявените претенции. Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд. лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.