“Гражданска отговорност” може да поскъпне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6975704 www.24chasa.bg
Честотата на пътни произшествия, за които се искат обезщетения, намаля, но средният им размер се вдигна.

КФН отричат, но браншът очаква цената да се вдигне

Приходите от задължителната за шофьорите застраховка “Гражданска отговорност” не стигат, за да се покрият щетите. Това следва от анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), обявен на сайта на регулатора.

Той обхваща времето от 2012 до 2017 г. и е направен по обобщени данни, предоставени от застрахователните компании.

Представени са показатели за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и автобуси, седлови влекачи и в последната група - всички останали.

Изводът на финансовия регулатор е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и автобуси, събраните премии не достигат, за да покрият разходите на застрахователните компании.

От КФН отказаха коментари по анализа. Хора от бранша обаче допускат, че не е изключено още преди да се въведе системата “Бонус Малус”, да се вдигне цената на задължителната полица. Самата система се бави, тъй като от 11 варианта КФН, МВР и транспортното министерство трябва да изберат работещ за нашите условия.

Въпреки че честотата на произшествия, по които се изплащат неимуществени претенции, е по-ниска, средната им стойност е по-висока и затова размерът на загубите от тях е над 50%. (Виж-таблицата.)

Според данните между 2013 и 2016 г. премиите в първата рискова група са били достатъчни за покриване на разходите по застраховката. Но през 2017 г. вече има потенциал за значителна загуба от тази линия на бизнес на база данните за предявените претенции. Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд. лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Северин Красимиров не е луд! Никой съдия не би приел такава експертиза!“, заявиха пред "България Днес" почернените близки на 30-годишната водеща Виктория Маринова. Те коментираха обвинения за убийството на Вики във връзка с решението на съда в Русе да го прати на изследване в психиатрия. Лекарите в психиатричното отделение към затвора в Ловеч ще

Халфът на "Лудогорец" Мей Махлангу излиза доста солено на клуба от Разград. Футболистът, който има едва 129 игрови минути от началото на сезона, прибира по 300 000 евро на година. Това е заплатата, която южноафриканецът договори при пристигането си при "орлите", научи "България днес". Той дойде от "Динамо" (Букурещ) през лятото и подписа с

Певицата, музикантка и танцьорка Крисия стана и художничка! Талантливото дете нарисува първата си картина, която ще продаде на благотворителен търг в края на декември. "Криси прояви интерес към рисуването и успя да създаде картината "Цветовете на гласа". Много е доволна от резултата", разказа пред "България Днес" нейният баща Марин Тодоров.