Дипломата от ВУАРР е гаранция за добра кариера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977457 www.24chasa.bg

Проф. Димитър Димитров е основател и Ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Научната му дейност е в областта на мениджмънта на образованието, стратегиите във висшето образование, управлението на инвестиционни проекти, инженерната инфраструктура в агробизнеса, аграрната политика. Изнася лекции в Полша, Гърция, Турция и др. Автор на над 120 научни и над 150 научно-популярни публикации, монографии, студии и учебници. Специализира в Гърция, Холандия, Италия, Белгия, Германия, Великобритания, Дания. Създател на академичен медиен комплекс „Натурал“, творческа видеолаборатория и радио в Пловдив. Автор на научно-популярна книга „Съвети за мъж на средна възраст от Южна България“, стихосбирката „Тест за младост“, поезията за деца „Шарено детство“ и „45 гатанки не стигат“. Проф. Димитров е отличен с почетния знак на Пловдив, почетен знак на Съюза на учените в България, почетен знак на Областния управител за принос към науката и образованието, награда Пловдив за принос към развитието на културата, доктор хонорис кауза на европейски университети, почетен гражданин на Пазарджик.

- Проф. Димитров, за своята четвъртвековна история Висшето училище се наложи като успешна институция за обучение на специалисти, способни да развиват бизнес, да разработват и печелят европейски проекти. Това ли е идеята, която продължавате да следвате.

- Всичко това, което споделихте, е част от нашата мисия, която е предназначена, за да направим най-доброто за българските младежи от регионите. Мисля, че досега успяваме, защото най-вярното доказателство за това е, че сме спечелили доверието на десетки хиляди младежи, които са се записали при нас, завършили са успешно, реализират се до един. За тези 26-27 години и националният, и международният авторитет на висшето училище е безупречен.

- Наскоро бяхте домакини на лятно училище за докторанти по проект с университети от пет държави. С какви впечатления си тръгнаха участниците?

- Преди да започнат лекциите аз се срещнах с тези младежи, поговорихме. Някои от тях вече са били в България, други идваха за първи път. Преподаватели от Словакия, Италия, Полша, Испания, Австрия и България водиха лекциите на английски език. Проектът беше успешен, защото, когато си тръгваха, докторантите казаха: „Много ни се иска пак да дойдем“. Разбира се, чест и гордост е за нашата академична общност, че ВУАРР беше избрано между десетки университети, с които партнираме в международни проекти, за да проведем именно ние лятното училище.

- В разгара сме на кандидатстудентската кампания. Какви са стъпките, които предприемате сега, за да бъде тя успешна.

- Рекламите нямат никакъв смисъл. Мисля, че доверието, което е създадено, е най-ценният капитал. Ние през тези 27 години сме били точни и коректни със студентите. Обгрижвали сме ги като деца в семейството. Ние, професорите, сме родителите, студентите са децата.

Всъщност, от теорията на бизнеса може да се установи, че единственият капитал на една фирма, на една институция, дори и на една партия, това е доверието на клиентите, на партньорите. В нашето семейство, в нашия вуз, студенти и преподаватели живеем хармонично. Студентите са щастливи. Ето защо е напълно естествено да им правим подаръци за студентския празник. В крайна сметка го правим с нашите пари и за щастието на нашето семейство. Надничането на други семейства под юргана на нашето семейство е, меко казано, неетично.

Онова, което е новото, е че ние непрекъснато се стремим да обгрижваме студентите така, че да се създадат условия, че те могат едновременно и да учат, и да работят, и да не се откъсват от семейството, без да има компромис с учебния процес. Проучванията на Института за регионални изследвания, който е в структурата на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, показват, че над 70% от нашите студенти работят. Това е нормално. Допускам, че в цялата страна е така. Тези млади хора са силно мотивирани да учат. Ето защо ние трябва да развиваме задочни и дистанционни форми, така че да могат да продължат да работят, да си обгрижват семейството и да учат. Нашите задочни студенти са най-силно мотивирани. Те идват да учат с осъзната потребност от знания, за да си развиват бизнеса или бизнеса на своите родители.

- Проф. Димитров, кое е онова, с което ще привлечете младите хора?

- На първо място мисля, че е привлекателна нашата уникална мисия. Да се погрижим за младежите в регионите. Тези младежи са дискриминирани, подчертавам, дискриминирани по географски и социален признак. Те не могат да си позволят да пътуват до университетски градове и да учат там, защото месечната издръжка е над хиляда лева. Ето защо ние създаваме достъп до образование в регионите. Ниски такси - 590 лв., които: при втора специалност, при двама членове от семейство, се намаляват още. Специалностите са прагматични и гарантират работа на нашите възпитаници. За 27 години нямаме регистриран един безработен. Въпреки че нашите конкуренти поставят под съмнение този факт. Той е проверим в агенциите по заетостта. Ето защо онези, които ще учат при нас, трябва да знаят, че дипломата, получена от ВУАРР, е гаранция за тяхната добра кариера. Ние сме единственото висше училище, което дава безплатно две дипломи: една европейска и една българска. Това гарантира признаването на висшето образование в цял свят. Имаме най-богат опит в областта на електронните методи на обучение, така наречената дистанционна форма. Тя позволява на младите хора от домашния си компютър да участват активно в учебния процес, без да се откъсват от работата и семейството.

- Кои са специалностите, с които сте най-атрактивни?

- Нашите специалности са различни от много други университети, като например „Управление на общините“, „Управление на регионите“, „Управление на информационните системи“. Те са насочени изцяло в изпълнение на нашата мисия. Ние сме единствените, които организирахме обучение на кадри по специалността „Системен администратор“, която е изключително нужна. Гарантира работа. Онези младежи, които са със склонност да изучават компютрите, но нямат високата математическа подготовка, за да станат софтуеристи или иженерна подготовка, за да станат хардуеристи, могат да станат системни администратори. Една полезна професия.

- Проф. Димитров, Вие имате филиали в страната. Какви са техните предимства за тези, които живеят далече от големите градове?

- Ние имаме филиали във Велико Търново и в Русе. А в други селища имаме представителства, локални дистанционни центрове, центрове за квалификации. Те осигуряват възможности за различни образователни, консултантски и научни услуги, които предоставяме на региона.

- Създадохте и Частно средно бизнес училище „Талантите“ за обучение на ученици от първи до дванадесети клас. Защо този нов и иновативен образователен проект е необходим? Тук сте създали прекрасни условия и за най-малките. Какво включва тяхното обучение?

- Стигнахме до извода, че трябва да се заемем с децата от по-рано. Моята дъщеря завърши първи клас. И аз видях дефектите в системата. Организирахме и лицензирахме Частно средно бизнес училище „Талантите“ , с предучилищна подготовка, със занималня. В момента нашите аудитории са празни откъм студенти в летния период. Но тук вече са щастливите деца, които се радват от спортни площадки, на плодове в градината, които могат да консумират всеки ден, на много игри, изучаване на различни видове изкуства. Даваме теми да съчиняват стихчета, приказки, които записваме в радио „Натурал“ и остават в златния фонд на радиото.

- Какво включват вашите творчески проекти.

- Аз ще споделя нещо много съкровено. В момента е под печат моята нова стихосбирка, която изразява в много голяма степен моите вдъхновения, възгледи, тревоги и болки. Тя се нарича „След десети“. Разбира се, става ясно, че е за периода след десети ноември. Предната ми стихосбирка беше за един 44 годишен период - моите стихотворни опити от юношеските години до преди няколко години. Сега вече тази стихосбирка е много по-сериозна. Тя, между другото, е е поклон пред пострадалите през ХХ век, които са заставали „за“ или „против“ някакви идеи. Защото, както казва един голям мъдрец: „Аз не бих убил човек за идея, защото може да не съм прав“. На 30 юли предвиждаме нейната презентация в нашия филиал в Русе, заедно с Теодора Стефанова и нейната книга „Осмото чувство“. Така че, от сега можем да поканим читателите и на Теодора, и на моята поезия там. Нека да се чувстват всички поканени.

- А Вие, проф. Димитров, доволен ли сте от развитието до този момент на висшето училище и коя е посоката, в която ще го водите?

- Мисля, че във висшето училище академичното ръководство е направило най-доброто за студентите. Но нормативната уредба в България обича да забранява, а не да подпомага развитието. Такъв е и Законът за висшето образование. Защото ако имахме повече свободи, ние щяхме да направим много повече и за студентите, и за България. Включително и за задържане на повече млади хора в страната. Да не бягат по чужбина.

- Проф. Димитров, какво ще пожелаете на всички кандидат-студенти, какво е личното Ви послание към тях?

- При нас кандидат-студентите идват благодарение на това, че познават някой студент, който вече учи тук. И това е правилният метод. Ще им пожелая да си изберат една прагматична специалност, която ще им осигури кариера, добра работа, добра заплата. Такива са нашите специалности. Уважаеми студенти, питайте тези, които вече учат тук или в друг университет, за да разберете истината. Какво представлява този университет, какви са професорите, какъв е ректорът, каква е администрацията? Има ли бюрокрация, има ли корупция, има ли унижение на студентите? Във ВУАРР това не го позволяваме. Но нека сами да се уверят. Желая им успех!

„Висшето образование е не само наука, но и култура“

Откровения и съвети от приятелите на ВУАРР за пътя към успеха

Акад. Антон Дончев

Аз съм толкова обикновен, че за мен най-голямата чест е да седна в залата сред вас… Ние няма да разберем себе си, ако не знаем историята си. Връщането към духовното начало в този момент, когато парите са Бога, прилича на делото на Галилео Галилей. Вие си въобразявате, че материалното начало ви управлява. Вас ви управлява духът, който може да направи всичко, да създаде по-реален свят от този, който пипате. Вече 25 години висшето училище предлага на своите студенти и на цялото българско общество две пълни шепи познания. Едната шепа е пълна с житни зърна – познанията, необходими за всеки млад човек, за да бъде полезен за себе си и обществото. А другата шепа държи желъдите на добродетелите и възпитанието, които да му помогнат да израсне като гражданин и българин.

Михаил Вешим

Когато един младеж навърши четвърт век, това не е особено събитие, но когато един университет стане на двайсет и пет – това си струва да бъде забелязано. И отбелязано тържествено. Ние, стършелите, сме гостували при вас – и на живо, и на вълните на вашето радио „Натурал“. От тези срещи сме се убедили, че преподавателите и ръководството са млади по дух, а пък студентите са мъдри по своему. Така се допълвате едни други – младостта помъдрява, а мъдростта се подмладява. Специално за вашия юбилей ви поздравяваме с един стършелов виц: „На Луната открили нов университет. Един студент се записал и когато се върнал след първи курс, го попитали как е университетът на Луната. Обучението е много добро - отвърнал той, но няма атмосфера!“.А във вашето висше училище има и двете – и добро обучение, и атмосфера. Атмосфера приятна, приятелска, изпълнена с хумор – благодарение на академик проф. Димитров. Вие го наричате ваш ректор, а ние, стършелите – наш колега. Защото е от нашата кръвна група – на веселите хора, на сатириците и шегобийците. С чувството си за хумор той стига лесно до вас, студентите. И прави така, че с усмивка да извървите пътя от първия до последния курс.

Стефан Цанев

Вие сте щастливи, че имате такъв ректор. Точно на нестандартните хора, на тях разчита човечеството. На хората с хъс, с жажда за живот… и да си призная – той ме зареди с енергия. Знанията са много важно нещо, по-важно обаче е характерът. Има един американски поет – Уолт Уитман, той има един стих, който аз предлагам като девиз. И той звучи така: „Съпротивлявай се повече, подчинявай се по-малко!“.Само по този начин съпротивлявайки се, можете да преживеете живота си достойно, а не като гърчещи се мекотели. Поздравявам ви, че учите вашите студенти да мислят и живеят интересно. Това е най-трудната и най-великата наука, защото живял ли си скучно, все едно не си живял.

Георги Мишев

На вас ли да напомням що е хумус, това чудо на живата природа – причина, за да ни има на тоя свят… Бъдете личности, граждани с будно съзнание. И когато стъпите на полето, помнете че всяко човешко същество е мислеща тръстика и жадува за грижи и внимание, за да устои между небето и земята. Помнете цял живот, че сте възпитаници на своя ректор и преподавателския екип, създали благородния хумус в душите ви.

Цветана Манева

Трябва сами да се преборите за себе си. Борбата е трудна и дълга и започва още от семейството. Това, с което искам да помогна на младите, е простата формула: Вярвайте в себе си! Това е първото условие за човек, който иска да постигне каквото и да било нещо. Нещо, което ще го прави пълноценен. Нещо, което ще го удовлетворява.

Само във ВУАРР са възможни едновременно: грижа за семейството, работа и обучение в бакалавърски, магистърски и докторски програми, курсове за професионална квалификация и специализации. Научете как на сайта на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – бизнес университетът на българските региони

http://uard.bg/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна