Бюджетната комисия вдига акциза на бездимните цигари, кутията ще струва 6 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977481 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Повишава се акцизът на бездимните цигари на 233 лв. вместо 152 лв. за килограм тютюн. Това реши бюджетната комисия с промени, гласувани на второ четене, в Закона за акцизите и данъчните складове.

С промените налогът на нагреваемите тютюневи изделия, ще бъде 40% от цената на акциза на обикновените. Сега ставката за бездимните цигари е 0,93 лв., а за обикновените цигари е 3,54 лв. След промените налогът ще се вдигне на 1,40 лв. Te трябва да минат през окончателно гласуване в пленарна зала до края на седмицата.

Това означава кутия бездимни цигари ще поскъпне до 6-6,50 лева. Първоначалното предложение беше да се изравни налогът на бездимните и обикновените цигари, което щеше да повиши драстично цената на нагреваемите тютюневи изделия.

При всички случаи ще има плавно повишаване на акциза на нагреваемите изделия, но стъпките и времето, в което ще се случи, ще го коментираме със специалисти от финансовото министерство, митници и производителите. Това заяви шефката на бюджетната комисия и вносител на промените Менда Стоянова след заседанието на въпрос дали догодина ще се направи повторен опит за изравняване на акциза на бездимните цигари и конвенционалните. 

"Предлагаме данъчната основа на бездимните цигари да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн", допълни още Стоянова. Тя допълни, че увеличението се налага заради тенденцията да се увеличава потреблението на тези изделия и до края на годината се очаквало те да заемат 1,6% от пазара. 

Повишаването на акциза трябва да влезе в сила от 1 октомври 2018 г., предвиждат още промените, внесени от шефката на бюджетната комисия.

Наливната бира в опаковки над 5 литра няма да бъде облепяна с бандерол, както предвиждаше първоначалният вариант на законопроекта. Целта на текстовете беше да се осигури по-голям контрол на производителите на бира, като нямаше да се отрази на цената й.

В петък Стоянова внесе проект, с който оттегля предложението си. След комисията вносителката посочи, че при проверки на НАП в курортите, където се предлага ол инклузив, е установена невъзможност да се осъществи контрола на количеството бира, което е закупено и продадено. "Ол инклузив е включен предварително в цената и не се знае какво количество се използва. Аз лично направих проверка на място и видяхме, че на този етап е невъзможно производители на бира да изпълнят изискванията", допълни Стоянова и посочи, че продължава диалогът с производители. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.