Село в Китай прави копия на най-известните картини в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977679 www.24chasa.bg
Млад китайски художник прави по няколко картини на веднъж като на поточна линия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Цените на репродукциите започват от 50 долара и достигат няколко десетки хиляди

“Мона Лиза” и “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, “Слънчогледите” на Ван Гог и “Сътворението на Адам” от Микеланджело са само част от най-популярните картини в света, които всеки би искал да притежава, но не може. Все пак повечето от шедьоврите са в галерии, други са частно притежание на много богати колекционери.

Затова пък

всеки с пари

и вкус може да

си поръча копие

на ценно произведение. Нужни са само още добър копист и достатъчно време за изработката. За да бъде копието почти неразличимо от оригинала, е необходимо много време, защото това е дейност, в която има строги правила.

Понякога прерисуването, особено на ренесансови картини, може да отнеме месеци.

“Аз съм рисувал “Тайната вечеря” цели 6 месеца”, разказва Владимир Рогожаров, най-популярният български копист, признат в цял свят. Процесът е доста сложен, тъй като е на слоеве и всеки от тях трябва да изсъхне, за да може върху него да се положи следващият. Така е при многослойната живопис.

При

импресионистите

се изисква

по-малко време

Една картина може да се създаде дори само за 10-15 дни. При старите майстори процесът е по-сложен, защото там се използват пигментни бои, които са прозрачни-полупрозрачни, т.нар. “велатури”, уточнява той. (Повече за него виж на 25-а стр.- б.а.)

Повечето картини, които специалистите копират, са редки, а достъпът до оригинала е труден. Затова търсят по няколко изображения с висока резолюция (много голяма и качествена снимка), за да сравнят цветовата гама. Понякога картината, която трябва да нарисуват, има липсващи части. Тогава се търсят изображения на по-ранни копия на картината.

Най-често копия се правят на най-известните картини - “Мона Лиза”, “Тайната вечеря”, произведения на Рембранд и Рубенс. В България най-често се поръчват импресионисти, защото цената е по-достъпна, а и домовете на хората подхождат повече.

“За да изложиш Рембранд или копие, трябва среда”, уточнява Рогожаров и допълва, че при копиране на произведението не е задължително да се спазват оригиналните му размери. Ако клиентът харесва картина, която в оригинал е много голяма, но няма подходящо пространство, може да се изработи в по-малък размер.

“Законът изисква какъвто и да е размерът, да се постави името на кописта”, обяснява Рогожаров. Всъщност това е един от знаците, по които се отличават копията от фалшификатите - името на кописта. Другият е, че копието се прави абсолютно законно, за разлика от фалшификата. Копията не се опитват да създадат усещането за стара картина. Може и това да се направи, но намерението е друго, да се изпълни каприз на клиента например.

При

фалшификата

това се прави

с цел измама

Дори съвременните специалисти и изкуствоведи изпитват трудност при разпознаване на картините. В съвременния свят е доста по-трудно да се създаде фалшификат, който да заблуди много хора. За Да Винчи и Рубенс е почти невъзможно, но все още често се случва с картини на Пикасо и Жорж Брак, тъй като периодът, в който са рисували, е по-близък до нашето време и материалите все още се намират.

Маслена картина

вече е

невъзможно да

се фалшифицира

на този етап. Възможно е друго - от стара картина да се създаде изгубен шедьовър.

“Това никой не може да го докаже. Но когато един музей претендира, че някоя картина е създадена от определен автор, и експертите, работещи в този музей, кажат, че е така, няма кой да го оспори”, разказва още Рогожаров.

Копието трябва да повтаря всичко възможно в оригинала. Фалшификат обаче не се прави със започване на нова рисунка върху бяло платно.

Взема се картина, близка до този автор. Може да не е точно негова, важното е да е на художник с подобен стил и техника. В някои случаи се преработват определени детайли, за да изглежда, че наистина е от този автор. В друг случай само се променя името на оригиналния автор и ако мине за създадено от ръцето на Леонардо, Микеланджело или друг класик, може да се продаде изключително скъпо.

В бизнеса с копията художникът трябва да бъде изключително добър,

да познава

техниките на

оригиналния

майстор

и да изпълнява капризите на клиента. Добрият копист се познава по техниката на работата. Зависи и от клиента - дали иска картината да бъде направена с абсолютно същата техника на работа като оригинала, или иска изображение, наподобяващо картината, която му харесва.

Ако произведението се прави с техника, близка до майстора, времето за изработка се увеличава 2 до 3 пъти. Затова

добрите кописти

в света не са

много, но

класация за тях

няма

Липсва и списък на най-добрите.

Копистите са изключително много. В Китай има цяло село, което се занимава само с това. Името му е Дафен и там се произвеждат 60% от маслените картини в света. “99% от копията, които се правят там, са с много ниско качество”, казва Рогожаров. В повечето случаи практиката показва, че в китайския сайт е показана снимка на оригинала, а клиентът получава нещо коренно различно. Там повечето ателиета бълват картини като на поточна линия. Рогожаров прави по 4-5 картини на година, но залага на качеството.

За да притежаваш качествено копие, само парите не са достатъчни - нужни са познание и култура. Има богати хора, които си купуват копия, защото не могат да имат оригинала. Цените в повечето случаи са тайна, която остава само между купувача и кописта. Официална статистика също няма. Сумите, които се дават за копия на картини, започват от скромните 50 долара, но бързо стигат десетки хиляди за шедьоврите. Голямата разлика в цената се дължи на разликата в качеството.

Търгове за копия също няма. С изключение на стари прерисувания. Учениците на Леонардо да Винчи, които са правили копия на картините му, в момента също се разпродават на търгове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,