Учителите с до 56 дни отпуск, но ходят на работа и през ваканцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977694 www.24chasa.bg
Учителите искат да се намали административната им работа. СНИМКА: Йордан Симеонов

- 20 ч седмично работят тези по математика и български език,

но отделно вкъщи готвят уроци и проверяват домашни

- Трябва да правят и куп доклади - за деца в риск, за

талантливите, за изоставащите

Учителите са претоварени с бумащина, техните ангажименти далече не свършват с 45-минутните часове в училище (при едносменен режим).

Специфичното за учителската професия е, че е на норматив. Най-голяма е годишната база на педагозите по изобразително изкуство, труд и техника, физическо възпитание и предприемачество - по 700 часа, което седмично прави 22 учебни часа. Учителите по биология, география, история, физика и химия са с 684 часа годишна база, или седмично по 21. Колегите им по чужди езици, математика и български език са с годишен норматив 648 часа, или седмично по 20.

“По документи учителите са на 8-часов работен ден. Реално в училище може и да прекарват не повече от 5 астрономически часа, но техният работен ден не е приключил. Те мислят нови подходи за поднасяне на учебния материал,

отделят

време за

самоподготовка,

проверяват домашни работи, консултират ученици, срещат се с родители и какво ли още не”, разказва директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов. Според него дигитализира ли се проверката, няма да е необходимо да се извършва в домашни условия. Ще става много по-лесно на електронен носител със съвременни подходи, без да се губи време, само с подбрани ключови думи.

Учителите имат работа и през ваканциите. Ангажиментите им са свързани с документацията, която трябва да се обработи, да се предадат дневниците, да се впишат лични картони. Имат работа и около записването на ученици за 1-и, 5-и и 8-и клас.

“Трудът на учителите в рамките на учебната седмица намира своята компенсация с по-продължителния отпуск и допълнителното заплащане на всички ангажименти извън регламентираните им часове”, допълва Стаматов. Стандартният отпуск е 48 дни. Членовете на синдикални организации имат допълнително още 8, така че им стават 56.

От 2 години всички проектни дейности на учителите са извън работното им време, но пък

се заплащат

допълнително

Ангажиментите, които имат по националните програми “Твоят час” и УСПЕХ, са в рамките на работното време. Според колективния трудов договор от 2 години насам всички ангажименти се заплащат допълнително.

Анкета сред учители на синдиката “Образование” към “Подкрепа” преди дни показа, че реално

седмичната им

натовареност

достига до 59 ч

Средната продължителност на учителската седмица според анкетираните е 49 часа и се е повишила с час за последните 2 години.

Истината е, че работата им е много. Педагозите излязоха и с няколко предложения към министерството на образованието, така че тя да е по-ефективна. На първо място и те поставят административна и методическа дигитализация във всички възможни процеси на образователната система.

Настояват още да се намали документацията на учениците със специални образователни потребности и броят на задължителните екипни срещи. Педагозите намират за безсмислени безкрайните доклади и справки, свързани с талантливите ученици, децата в риск и изоставащите.

Според педагозите трябва да се премахне или поне

да се намали

обемът на

задължителните

доклади,

които класните ръководители и учителите по различните предмети трябва да пишат в началото на учебната година, в края на всеки учебен срок, както и в края на учебната година. Според анкетираните учители трябва да се облекчат процедурите за наказание на учениците, като се премахнат всички съпътстващи протоколи, които формално доказвали процедура.

3361 педагози се

пенсионират тази година

В системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2017/2018 година работят 87 525 педагогически специалисти в училищата, детските градини, центровете за личностно развитие и в регионалните центрове за подкрепа процеса на приобщаващото образование. От тях 49 118 са на възраст до и на 50 години, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Общият брой на педагогическите специалисти, които ще придобият правото на пенсия за възраст през 2018 г., е 3361 души. Жените на 61 години са 2969, а мъжете на 64 години - 392. Общият брой на учителите в пенсионна възраст е приблизително 4500. В училищата 1569 учители са между 61 и 63 години и 459 - над 63 години.

Най-много учители в предпенсионна възраст (между 56 до и над 63 години) има в училищата в София-град - 2286, Пловдив - 894, Велико Търново - 816, и Бургас - 642.

Общият брой на педагозите до 35 години в училищата е 4832. Най-много са в София-град - 1097, Пловдив - 558, Варна - 289, Бургас - 224, Благоевград - 266, София-регион - 195, Стара Загора - 186, и Велико Търново - 167.

Според прогнозите на МОН най-голяма криза се очаква за учители по математика, природни науки - физика, биология и химия, както и по чужди езици.

Специалностите “Педагогика” и “Педагогика на обучението по...” са приоритетни. Студентите в тях могат да се възползват както от стипендии от държавния бюджет, така и от европейските. Според министерството в следващите години ще има огромен глад за педагогически специалисти, така че младежите, които изберат да следват педагогика, ще могат да се реализират в системата на предучилищното и училищното образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Един от най-известните певци в Сърбия и легенда на югофолка Шабан Шаулич е загинал в катастрофа в Германия тази сутрин. Информацията бе потвърдена от зетя на певеца Бата Миркович. 67-годишният Шаулич е пътувал с лек автомобил към международното летище в Дортмунд, а катастрофата е станала край град Билефелд. Певецът не е шофирал колата.

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.