Смятат парите на инвалидите по нова база, за да ги увеличат (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977786 www.24chasa.bg
Бисер Петков при майките СНИМКА: Йордан Симeонов

Бисер Петков моли майките да се включат в реформата

14 833 с най-тежки увреждания ще получават повече пари

Паричните помощи, които се отпускат на инвалидите, да се смятат по нов начин. За база вече да се ползва линията на бедност, която за догодина е 348 лв. Това се предлага в новия Закон за хората с увреждания.

Досега помощите бяха процент от гарантирания минималеан доход, който е 75 лв. Новата база за изчисление трябва да доведе до увеличение на размера им.

Ако промяната бъде одобрена, транспортната добавка например вече ще е 15% от 348 лв., а не от 75 лв. и така ще се увеличи от 11,25 на 52,20 лв. Сметката е примерна и неофициална, обясниха експерти от социалното министерство пред “24 часа”.

По-сериозна финансова подкрепа ще има за около 14 833 пълнолетни с тежки увреждания (над 90%), предвижда друга част от предложенията в новия закон.

В промените ще се запише и правото на личен асистент, а доразписването му ще стане в Закона за социалните услуги, обеща министър Бисер Петков, който вчера отиде в палатковия лагер на майките на деца с увреждания. Той ги помоли да се върнат в работната група и да участват в реформите. Покани ги на лична среща днес и на работна група в понеделник, 30 юли. За този ден е насрочен и протестът на майките.

Личната помощ ще е или асистент, или пари на ръка според предпочитанията на човека с увреждания.

Реалистичният срок да бъде внесен в парламента Законът за хората с увреждания е 1 октомври. За да го спазят експертите и Бисер Петков нямало да почиват през август.

Майките не отговориха дали ще се върнат в работната група, раздразнени, че от вторник от Съюза на слепите вдигнаха палатка до тях, което било провокация с позволението на властта.

Министърът отиде и при контрапротестиращите, които го зарекоха да не позволява да го шантажират и да не прави реформа под натиска на майките. “Промените трябва да са за всички, а не да се ощетява една група заради друга”, казаха от съюза.

“Искаме да чуем позицията на всички”, отвърна Петков. Но бе категоричен, че не може да изпълнят всички искания - няма толкова пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кола пропадна в дупка на булевард близо до столичен мол, видя "България Днес"! Злощастният собственик бе принуден да изостави луксозното си возило, тъй като не успя сам да го измъкне от калния

Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка 16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас. Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен конкурс с рецепта за агнешки

С бодра крачка и жизнен дух масажистът Христо Запрянов, по-познат като Доцента, обикаля мразовитите улици в столицата, видя "България Днес". 75-годишният личен масажист на Христо Стоичков, а и на целия национален футболен отбор не се притеснява от минусовите температури и чевръсто гони ангажиментите си, нарамил спортен сак.