Горанов задължава фондовете да казват размера на пенсията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977798 www.24chasa.bg
Владислав Горанов

Промените ще засегнат 4,6 млн. осигурени и 1,2 млн. пенсионери

Стрес тестовете за пенсионните фондове ще станат по-чести

Всеки доброволен пенсионен фонд да бъде задължен да информира хората, които се осигуряват при тях, за размера на прогнозната пенсия.

Това предлага с промени в Кодекса за социално осигуряване финансовият министър Владислав Горанов.

Мотивът е всеки човек да може да планира по-добре своите спестявания, които поверява за управление на фонда.

Ако предлаганите промени бъдат одобрени от парламента, Комисията за финансов надзор допълнително ще запише в наредба как да се

прогнозира

пенсията, така

че данните да

са надеждни

За първи път от създаването на тези фондове тази година стана ясно, че първите пенсии, които ще се изплащат ще са 20-30 лв.

Пенсионни компании обясниха пред “24 часа”, че много трудно ще прогнозират размера на пенсиите, защото те работят на принципа на дефинираните вноски.

Този принцип и заложената в Кодекса забрана да обещават доходност

прави

разпоредбата

трудно

изпълнима

От компаниите споделиха също, че евродирективата не се отнася до задължителните фондове, а някои от промените са адресирани и към тях.

Горанов иска да се задължат компаниите да спазват определени изисквания, които отчитат дългосрочните интереси на осигурените лица и на пенсионерите, както и за справедливо разпределение на рисковете и ползите между поколенията.

При инвестирането на финансовия ресурс, който те управляват, трябва да се спазват екологични, социални и управленски фактори.

КФН да разрешава прехвърляне на професионална схема или на част от нея от един фонд за доброволно пенсионно осигуряване в друг, предвиждат също промените.Заявлението ще се подава от пенсионноосигурителното дружество, което представлява фонда, в който се прехвърля схемата.

Одобрение от регулатора ще се изисква при преместване на

професионални

схеми от и към

чужди пенсионни

фондове,

е записано в проекта.

В момента у нас лиценз за осигуряване по професионални схеми, при които пенсията е дефинирана, а не капиталова, има само фондът “ДСК Родина”, става ясно от сайта на КФН.

Кодексът няма да разрешава възможност за прехвърляне на управлението на професионална схема или част от нея в друга държава членка и за поемане на управлението на схема от такава институция.

В кодекса да се запише принципно изискване за осъществяване на надзор, основан на риска. Като елемент за него се

въвежда

извършването

на стрес тестове като инструмент за оптимално разпределение на надзорните ресурси и за навременно установяване на потенциални проблеми в сектора на допълнителното пенсионно осигуряване.

Дружествата към пенсионните фондове ще бъдат задължени да правят и собствена оценка на риска, е записано още в поправките.

Управлението на

инвестициите и

други ключови

функции

на пенсионните фондове да не се възлагат на външни изпълнители, тъй като тези дейности имат ключово значение и за фондовете, и за осигурените лица, предлага още министър Горанов.

За тези дейности, които пенсионен фонд реши да възложи на външен изпълнител, се въвеждат изисквания, които да гарантират ефективен надзор. Целта е да не се допусне заобикаляне на законовите изисквания чрез използване на външни изпълнители.

Пенсионните дружества да получат право да инвестират до 5% средства на фонд за допълнително доброволно осигуряване по професионални схеми в корпоративни облигации. Средства от фонд да могат да се инвестират и в акции, различни от акциите на предприятие за колективно инвестиране, както и в права или варанти по тях, при условие че те също са приети за многостранна схема за търговия или от организирана система за търговия в държава от ЕС, предвиждат промените.

За да се ограничи ликвидният риск, поправките в кодекса предвиждат въвеждането на

количествено

ограничение за

експозицията

към инструменти

Да бъдат отменени изискванията към инвестиционната дейност на чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване, които управляват професионални схеми на български предприятия, е записано в предложенията за поправки.

Поправките в кодекса въвеждат и нови задължения в контролните функции на банките попечители - те ще трябва да следят при сделки с активи на пенсионния фонд дали всички плащания по тях се превеждат в обичайните срокове. Това ще доведе до постоянни по-високи разходи за банките попечители, пише в оценката за въздействието, но без да се посочват конкретни суми.

Експертите на финансовото министерство смятат, че разходите не са високи, но и не могат да бъдат избегнати, защото сме задължени да запишем евродирективи в нашето законодателство.

Оттам отчитат, че реално промените ще засегнат 9 пенсионноосигурителни дружества, 9 универсални пенсионни фонда, 9 професионални пенсионни фонда, 9 доброволни пенсионни фонда и 2 доброволни пенсионни фонда по професионални схеми.

Те ще се

отразят и на 4,61

млн. осигурени

лица и 1,2 млн.

пенсионери

В обосновката изрично е посочено, че новите разпоредби ще доведат и до повишаване на административната тежест за пенсионноосигурителните дружества, защото се въвеждат нови изисквания. На дружествата ще се наложи да изготвят допълнителни документи, като например правила за актюерските дейности и собствена оценка на риска, и за представянето им пред надзорния орган.

Проектът ще се обсъжда до 21 август т.г. Предложението е новите разпоредби в него да влязат в сила от 17 май 2019 г., а до 13 януари 2019 г. КФН да приеме наредбите по прилагане на Кодекса за социалното осигуряване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са