Ограда от бодлива тел с Румъния ще пази прасетата ни от африканска чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977803 www.24chasa.bg
До десет дни трябва да бъде завършена телената ограда, която да спира движението на глиганите.

Животновъди в региона

подкрепят мерките,

защото при епидемия

ще загубят милиони

До десет дни трябва да бъде завършена оградата с бодлива тел, която се изгражда на границата между България и Румъния, в района на областите Силистра и Добрич. Целта е да не преминават диви животни, носители на болестта африканска чума по прасетата. Това съобщи в Силистра министърът на земеделието Румен Порожанов.

Ако заболяването влезе у нас, собствениците на животновъдни обекти ще претърпят загуби за стотици милиони лева.

Мерките, които страната ни предприема по отношение ограничаването на разпространението на африканската чума по свинете, са стандартни за Европейския съюз, стана ясно след заседание на новосформирания координационен щаб в Силистра, в работата на който взе участие министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Огнищата в Румъния са вече над 300. Поддържа се постоянен контакт с румънските власти, коментира той, но възможността за въздействие е отделна тема.

Румънците са изтървали разпространението на болестта, тъй като огнищата са се появили в защитен район, където законът не е позволил предприемането на каквито и да е било мерки. “Африканската чума по свинете е навлязла в селата, където е засегнала частните стопани. Но там не е имало кой да ги посъветва да си изколят прасетата”, заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Той апелира при умрели диви животни – лисици, чакали, дори птици, да се подава сигнал веднага.

Към днешна дата в регион Силистра са регистрирани 620 малки обекта от типа “заден двор”, като десет на сто от тях вече са предприели именно тази мярка - месото да бъде изконсумирано.

След среща с министър Порожанов и неговия екип стана ясно, че свиневъдите в региона са притеснени за бизнеса си и щетите от стотици милиони лева, които ги очакват. Ограниченията, които биха били наложени, ако около тях бъдат открити болни животни, могат да направят така, че да не могат да изнасят продукция, дори да нямат болни животни в комплексите си.

Оградата от бодлива тел в районите на Силистра и Добрич ще е в протежение на 133 километра. Ще бъде подсилена на местата, където се знае, че има пътеки на диви свине. Очаква се доставката и на репеленти с миризма, която да отблъсква дивите животни.

Отхвърлена е била идеята за поставяне на електропастир, най-вече заради опасността от случайни инциденти с деца или възрастни хора, както и заради неефективността на препятствието, когато срещу него се зададе диво животно.

Продължава и дезинфекцията на автомобилите, влизащи в страната ни през граничните пунктове на Силистра - Кълъраш и Кайнарджа - Липница.

Изграждането на оградата е започнало вече на две места, предстои да започне и в трети участък. Тя ще е четириредова. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда излизат 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. “Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри”, каза Порожанов.

Очаква се днес на заседание на правителството той да предложи ограничение на груповия лов на диви прасета, особено в районите по границата с Румъния. Рисковете, които груповия лов крие са много, каза министърът. Животните се подплашват и започват да тичат напред-назад, коментира той. Ще минат границата в посока Румъния, а след това ще се върнат заразени.

За намаляване на популацията на дивите прасета ще бъде препоръчано провеждането на подборен лов. 

Земеделци: Протестите

бяха с партийна подкрепа

Протестите пред Министерския съвет, които обявиха, че са в защита на стопаните от Странджанско, са политизирани, обявиха председатели на земеделски асоциации на пресконференция във вторник.

Големият проблем в момента е епизоотичната обстановка в страната - три заболявания притесняват животновъдите, посочи Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България. Той уточни, че това са чумата при дребните преживни животни, африканска чума по свинете и птичия грип. Според него действията на министерството и агенцията по храните са адекватни и единствените възможни при такива заболявания.

Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че са против политизирането на епизоотичната обстановка. Според него сега е времето да се помисли за закон за браншовите организации.

От асоциациите заподозряха политически ход с искането на оставки, защото ще се наложи забавяне на плащанията и това може да доведе до протести, ескалация на напрежението и падане на правителството в края на годината или в началото на следващата, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.