Експерти сочат 3 гафа в решението на КЗК за продажбата на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6978728 www.24chasa.bg

То съдържа откровени противоречия и неточности, се казва в анализ на Института за пазарна икономика

Безпрецедентното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да спре сделката по продажбата на „ЧЕЗ България“ най-вероятно се дължи на технически грешки, довели до неверни изчисления и твърдения за монопол, коментират енергийни експерти и юристи.

Експертите на Института за пазарна икономика отбелязват в своя анализ трите големи гафа в решението на КЗК, с което спря продажбата на ЧЕЗ.

1. Комисията не прави разлика между мерни единици и твърди, че размерът на регулирания пазар през 2017 г. е 13 865 МВтч, докато правилно е отчела, че размерът на свободния пазар през същата година е 17 155 342 МВтч. Именно на базата на това грешно изчисление КЗК изкарва монополист на пазара дружество с 0,01% дял от общото производство на електроенергия за страната. В същото време с Методиката за определяне положението на предприятията на съответния пазар комисията е приела, че притеснителен общ пазарен дял на дружества – участници в концентрацията „би могъл да бъде този, който надхвърля 40%, тъй като в този случай това може да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, в резултат на което да се създаде възможност за възпрепятстване или нарушаване на конкуренцията".

2. В свое решение от 2005 г. КЗК приема, че производството на електрическа енергия може да бъде сегментирано в зависимост от използвания енергоносител. В следващо решение от 2011 г. приема, че не може да има сегментиране, тъй като тази разлика се отчита от регулатора при определяне на регулираните цени, а на свободния пазар всички производители са равностойни участници. Въпреки това в настоящото решение комисията решава да сегментира пазара на производство на електрическа енергия, като отделя фотоволтаичните централи независимо от горните аргументи. Това е странно, тъй като тази ел. енергия се изкупува или по регулирани цени от НЕК, или по свободно договорени цени на пазара ден напред, или на пазара на балансираща енергия, където тя се конкурира с всички останали участници. С други думи, не съществува отделен пазар за ел. енергия от фотоволтаични централи.

3. Притеснително е заличаването на публично достъпна информация и третирането й като търговска тайна в решението на КЗК. Данните за инсталираната мощност, производството на ел. енергия, нетните специфични часове, за които ел. енергията се изкупува по преференциални цени, продължителността на дългосрочните договори и крайната им дата за всички търговски дружества е публична информация и е достъпна на сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

В решението на КЗК са публикувани становищата на ЕСО и три конкурентни фирми, които на базата на реалните числа и коректни изчисления категорично заявяват, че сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ няма да създаде условия за концентрация на пазара. Въпреки техните становища КЗК излиза с обратното решение.

Експертите от ИПИ показват с данни и таблици, че трудно може да се твърди, че след придобиване на активите на ЧЕЗ новото дружество ще увеличи дела на производство на ел. енергия от фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), тъй като той е пренебрежимо малък – едва 2,5%.

Производството на ел. енергия от новата група също би било пренебрежимо малко на фона на производството на ел. енергия от ФЕЦ, както и на фона на общото производство и потребление в страната. Ако с 26 МВтп инсталирана мощност, които генерират 2,8% от производството на ФЕЦ в страната, и около 0,1% съответно от общото производство и потребление новата група може да окаже влияние върху пазара, то не е ясно как КЗК все още не се е самосезирала за АЕЦ „Козлодуй” с 2000 МВт инсталирана мощност, която формира над 36% от общото производство, пита риторично експертът Калоян Стайков от ИПИ.

Юристът Светлин Адриянов, който има над 20 години опит в конкурентното право, в интервю за „Блумбърг тв“ посочи, че „фактологията, която се изнася в първите 20 страници на решението, никак не води до извода, че с тази сделка се установява господстващо положение“.

Има възможност ЧЕЗ и "Инерком" да обжалват решението на КЗК пред Върховния административен съд. „До голяма степен тази преценка е икономическа. Съдът не разполага с инструментариум да направи оценката. Дори чисто фактологическото разминаване може да се превърне в добър довод решението на КЗК да бъде отменено“, заключава юристът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Йоана обикаля екзотични дестинации Ако престъпността във Враца е ниска, то е само заради най-сексапилната полицайка в района. Тя се казва Йоана Петрова и освен със смелост и ловкост пленява с естествената си красота. Няма да се учудим, ако престъпниците в местността сами се предават в ръцете й. От близо 3 години 25-годишната брюнетка работи в

"Сериозна опасност има Рилските езера да изчезнат, ако продължи да се увеличава присъствието на недобросъвестни хора край тях." Това предупреди пред "България Днес" екологът Борислав Сандов. Изказването му беше по повод танцуващите в народни носии в езерото Близнака. "Площите около езерата се утъпкват все повече,

Нова секси половинка развълнува футболните фенове в Испания. "Атлетико" (Мадрид) закупи Сантяго Ариас от ПСВ, но получи и неочакван бонус. "Дюшекчиите" се сдобиха със силно оръжие и на трибуните. Това е съпругата на десния бек - Карин Хименес. Сексапилната колумбийка веднага привлече вниманието на феновете. Карин е модел и актриса.