Виорика Дънчила: Румъния твърдо подкрепя скорошно членство на Черна гора в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6979583 www.24chasa.bg
Виорика Дънчила Снимка: Ройтерс

Румънският премиер Виорика Дънчила, която е на официално посещение в Черна гора, се срещна днес с черногорския си колега Душко Маркович, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на прессъобщение на правителството.

На срещата Дънчила е потвърдила твърдата подкрепа на Румъния за възможно най-скорошно присъединяване на Черна гора към ЕС въз основа на собствените й заслуги и изпълнението на критериите за присъединяване, предаде БТА.

Двамата събеседници са обсъдили двустранните отношения, сътрудничеството в рамките на НАТО, европейския път на Черна гора и последните развития в региона.

Дънчила и Маркович са изразили интерес към задълбочаване на отношенията във всички сфери от общ интерес, с акцент върху икономическото сътрудничество, увеличаването на търговския обмен и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката, с акцент върху взаимната свързаност, както и на екологията, туризма и вътрешните работи. Договорена е била среща на министрите на енергетиката на двете страни, се посочва в прессъобщението.

Румънският премиер е подчертала важността, която бъдещото румънско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година, придава на продължаването на политиката на разширяване на ЕС. Дънчила е изразила пълна готовност от страна на Румъния да предложи своя опит и техническа помощ в процеса на присъединяване на Черна гора към съюза. В тази насока е било договорено пряко сътрудничество между министрите по европейски въпроси на двете страни.

Румънският премиер е дала висока оценка на ясния стратегически избор на Черна гора във връзка с присъединяването на страната към НАТО. Според Дънчила една година след присъединяването към НАТО, стартиралият процес на реформи ще бъде от полза и за успех в процеса на присъединяване към ЕС. Според румънската страна интеграцията на Черна гора в НАТО представлява принос за стабилността на Западните Балкани и за елиминиране на заплахите за сигурността в този район.

Виорика Дънчила е поканила черногорския си колега да направи официално посещение в Румъния.

Румънският премиер ще се срещне днес и с президента на Черна гора Мило Джуканович.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа