Борисов укроти темпераментните Сидеров и Симеонов (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6979630 www.24chasa.bg
Бойко Борисов влезе на заседанието със закъснение и започна с изявление, насочено към вицепремиера, но без да го спомене поименно.

Пак голяма драма в малката коалиция

Лидерът на “Атака” отиде на заседанието на кабинета, след като атакува от тв ефира коалиционния си партньор

Втори рунд в петък в парламента - ще му задава неудобни въпроси в контрола, очаква се контраатака на Симеонов

Каракачанов мълчи, опитва да тушира разпада

Поредният кървав рунд между Валери Симеонов и Волен Сидеров, който започна от ранни телевизионни зори в сряда и продължи с изненадваща поява на лидера на “Атака” на заседание на Министерския съвет, е завършил тихо, без победител в кабинета на Бойко Борисов в ранния следобед.

Там

министър -

председателят е

поставил очи в

очи двамата

партньори

- Волен Сидеров и Валери Симеонов.

Часове преди това те бяха в крайно неудобна за дебат поза - лидерът на “Атака” демонстративно седна зад лидера на НФСБ по време на правителственото заседание. Двамата не си разменили и дума преди началото му. А след като заседанието започнало, Сидеров поставил ребром въпроса правителството да оттегли законопроекта за шума, прокаран от Симеонов. Вицепремиерът отвърнал, че такова нещо няма да се случи.

По-късно от двата спорещи патриотични лагера описаха почти идентична картина - Волен първоначално бил агресивен, а Валери по-консенсусен с усещането, че

е прекалил

с натиска

в коалицията. Третият в нея - Красимир Каракачанов, както обикновено се опитвал да успокои страстите, но пък бил недоволен от изявите на Марешки, който също се опитал оня ден с изявления да вбие клин във взаимоотношенията между патриотите и ГЕРБ.

Борисов обсъдил с двамата темпераментни бивши роднини - Сидеров и Симеонов, предстоящите законодателни промени, които ще минат в парламента. В четвъртък ще бъде гласувано ветото на президента Румен Радев върху поправките в закона за приватизация. От гласуването ще стане ясно дали е потушен пожарът сред патриотите. Вчера Сидеров дори обяви, че е поискал ГЕРБ да отложи гласуването на ветото чак за есента, за да почакал президентът. И освен това не разбирал защо управляващите трябвало да се съобразят с Румен Радев. Въпреки това ГЕРБ са категорични, че още в четвъртък ще подкрепят ветото на държавния глава. Те ще имат и подкрепата на депутатите на Валери Симеонов и БСП.

Точно заради тези промени в закона за приватизацията започна поредната серия скандали между Сидеров и Симеонов, като вицепремиерът нападна лидера на “Атака”, че е лобирал за конкретни бизнесмени и сделката за БМФ. Отговорът на Сидеров не закъсня и той поиска изтегляне на законопроекта на Симеонов за шума. И го обвини, че нарочно тормози туристическия бизнес, а действията му вредят на държавния интерес.

“Аз го изпратих

в изпълнителната

власт,

за да работи за повишаване на жизнения стандарт, за вдигане на пенсиите, а не да се разхожда с шумомер в ръка. Това не е работа на един вицепремиер”, обяви вчера Сидеров. И се закани, че ще намери кой да изпълнява тази работа отговорно на мястото на Симеонов - да е координатор, а не да се прави на шериф. (За кулоарните мълви по въпроса виж долу.)

Заканата бе отправена първо в зори в телевизионен ефир. След това Сидеров я повтори почти дословно и след заседанието на Министерския съвет, на което изненадващо се появи.

Лидерът на “Атака” постави и ултиматум - във възможно най-кратки срокове Симеонов да се извини публично на него, депутата от партията му Николай Александров, шефа на правната комисия на парламента Данаил Кирилов (когото постоянно наричаше Даниел - бел.ред.) и премиера Бойко Борисов, че ги е обвинил в лобизъм и зависимост от бизнесмена Кирил Домусчиев.

“Аз

ще заведа дело

за клевета,

това ще направи и Николай Александров. Съветвам дела срещу Симеонов да заведат и премиерът Борисов, и Данаил Кирилов”, каза Сидеров в МС.

След като даде специално изявление на трибуната, запазена за министри, лидерът на “Атака” се върна в кабинета на Борисов, за да участва в обсъждане на здравната реформа.

В началото и на това заседание Сидеров бил изключително остър. “Какво здраве, какви реформи ще обсъждаме сега? Трябва да обсъждаме смяната на Валери Симеонов”, заявил той още в началото. Лека-полека обаче нещата били укротени както от премиера Бойко Борисов, така и на вицепремиера от ВМРО Красимир Каракачанов.

“Добре, че е Каракачанов, за да ги лекува тези двамата”, коментираха участници в разговора пред “24 часа”, след като обстановката била успокоена.

Засега било решено, че Симеонов остава вицепремиер в правителството.

Доколко обаче примирието е трайно, ще покажат както днешният дебат по президентското вето, така и прекият сблъсък Сидеров срещу Симеонов в петъчния парламентарен контрол. Тогава лидерът на “Атака” ще зададе въпрос на вицепремиера за златните концесии и конкретно какво се прави, за да бъдат постъпленията за държавата по-големи. Вчера той даде анонс - обвини Симеонов, че не правел нищо срещу чуждестранните златодобивни компании, вместо това тормозел българския бизнес. Но Симеонов бил готов с отговора си да върне топката в полето на “Атака”.

Самият той вчера не коментира публично раздора си със Сидеров. Вместо това се затвори на срещи в кабинета си, а защитата му бе поета от хората му в парламента.

“Депутатите от НФСБ вече не възприемат Волен Сидеров като председател на парламентарната група “Обединени патриоти”, обяви зам.-шефът на партията Валентин Касабов.

“Сидеров често бърка фантазното с реалността. Заяви, че президентът и премиерът са били измамени, че той е направил Валери Симеонов политик, а истината е точно обратната. Говорим за човек, който

от време на

време минава в

друга реалност”

, допълни Касабов.

“Но това не е разпад, защото ние сме отделни партии. НФСБ остава в коалицията. Казано е в Библията “По делата им ще ги познаете.” Направихме достатъчно много”, спокоен бе за бъдещето заместникът на Валери Симеонов.

Той още веднъж се опита да омаловажи Сидеров: “В неговия филм всичко може да стане. Той е продуцент, той е режисьор, той е всичко.”

Пробацията на Волен изтече, и той искал да е вицепремиер

Упорита мълва, че Волен Сидеров иска вицепремиерски пост, какъвто имат другите двама лидери на патриотите, върви из кулоарите на парламента. На това отдават депутати неговата акция срещу Валери Симеонов. Вчера той дори директно призова премиера да го махне и обяви, че има кой от ОП да замени Симеонов.

Това съвпада с приключилото изтърпяване на наказанието пробация, което лидерът на “Атака” получи след екшъна в НАТФИЗ и други хулигански прояви. Той бе осъден на глоба в размер на 25% от депутатската заплата и срещи 2 пъти седмично с пробационен служител. Сидеров трябваше и да се подписва редовно.

Пробацията му е изтекла на 25 март, съобщиха от правосъдното министерство за “24 часа” .

И Борисов отговори на Симеонов: Не спасявам нито редник Киро, нито редник Райън

Премиерът Бойко Борисов не е взел отношение по споровете между вицепремиера Валери Симеонов и лидера на “Атака” Волен Сидеров. Не е коментирал и призивите на Сидеров да заведе дело за клевета срещу вицепремиера, който го обвинил в лобизъм в полза на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Въпреки това в началото на заседанието на правителството, на което участва и Сидеров, Борисов отговори на атаките на Симеонов.

“Докато са тук медиите, искам да ви припомня, че на 6 юли 2017 г. това правителство одобри отпускането на министерството на икономиката на допълнителни 2,4 млн. лв. за дължима държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред ВКС на арбитражно решение от 30 март на Арбитражния съд на БТТП към “Кей Джи Маритайм Шипинг”. Ако някога сме искали редник Киро или редник Райън да пазим, нямаше да заведем тези дела”, заяви Борисов, като четеше от лист думите си.

Миналата седмица вицепремиерът Валери Симеонов обвини в лобизъм коалиционните си партньори “Атака”, ВМРО и ГЕРБ заради приетите от парламента промени в закона за приватизацията, които поставяха 5-годишна давност на неизпълнените задължения при приватизационни сделки. Тогава той нарече приемането на промените акция по спасяване на “редник Киро”, защото според него те се правели, за да не бъдат платени на държавата 58 млн. лв. за неизпълнени задължения по сделката за “Български морски флот”.

Самият Симеонов изслуша днес премиера Борисов, но не взе отношение по думите му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.