Забраниха груповия лов на глигани - бил опасен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6979709 www.24chasa.bg
РУМЕН ПОРОЖАНОВ

За да пресекат чумата, затягат правилата за ловуване

Министърът на земеделието Румен Порожанов спря груповия лов на дива свиня. Забраната е наложена със заповед, издадена във вторник, точно ден преди ловците да излязат на отстрел на глигани с дружинките си. Право да ловуват те имаха от 1 октомври до втората неделя на януари. Парламентът обаче гласува промени в закона за лова, с които срокът да се измести и дружинките да почнат още на 25 юли отстрела. Целта бе намаляване на риска от разпространение на африканска чума по свинете.

В заповедта се посочва, че промените са “недостатъчно добре съобразени и консултирани по отношение безопасността при провеждането на ловните излети”. В момента буйната растителност и плътната листна маса в горите силно ограничават видимостта, а с това и безопасността по време на лов.

Освен това не е ясно дали ще е ефективно, тъй като такъв лов води до разпръскване на животните на групи или на отделни индивиди, които ще мигрирират.

ГРИГОР ГОГОВ

Груповото ловуване може

Министър Порожанов обсъди с председателя на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, членове на съюза и омбудсман Мая Манолова мерки за предотвратяване на чумата по свинете.

да доведе до

инциденти,

при които да пострадат и туристи, гъбари, билкари, горски работници. Статистиката показвала, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала.

Опасения има и за малките на сърната и благородния елен, които може да пострадат от ловните кучета. “В тази връзка съществува опасност груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чуждестранни ловци и сериозни финансови щети”, мотивира се Порожанов. От министерството препоръчват засилване на подборния лов от място.

От друга заповед от 25 юли на шефа на агенцията по горите Григор Гогов се вижда, че ловът трябва да продължи, за да се достигне бройката от 0,3-0,5 свине на хектар. В случай на поява на африканска чума по свинете по-голяма плътност щяла да спомогне за поддържането на вируса. Гогов припомня, че индивидуалният лов се извършва под контрола на длъжностно лице. Цената му е 1 лв. От всяко отстреляно прасе трябва да се вземат проби от вътрешни органи. Те ще се поставят във флакони, върху чиято капачка ще се залепя баркод. Пробата и писмо с номера ще се изпращат към лабораториите. Предвидено е да стартира мобилно приложение, в което ще се вписва кодът. Месото е годно за консумация само след лабораторно изследване.

В ловностопанските райони на дружините се обособяват места за първична обработка на свинете. Трябват и ями за отпадни животински продукти. При обработката на животното тези продукти се поставят с изградените ями и се третират с негасена или хлорна вар. Местата трябва да се обработват с дезинфектант. Достъпът до тях трябва да се ограничи от хищници, като върху ямите се поставят масивни капаци.

Ръкавици,

опаковки и

спринцовки ще се

заравят в ямите

Извхърлянето им в гората увеличава риска от зараза.

За всяка ловна дружина трябват поне двама обучени членове, които са преминали курс по програма, утвърдена от агенцията по храните за африканска чума и други болести по дивеча. Те ще отговарят за вземането на проби, преглед на труповете и сърхранението им, докато излязат лабораторните резултати.

Ако след отварянето на трупа бъдат забелязани изменения в органите, незабавно трябва да се сигнализира на телефон 112.

Вече може да се събират трюфели и билки

Отменени са заповедите за забрана на събирането на билки и трюфели в горите, които бяха въведени от някои от Регионалните дирекции по горите. Това обяви министър Румен Порожанов на среща с председателя на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България Васил Василев и членове на сдружението и омбдусмана Мая Манолова.

Изискването за присъствие на длъжностно лице при индивидуален лов на дива свиня е необосновано, при положение че няма такова при лов на други видове дивеч, каза Василев. “Твърдението, че, ако пуснем ловците, те ще нарушават закона и ще отстрелват, каквото не трябва, е несъстоятелно”, коментираха те.

Министърът е поел ангажимента да се промени правилника към закона, за да отпадне това изискване.

Ще има по-широка среща за прецизиране на конкретните мерки за контрол на заболяването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дизайнерката Меглена Каканашева-Мегз официално е прилапала фирмите на любовника си Румен Рончев, показа проверка на "България Днес". Самият Рончев обяви, че дружествата са обсебени без негово знание. Документите около продажбата на акциите в "Ню Транс Груп" и "Розова долина Екс" са вписани в Търговския регистър преди дни.

Актьорът Румен Угрински го раздава джентълмен, видяха папараците на "България Днес". Телевизионният водещ се грижи повече от добре за жена си Биляна. Той не й позволява да си показва носа навън в студовете, като за целта е влязъл в ролята на личен шофьор. От толкова много задачи обаче на Угрински явно не му е останало време да изчисти скъпарския

Бившият нападател на "Наполи" Езекиел Лавеци спечели завистта на сума ти мъже в Италия. Причината е, че успя да забие една от най-желаните жени на Апенините - Белен Родригес. Свалката между двамата станала покрай празниците в родната им Аржентина. Моделката за първи път от много време реши да посрещне новата година там, а не в Италия.