Тестват 6 месеца нощен служебен абонамент за паркиране в София (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6981478 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова Снимка: архив

Новият нощен служебен абонамент за паркиране в синята зона в София ще бъде тестван 6 месеца. След това ще се направи анализ и ще се прецени дали да бъде въведен за постоянно. Това решиха общинските съветници, които приеха промените в наредбата за организацията на движението.

По-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска тестовият период от 3 месеца, за да се види дали има интерес към услугата.

Промените в наредбата за организацията на движението предвиждат разширение на зелената зона за паркиране от 1 ноември в още 4 квартала, сред които горната част на “Лозенец” и “Зона Б 5”.

Сега платените места за паркиране в синята и зелената зона са 21 500. С разширението те ще станат 27 000 - 28 000, каза Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

От средата на август живеещите в новите подзони за паркиране ще могат да подават документи за винетни стикери. Ще бъде отворен нов офис на ЦГМ в метростанция “Европейски съюз”. С промените в наредбата се дава право винетка да се издава и за 2 г., а не само за 1 г. както е сега. Въвежда се и ограничение от до 3 стикера на семейство.

Нощният служебен абонамент в синята зона ще действа и след 19,30 ч през уикендите. Цената на едно паркомясто е 650 лв. колкото е тази и на дневния абонамент за паркиране.

Причина за въвеждането му са искания на хотели. На този етап няма необходимост от въвеждане на нощна синя зона, каза Фандъкова.

След дебати СОС пусна концесията на над 2600 спирки на градския транспорт в столицата. Те ще бъдат разделени в 4 пакета, като един кандидат ще има право да участва за максимум 2, за да няма монопол. Концесията е за срок от 15 г. с опция за още 5 г. Всички спирки трябва да бъдат подменени до 2 г. от старта на концесията. Общината очаква да получи минимум 80 000 евро концесионна такса годишно за всичките 4 пакета.

“Важни са ползите за града - подмяна на всички спирки и увеличение на броя на тези, които ще имат навес - от 1100 сега до 1500-1800 след концесията. Заложени са ясни регламенти за прекратяване на концесията при неспазване на договорите”, каза Фандъкова. Тя обясни, че за подмяната на всички спирки са нужни 18 млн. лв., които общината ще може да се инвестира в ремонт на тротоари, строителство на детски градини и др.

Фандъкова обаче не скри, че очаква обжалване на концесията и даде пример с тази за градските велосипеди под наем, която не може да тръгне вече втора година.

Съветниците гласуваха и новата наредба за рекламата, с която се редуцира броя на билбордовете, забранява се покривната реклама в центъра и се въвежда ограничение за размера на партерната реклама по витрините.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са