Енергийният министър ще търси споразумение по делото на ЕК срещу БЕХ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6981641 www.24chasa.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще търси споразумение по делото, образувано от Европейската комисия срещу "Български енергиен холдинг", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз"(БЕХ), за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България. Това реши парламента като прие проекторешение за предприемане на действия за постигане на споразумение по делото. То беше внесено от шефа на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ и съпартийците му Валентин Николов и Александър Ненков.

"С проекторешение не се отменя решението на Народното събрание от 2017-а, а го допълва, предвид настъпилите нови обстоятелства по казуса", посочи вносителят Добрев.

По време на обсъждането в енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова е посочила, че тази тема стои на дневен ред от 2013г. и изпълнителната власт в лицето на Министерство на енергетиката ще направи последен опит да инициира разговори с Европейската комисия относно правната възможност за рестартиране на преговорите по делото Бех-Газ.

"Делото е заведено от ЕК през 2013-а към БЕХ, а обвинението е за злоупотреба с господстващо положение за периода от 2007 до 2015 г. и възпрепятстване на пазарите", посочи шефът на енергийната комисия.

В началото на юли енергийният министър е представил пред комисията по енергетика развитието на делото и наличието на новоразкрити обстоятелства, които могат да имат оневиняващ или поне значително смекчаващ характер.

"В края на май ЕК е обявила, че е постигнала споразумение по делото с Газпром за доставки на газ нагоре по веригата в Централна и Източна Европа. Предмет на това дело е разследване на възможна злоупотреба с господстващо положение от страна на Газпром на пазари в Централна и Източна Европа, между които и България", е разписано в доклада на комисията.

Мотивите на вносителя са, че делото е приключено без налагане на финансова санкция, като развитието му е относимо към делото за БЕХ.

Вносителят Делян Добрев, заяви за "24 часа", че и сега се водят преговори по делото. Разликата е, че досега те са били, като България не е признавала вина и санкциите са щели да бъдат наложени по въпросния член 7. След проекторешение и обнародването му, преговорите ще бъдат по член 9, с който се търсят преговори, като даде пример с делото с "Газпром".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,