Енергийният министър ще търси споразумение по делото на ЕК срещу БЕХ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6981641 www.24chasa.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще търси споразумение по делото, образувано от Европейската комисия срещу "Български енергиен холдинг", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз"(БЕХ), за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България. Това реши парламента като прие проекторешение за предприемане на действия за постигане на споразумение по делото. То беше внесено от шефа на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ и съпартийците му Валентин Николов и Александър Ненков.

"С проекторешение не се отменя решението на Народното събрание от 2017-а, а го допълва, предвид настъпилите нови обстоятелства по казуса", посочи вносителят Добрев.

По време на обсъждането в енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова е посочила, че тази тема стои на дневен ред от 2013г. и изпълнителната власт в лицето на Министерство на енергетиката ще направи последен опит да инициира разговори с Европейската комисия относно правната възможност за рестартиране на преговорите по делото Бех-Газ.

"Делото е заведено от ЕК през 2013-а към БЕХ, а обвинението е за злоупотреба с господстващо положение за периода от 2007 до 2015 г. и възпрепятстване на пазарите", посочи шефът на енергийната комисия.

В началото на юли енергийният министър е представил пред комисията по енергетика развитието на делото и наличието на новоразкрити обстоятелства, които могат да имат оневиняващ или поне значително смекчаващ характер.

"В края на май ЕК е обявила, че е постигнала споразумение по делото с Газпром за доставки на газ нагоре по веригата в Централна и Източна Европа. Предмет на това дело е разследване на възможна злоупотреба с господстващо положение от страна на Газпром на пазари в Централна и Източна Европа, между които и България", е разписано в доклада на комисията.

Мотивите на вносителя са, че делото е приключено без налагане на финансова санкция, като развитието му е относимо към делото за БЕХ.

Вносителят Делян Добрев, заяви за "24 часа", че и сега се водят преговори по делото. Разликата е, че досега те са били, като България не е признавала вина и санкциите са щели да бъдат наложени по въпросния член 7. След проекторешение и обнародването му, преговорите ще бъдат по член 9, с който се търсят преговори, като даде пример с делото с "Газпром".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,