Енергийният министър ще търси споразумение по делото на ЕК срещу БЕХ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6981641 www.24chasa.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще търси споразумение по делото, образувано от Европейската комисия срещу "Български енергиен холдинг", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз"(БЕХ), за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България. Това реши парламента като прие проекторешение за предприемане на действия за постигане на споразумение по делото. То беше внесено от шефа на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ и съпартийците му Валентин Николов и Александър Ненков.

"С проекторешение не се отменя решението на Народното събрание от 2017-а, а го допълва, предвид настъпилите нови обстоятелства по казуса", посочи вносителят Добрев.

По време на обсъждането в енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова е посочила, че тази тема стои на дневен ред от 2013г. и изпълнителната власт в лицето на Министерство на енергетиката ще направи последен опит да инициира разговори с Европейската комисия относно правната възможност за рестартиране на преговорите по делото Бех-Газ.

"Делото е заведено от ЕК през 2013-а към БЕХ, а обвинението е за злоупотреба с господстващо положение за периода от 2007 до 2015 г. и възпрепятстване на пазарите", посочи шефът на енергийната комисия.

В началото на юли енергийният министър е представил пред комисията по енергетика развитието на делото и наличието на новоразкрити обстоятелства, които могат да имат оневиняващ или поне значително смекчаващ характер.

"В края на май ЕК е обявила, че е постигнала споразумение по делото с Газпром за доставки на газ нагоре по веригата в Централна и Източна Европа. Предмет на това дело е разследване на възможна злоупотреба с господстващо положение от страна на Газпром на пазари в Централна и Източна Европа, между които и България", е разписано в доклада на комисията.

Мотивите на вносителя са, че делото е приключено без налагане на финансова санкция, като развитието му е относимо към делото за БЕХ.

Вносителят Делян Добрев, заяви за "24 часа", че и сега се водят преговори по делото. Разликата е, че досега те са били, като България не е признавала вина и санкциите са щели да бъдат наложени по въпросния член 7. След проекторешение и обнародването му, преговорите ще бъдат по член 9, с който се търсят преговори, като даде пример с делото с "Газпром".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за