Хората с увреждания с по-високи помощи и личен асистент спрямо нуждите (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6982886 www.24chasa.bg
Омбусманът Мая Манолова и социалният министър Бисер Петков СНИМКИ: Румяна Тонева

Хората с увреждания ще получават по-високи помощи, а личен асистент ще се предоставя спрямо индивидуалните нужди. Това са част от предложените промени в подготвящия се проект за закон за хората с увреждания. Лично социалният министър Бисер Петков донесе двата варианта на документа при двата палаткови лагера до парламента – на майките на деца с увреждания и на организациите на хората с увреждания. 

За да се вдигнат помощите те вече ще се смятат на база линията на бедност, а не спрямо гарантирания минимален доход. "Сегашните интеграционни добавки се заменят от нов вид финансова подкрепа, това са месечни плащания, които включват в себе си интеграционни добавки и са в по-висок размер и са обвързани с линията на бедност. Това предполага, че ежегодното актуализиране на линията на бедност сега 321 лв, а за догодина 348 лв. ще ги актуализира всяка година. Те ще са са обвързани според степента на увреждане. В най-голям размер са за хората, които получават социални и инвалидни пенсии с чужда помощ, разчели сме, че това са 14 833 души", обясни Бисер Петков. В новата форма на подкрепа ще бъде включена и т.нар. социална инвалидна четвъртинка- 34 лв.  

Предвижда се новата индивидуална оценка да се прави или от Агенцията за хората с увреждания, или от Агенцията за социално подпомагане. Личен асистент пък ще се прави по нова скала на зависимост.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна