Решено! От 1 ноември зелената зона в София расте с 5500 паркоместа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6982924 www.24chasa.bg

До 3 стикера на домакинство, платени стават и паркингите около блоковете

От 1 ноември зелената зона за паркиране в София ще се увеличи с още над 5500 места.

Паркирането става платено в горен “Лозенец”, част от “Красно село” - между булевардите “И. Гешов”, “П. Славейков”, “Тотлебен” и “Г. Софийски”, част от район “Възраждане” - между булевардите “К. Величков”, “Сливница”, “Ал. Стамболийски” и улиците “Д. Петков” и “Опълченска”, и в район “Оборище” - между булевардите “Христо и Евлоги Георгиеви”, “Ситняково”, “Д. Николаев” и ул. “Черковна”.

Така местата за паркиране в

синята и

зелената зона

ще набъбнат

от 21 500 до

27 000 - 28 000,

след като Столичният общински съвет прие промените в наредбата за организацията на движението.

В момента винетни стикери ползват 17 000 софиянци, живеещи в двете зони. От ЦГМ са създали организация да няма опашки за хората от новата зелена зона и за тези, които трябва да си подновят стикера.

“Ще отворим нов офис на метростанция “Европейски съюз”, тъй като очакваме от “Лозенец” да има най-много хора, които ще подават документи за издаване на стикер за паркиране. Имаме готовност той да заработи от средата на август. Хората могат по-рано да си получат стикерите, които ще влязат в сила от 1 ноември. Ще разпространим и брошури по кварталите”, обясни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

Тя напомни, че документи за стикер за паркиране може да се подават и онлайн на сайта на ЦГМ, а за въпроси гражданите могат да звънят на 0700 13233.

Хората, чиито винетки изтичат и трябва да ги подновят, пък ще получат мейл с напомняне от ЦГМ.

С промените в наредбата се въвежда и ограничение до 3 винетни стикера на домакинство. Те

вече ще могат да

се издават за 2 г.

Досега можеше най-много за 1 година.

Платени обаче стават и паркингите на блокове, които не са на улицата.

Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки пък ще е от 50 до 200 лв. Досега максималният ѝ размер бе 500 лв. Санкцията за заемане на място за хора с увреждания ще е 200 лв.

Въвежда се и глоба от 150 лв. за паркиране на трамвайни линии.

6 месеца нощен служебен абонамент тестват в центъра

Нощен служебен абонамент за паркиране в синята зона за заведения и хотели въвежда общината.

Нощното паркомясто ще струва 650 лв., колкото е и дневното. То ще важи от 19,30 ч до 8,30 ч и ще се ползва и през уикендите.

По искане на кмета на София Йорданка Фандъкова СОС реши нощният абонамент да се въведе тестово за 6 месеца. Анализ ще покаже дали услугата ще се въведе за постоянно.

Фандъкова бе категорична, че няма необходимост от въвеждане на нощна синя зона.

Контролът по паркирането вечер ще се прави от паяци и Общинска полиция. Неправомерно заелите място от служебен абонамент директно ще се репатрират. Сега в синя зона има 460 служебни паркоместа.

ЦГМ купи нови 10 паяка преди месец. Ще работят и поне още 8 от старите.

Очакваме скоро да получим разрешение за строеж на нов паркинг в “Надежда” и се надяваме до есента да е готов. Половината ще се ползва като наказателен, а 80 ще са местата за обществено ползване, каза Румяна Милова от ЦГМ. С 1,9 млн. лв. общинското дружество ще ремонтира тротоари в зоните за паркиране.

Над 2600 спирки на концесия, подменят ги

Над 2600 спирки на градския транспорт в София ще бъдат дадени на концесия, след като в четвъртък СОС одобри старта на процедурата.

Спирките са разделени в 4 пакета, като един кандидат може да получи най-много два, за да няма монопол. Срокът на концесията ще е 15 г. с опция за още 5 г. По 400 от спирките ще има рекламни елементи, а по 300 - павилиони за продажба на вестници и дребни пакетирани стоки. Общината очаква да получава по 80 000 евро годишно концесионна такса.

До 2 г. концесионерите ще трябва да подменят всички 2600 спирки. Новите ще трябва да са съобразени с визията, изработена от екипа на главния архитект Здравко Здравков. В нея са описани видът на материалите на спирките, навесите и т.н. От 1100 спирки с навеси сега след концесията те ще се увеличат с още 400 - 700.

Според съветници от БСП обаче условията в концесията създават риск от монопол върху рекламата. Получихме финансово-икономическия анализ за концесията, който е няколкостотин страници, преди дни. Невъзможно е да се запознаем с детайлите, каза Калоян Паргов. Според левите общината може сама да стопанисва спирките и да получава приходите от рекламата.

За да подмени всички спирки, общината трябва да даде над 18 млн. лв., а с концесията те ще бъдат спестени - така Йорданка Фандъкова обясни защо решението е добро за града. Бе категорична, че са заложени ясни регламенти за прекратяване, ако договорът не се спазва. Очаква обаче процедурата да бъде обжалвана и не е ясно кога ще стартира реално. Фандъкова даде пример с концесията за градски велосипеди под наем, която е в съда от 2 г.

Рекламата по витрините до 30%

Рекламните послания по витрините в София ще заемат до 20% за обекти в центъра и до 30% за останалите квартали. Това ограничение е част от новата наредба за реклмата, приета от СОС.

Забранява се покривната реклама в историческия център. Увеличават се разстоянията между билбордовете, като така броят им ще се намали. Забранява се поставянето на послания с LED дисплей. Светещи реклами ще има само в пешеходни зони.

Забранява се поставянето на фризери, грилове и барбекюта по тротоарите в центъра.

“Наредбата е доста рестриктивна, но целта е да изчистим града. Ефектът няма да се види още утре, защото трябва да изтекат сегашните договори”, обясни главният архитект Здравко Здравков.

До 4 месеца той трябва да внесе указания за визията на летните градини към заведенията. След приемането им от СОС собствениците ще имат 1 г. гратисен период да приведат съоръженията според изискванията за цветове и материали.

Кончетата от Борисовата отиват в приют, може базата да стане скейтпарк

Последните 4 коня от конната база в Борисовата градина ще бъдат предоставени за отглеждане на “Анимал Рескю София”.

Кончетата Рапира, Беатрис, Принц и Марта вече са възрастни, а едно дори е с онкозаболяване. Неправителствената организация е поискала от Столичната община да поеме грижата за животните. Тя има база под наем, в която се отглеждат и други коне. Тече и процедура за регистрация на животновъден обект. Теренът от 50 дка е собственост на организацията и граничи с пасище, на което конете ще могат да се разхождат.

В началото на 2018 г. за кончетата се подготвяше обявяване на търг, но СОС се отказа, за да търси други варианти за животните. Причината беше, че организацията, с която “Спортна София” има договор за стопанисване на конната база, спря да плаща наем. Неин ангажимент по договор бе и грижата за конете.

С решението на СОС възлагаме на кмета на район “Средец” да проведе конкурс за отдаване под наем на конната база до приемането на подробния устройствен план на Борисовата градина или най-късно до 2 г., каза шефката на екокомисията Лорита Радева. В проекта за плана конната база се мести в Ловния парк, а на сегашното ѝ място ще има площадка за ролери и скейт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.