Въвежда се обединена процедура при инвестиционно предложение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6983593 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

При инвестиционно предложение ще може да се избират обединена процедура при задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), комплексно разрешително и доклад за безопасност при предприятие с висок рисков потенциал. Това решиха депутатите с приети промени в закона за опазване на околната среда.

С промените се предвижда тази процедура да не е задължителна, а по желание на инвеститора трите процедури да се предвиждат заедно.

"Всяка от процедурите е от порядъка на 6 месеца, а с обсъжданията и съгласуванията времето за трите процедури може да надхвърли 2 години, докато при обединената срокът ща се намали значително, само с едно обществено обсъждане и само една възможност за обжалване", посочи министърът на околната среда и водите при представянето на законопроект пред екокомисията.

Законопроекта предвижда и промяна в Закона за водите, с които се въвежда нов подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване, базиран на риска от замърсяване и необходимостта от пречистване.

"ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, защото намалява административната тежест, както и съкращаване на срокове.", заяви шефката на екокомисията Ивелина Василева. Тя допълни, че текстовете, с които се променя Закона за водите трябва да отпаднат между 1-о и 2-о четене, защото не са предприети след детайлни обществени обсъждания.

Около мнението за промените в Закона за водите се обединиха също ДПС и БСП, които посочиха, че на първо четене няма за подкрепят законопроекта заради тях.

Законопроекта беше подкрепен от 100 народни представители, 27 депутати се въздържаха и с 1 глас "против".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",