Въвежда се обединена процедура при инвестиционно предложение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6983593 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

При инвестиционно предложение ще може да се избират обединена процедура при задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), комплексно разрешително и доклад за безопасност при предприятие с висок рисков потенциал. Това решиха депутатите с приети промени в закона за опазване на околната среда.

С промените се предвижда тази процедура да не е задължителна, а по желание на инвеститора трите процедури да се предвиждат заедно.

"Всяка от процедурите е от порядъка на 6 месеца, а с обсъжданията и съгласуванията времето за трите процедури може да надхвърли 2 години, докато при обединената срокът ща се намали значително, само с едно обществено обсъждане и само една възможност за обжалване", посочи министърът на околната среда и водите при представянето на законопроект пред екокомисията.

Законопроекта предвижда и промяна в Закона за водите, с които се въвежда нов подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване, базиран на риска от замърсяване и необходимостта от пречистване.

"ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, защото намалява административната тежест, както и съкращаване на срокове.", заяви шефката на екокомисията Ивелина Василева. Тя допълни, че текстовете, с които се променя Закона за водите трябва да отпаднат между 1-о и 2-о четене, защото не са предприети след детайлни обществени обсъждания.

Около мнението за промените в Закона за водите се обединиха също ДПС и БСП, които посочиха, че на първо четене няма за подкрепят законопроекта заради тях.

Законопроекта беше подкрепен от 100 народни представители, 27 депутати се въздържаха и с 1 глас "против".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".