Въвежда се обединена процедура при инвестиционно предложение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6983593 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

При инвестиционно предложение ще може да се избират обединена процедура при задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), комплексно разрешително и доклад за безопасност при предприятие с висок рисков потенциал. Това решиха депутатите с приети промени в закона за опазване на околната среда.

С промените се предвижда тази процедура да не е задължителна, а по желание на инвеститора трите процедури да се предвиждат заедно.

"Всяка от процедурите е от порядъка на 6 месеца, а с обсъжданията и съгласуванията времето за трите процедури може да надхвърли 2 години, докато при обединената срокът ща се намали значително, само с едно обществено обсъждане и само една възможност за обжалване", посочи министърът на околната среда и водите при представянето на законопроект пред екокомисията.

Законопроекта предвижда и промяна в Закона за водите, с които се въвежда нов подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване, базиран на риска от замърсяване и необходимостта от пречистване.

"ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, защото намалява административната тежест, както и съкращаване на срокове.", заяви шефката на екокомисията Ивелина Василева. Тя допълни, че текстовете, с които се променя Закона за водите трябва да отпаднат между 1-о и 2-о четене, защото не са предприети след детайлни обществени обсъждания.

Около мнението за промените в Закона за водите се обединиха също ДПС и БСП, които посочиха, че на първо четене няма за подкрепят законопроекта заради тях.

Законопроекта беше подкрепен от 100 народни представители, 27 депутати се въздържаха и с 1 глас "против".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.