Красимир Вълчев: Училищни автобуси са били използвани за изборен туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6983972 www.24chasa.bg

“Имаме сигнали, че част от училищните автобуси се ползват и за изборен туризъм. В момента текат проверки”. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол днес.

“Имаме проблем с неизползването на автобусите по предназначение. Не, че не се използват за превозване на ученици, но се използват и за редица други цели - превозване до други градове и чужбина, превозване до Бузлуджа и др.”, каза Вълчев. Той обясни, че конкретно автобусите в община Септември за пътя Карабунар - Славовци са с изтекъл договор към училището и затова са предоставени за ползване на общината.

,,Принципът на близост не е дискриминационен, тъй като дава предимство за записване в най-близкото училище. Трябва да отидеш до училище, което е на разумно разстояние. Той е важен от гледна точка на сигурността, на удобството, също така за минимизиране на разходите'', каза Вълчев по въпроса за новите правила за прием в първи клас.

,,Дискусионното беше принципът на уседналост. Там имаше много злоупотреби. В него имаше елементи на несправедливост. Въпреки това имаме подобряване на процеса – няма ги опашките, които бяха преди години, няма злоупотреби с адресната регистрация. Проблеми вече няма и във Варна, Бургас и Пловдив'', обяви министърът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.