Борисов: Ние сме страстна коалиция, с много воеводи! (Обзор, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6984421 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторът

Не е нормално всички да протестират и да ми искат пари, ядосва се премиерът

„Ние сме страстна коалиция! Това са събрани всички воеводи на едно място, то аз дето се вика не мога да се направя на воевода от тях!“. Така в русенския град Бяла премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти последните проблеми в управляващата коалиция. Лидерът на ГЕРБ припомни, че все пак става дума за различни партии.

„И ние сме примерно както в Германия, ето го коалиционното споразумение, изпълнява ли се, изпълнява се, програмата изпълнява ли се, изпълнява се, посочи премиерът. Той обаче заплаши колегите си, че „сега всеки който поиска нещо иска допълнително, това първо ще преминава през председателски съвет и тогава ще го пращаме в парламентарните групи за да се карат там“, за да се избегнат подобни разногласия за в бъдеще. И парламентът понякога се променя на 360 градуса, когато има по-добро решение“, посочи Борисов и отправи забележка само срещу личните нападки и обиди, които си разменят политиците. „Спорът е нещо прекрасно, защото има реална опозиция, реално мнозинство и ако няма тези жълти глупости, или как да ги наречем компроматни войни, в крайна сметка остава горчива гадна жлъчна обида и всеки се стреми рано или късно да си върне“, припомни премиерът.

По скандалите свързани с протестите на хората с увреждания, Борисов призна, че се надява с трите закона да се решат всички проблеми. „Казах днес на Мая Манолова - „Мая, правилно е да започнеш казаното така: Аз като депутат от БСП, член на управляваща коалиция, парламентаристка, по време на нашия мандат не направихме абсолютно нищо за тези хора. По време на правителството на Борисов се дадоха с 80 млн лв повече. Сега, най-малката сметка е 105 млн лв за една част, голямата сметка минава милиард и 200 млн лв. Много ясно трябва да се каже на обществото, че да се изпълни цялата конвенция са необходими към 16 милиарда лв. До 12 млрд. лв ни трябват да подменим водоснабдяването и канализацията, защото етернитовите тръби не са най-доброто, колко милиарда ни трябват за армията – виждате всеки си е хванал по едно секторче, президентът иска самолети, другия иска влакове, трети иска танкове, четвърти иска пенсиите, пети иска…“заяви Бойко Борисов.

Според него резерви трябва да се търсят на базата на по-добра събираемост в битката с контрабандата, така може да се отделят 5,50,100 милиона, догодина - 200 млн лв. „А по Коледа като ме запитате, ще дадете ли 50 млн лв пак за пенсионерите, ще дадете ли 150 млн. лв за полицаите, и армията иска още 150 млн лв. за заплати, дадохме ги. Така че с цялото ми уважение към тези хора, не трябва да има такива протести на едните и на другите, не ми е приятно, но може би в този спор се роди истината и накрая ще седнем - за понеделник или когато искат, ние няма да излизаме вотпуска, не съм излизал никога в отпуска през лятото когато съм бил премиер и главен секретар или кмет, но когато вече това може да се даде и решаваме обществото като цяло – замразяваме заплатите и пенсиите даваме толкова тука, или спираме Хемус, няма да правим и магистралата Бяла – Търново…Искаме да решим кардинално на всички въпроса, но няма да стане наведнъж защото сумите са големи, но да се знае, всяка година с по 100 милиона ще се увеличават сметките или 200 или 300 млн лв., обясни премиерът.

Според Бойко Борисов, няма период в който да са построени толкова много църкви, манастири. „162 хиляди са ми искали да довършим „Всех святих“ в Русе, и може би до края на годината ще я направим и нея, за катедралата във Варна там още 300 000 лв трябват. Нашата сила е в това да показваме направеното, празнодумството не ни е присъщо“, посочи Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.