КС реши: Истанбулската конвенция противоречи на конституцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6984779 www.24chasa.bg

Филип Димитров, Константин Пенчев, Георги Ангелов и Румен Ненков подписаха с особено мнение

Становище против документа е изпратил президентът Румен Радев

Това реши с 8:4 гласа днес Конституционният съд. Четиримата, подписали с особено мнение, са съдиите Румен Ненков, Константин Пенчев, Филип Димитров и Георги Ангелов.

Така приключва продължила близо 7 месеца сага, която взриви цялата държава заради понятия като “социален пол” и “нестереотипна роля”. Напрежението по темата “Истанбулска конвенция” избухна на 3 януари т.г., когато Министерският съвет прие документа. Той обаче не може да влезе в сила без ратификация на парламента, каквато депутатите така и не успяха да дадат. Иначе първата стъпка към приемането на конвенцията прави на 21 април 2016 г. Екатерина Захариева, тогава правосъден министър.

На 8 февруари

75 депутати от

ГЕРБ сезираха КС

след граждански протести и “анатема” от Българската православна църква. В НС пък категорично “против” се обявиха “Обединени патриоти”, БСП и Георги Марков от ГЕРБ. Именно негово изказване на 24 януари в парламентарната комисия по младежта и спорта обърна нещата.

“Кой от нас не

знае какво

е жена?

Защо трябва Истанбулската конвенция да ни го казва? Ако дойдат джендърите, футболните агитки ще ги подгонят по софийските улици - и Бойко не може да ги спаси” - такава реч дръпна Марков и комисията отхвърли проекта. След това премиерът Борисов изтегли конвенцията и я прати в КС. (Какво каза Марков след решението - виж долу.)

Преди да се произнесат, магистратите са искали становища от държавния глава Румен Радев и от министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Цецка Цачева. Двете са уверили, че документът не противоречи на основния закон.

Президентът обаче е парирал конвенцията. След като преди месеци я критикува в Брюксел, сега е пратил в КС становище, в което обяснява, че конвенцията съдържа понятия и изрази с неясен смисъл, което дава основание за различни и противоречиви тълкувания, създава предпоставки за натоварването на тези понятия и изрази с допълнителни значения отвъд познатото им и утвърдено съдържание, но преди всичко - отвъд ядрото от ценности на българската конституция. Според президента натоварването на понятието “пол” със социалните характеристики, използвани в конвенцията, не е в съответствие с ясното разбиране, съдържащо се в конституцията за равенството между мъжа и жената, за идентифициране на личността като мъж или жена (чл. 6, ал. 2 от конституцията), за доброволния съюз (брак или не) между мъжа и жената и за семейството, на което са поверени отглеждането и възпитанието на децата, за особената закрила от държавата на жената майка (чл. 46 и чл. 47, ал. 2 от конституцията).

Потърсен за становище е бил и здравният министър Кирил Ананиев, който не е дал препоръки. Той бе един от четиримата министри от квотата на ГЕРБ, които гласуваха против конвенцията на 3 януари.

Хората с нетипична сексуална ориентация имат същото право на щастие и на равно морално третиране като всички останали хора. Същевременно това по никакъв начин не предполага предоставянето на допълнителни права или отказ от традиционните за едно общество ориентири при възпитание на децата. Това пише в становище до КС ръководителят на катедра “Теория и история на държавата и правото” в Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” проф. д-р Даниел Вълчев и така изтъква, че

сегашната правна

уредба пази

достатъчно и

хората с

различна

сексуална

ориентация.

“Правото не бива да бъде използвано за социално инженерство в името на нечии представи за обществена справедливост или политическа коректност. Биологичните характеристики на индивида не могат да бъдат рязко отделени от неговата правна идентификация.

Ако все пак направим това, то в перспектива следва да се готвим за петдесетгодишен убиец, който твърди, че се чувства на 6 г. и затова е наказателно неотговорен, или за син и майка (в недетеродна възраст), които искат да сключат брак”, пише Вълчев. И предупреждава: “Вторият голям въпрос е дали българските институции имат самочувствието да отстояват автономността на българския правен ред. Твърдението, че определени тенденции, идващи отвън, са неизбежни въпреки преобладаващото отрицателно мнение на българските граждани, противоречи на основни демократични принципи. Въпросът не е теоретичен, а би имал сериозни практически последици при евентуалното прилагане на конвенцията.”

Из становището на Филип Димитров, член на КС:

И над трансвеститите

не бива да има насилие

В мотивите към решението са изброени изчерпателно всички случаи, в които е употребено понятието за пол, натоварено със социалните му характеристики (gender или genre) и в нито един от тези случаи не се говори за трети пол или за нещо друго освен жени и мъже. Напротив - отхвърляйки насилието над жени, изрично се споменава, че има нестереотипни полови роли, т.е. има хора, чието социално полово поведение е “особено”, (т.е. отклонява се от типичното за съответните полове, gender или genre, които си остават два). Да се мисли, че е противоконституционна забраната да се упражнява по тази причина насилие върху тях, е абсурдно. Създава се едва ли не впечатлението, че тезата на мнозинството по същество обявява за противоконституционна например забраната да се пребиват трансвестити - нещо, което противоречи и на принципите на конституцията, и на всички действащи антидискриминационни и наказателноправни разпоредби.

Георги Марков, народен представител от ГЕРБ, бивш член на КС:

Казах на Борис Велчев, че остава в

историята. Гордея се със Св. синод

- Г-н Марков, очаквахте ли такова решение на КС?

- Да. Току-що приключи разговорът ми с председателя на КС Борис Велчев. Казах му, че той и останалите съдии, които оформиха това решение, остават в историята. Няма решение на КС в близо 30-годишната му история, което да има такова огромно значение за България. С него се слага - и сега, и занапред, бариерата пред опитите за въвеждането на джендър идеологията и разрушаването на традиционното семейство. България е суверенна страна, в която властта произтича от българския народ, а не от Брюксел, Страсбург, Вашингтон и Москва. А още по-малко от ПЕС. Една кака от Европарламента си позволи нахалството да пита българския премиер кога българският парламент ще приеме конвенцията. Тази кака не е разбрала, че у нас има разделение на властите и не може премиерът да казва дали законодателният орган ще приеме нещо.

- Ще кажат, че сте ретрограден...

- Аз съм единственият действащ депутат или министър, присъствал на живо на 7 май 1992 г. при приемането на България в Съвета на Европа, със Сашо Йорданов, Венци Димитров и с покойните Стефан Савов и Стоян Ганев.

- Доста министри харесват конвенцията.

- Не е нормално български министърки да дават съвети на лидер на опозицията да слуша ПЕС. Това е вицът на прехода... Поздравявам и Светия синод на Българската православна църква. Гордея се, че България е под егидата на Светия синод и препоръчвам на младите колеги юристи да четат становището му. Гордея се, че съм българин! Макар и най-бедни в Европа, ние се оказахме природно интелигентни и не позволихме под красивото име “За борба с насилието срещу жени” да ни се пробутва третият пол.

Въпросът, който остава отворен, е кой подведе така жестоко Борисов, че конвенцията може да се приеме с резерви по спорните текстове? Защото то и за студентите първи курс право беше ясно, че не може!

Нинова: ПЕС ни натисна,

омбудсманът ни нахока.

Разум и право победиха

“Ще продължим да се борим срещу насилието над жени и деца. Що се отнася до частта на Истанбулската конвенция, въвеждаща социалния трети пол и джендър идеологията, съм изключително щастлива, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър-председателя, който внесе тази конвенция.”

Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че министрите Екатерина Захариева и Цецка Цачева са дали положително становище, че конвенцията не противоречи на конституцията. “Поздравявам КС за това решение и всички български институции, които застанахме като един срещу подмяната на българските национални ценности с една чужда на нашето общество и семейство идеология. Нямаше друга партия освен БСП, подложена на такъв жесток натиск и от наши, и от чужди - чуждите ни наричаха “антиевропейци”, “националисти”, “фашисти”, а своите ни заплашиха с изключване от ПЕС”, напомни Нинова. В крайна сметка обаче нямало да ги изключат. В едно изречение тя разкритикува Мая Манолова и Илияна Йотова: “Омбудсманът ни хокаше, вицепрезидентът ни поучаваше”.

Нинова благодари на всички членове на БСП, които половин година удържали на натиска, без да се огънат, и подчерта, че това е победа на българския народ в защита на идентичност, национални и семейни ценности. Соцлидерът напомни, че в последните месеци БСП е внесла предложения за изменение и допълнение на НК за по-добра защита на жертвите на насилие през националното законодателство.

“Взехме най-правилното решение - да сезираме съда за Истанбулската конвенция”, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов пред журналисти.