Бакшиши и комисиони са единственият приход на екскурзоводите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6984824 www.24chasa.bg
Пловдивският артквартал “Капана” привлича чужденците със своите живописни улици и заведения.

l Една от ползите за младежите е, че упражняват езика, който владеят

l Заведения им плащат, за да доведат чуждите туристи при тях

Те са млади, усмихнати, контактни и говорят брилянтно чужди езици. Всеки ден Моника, Кати, Иван, Ники, Илия, Драгослава, Доника, Цвета повеждат групи чужденци. 

В адска жега или зверски студ те ги събират пред сградата на община Пловдив. След кратка беседа повеждат туристите из хилядолетния град, за да им покажат великолепието на пет цивилизации, оставили своя отпечатък.

“Правим го на добра воля, а и тренираме езика си”, казват младежите. Зимата разхождат туристи

два пъти дневно, а

през лятото - почти

на всеки час

Чужденците ги слушат в захлас и непрекъснато снимат.

Доброволците на “Фрий Пловдив тур” правят това от години. И твърдят, че туровете са напълно безплатни.

Отворени са за гостите на Пловдив, без да е нужна предварителна резервация. Обиколките продължават около 2 часа. Маршрутът обикновено започва от сградата на общината, където е шадраванът с пеликаните. Минава през античния Одеон, оттам - към Стария Пловдив, където има над 20 спирки. Там гостите разглеждат Античния театър, Хисар капия, акропола на Небет тепе. И после слизат в емблематичния артквартал “Капана”.

Има ларж туристи, които дават бакшиш по 1-2 евро на всеки доброволец. Това е, така да се каже, единствената далавера на тези деца. Отделно са се споразумели със заведения, главно в “Капана”, където водят групи.

Има едно заведение, където кафето се пече на място. Собственикът също говори английски и обяснява на чужденците как го приготвя. “Ако днес му заведат 50 туристи и всеки от тях пие кафе за 2 лева,

нормално е да върне

нещо на тези деца,

казват хора от съседните магазини.

Според тях доброволците почти нищо не печелят от това занимание, просто си тренират езика. Ако по време на беседата някой от гостите ги хареса, ги кани на заведение и им плаща почерпката.

“Нямат нищо общо с общинския туристически център. Те са отделна неправителствена организация. Всеки им дава колкото прецени”, поясниха от градската управа.

Практиката не е непозната. В Париж в повечето корабчета по Сена има подобни доброволци.

Туровете в Пловдив са водени изцяло от местни младежи. Те са преминали през

специализирано

обучение

Основната им цел била да покажат образа на Пловдив като древен и вечен град, но и да допринесат за добрата му репутация сред чужденците.

“Фрий Пловдив тур” има официален сайт и страница във фейсбук. “Искаме да ви покажем повече от Пловдив, неговите по-слабо познати места, отличителната му култура и неповторим дух. Дори времето да е лошо, това не може да уплаши нашите гидове”, пише на страницата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.