Златен наш химик дублира световната си титла в Прага

Отличниците на “24 часа” Петър Христов и съотборниците му Камен Петров и Евгени Стателов с три медала от състезанието

Най-добрият BG химик сред учениците - Петър Христов, дублира миналогодишния си златен медал от Международната олимпиада по химия. От състезанието, провело се в Прага и Братислава, със сребро си тръгна Евгени Стателов от Езиковата гимназия в Пловдив. Бронз спечели Камен Петров от Националната природо-математическа гимназия. В отбора участва и Денислав Станчев от Природо-математическата гимназия във Велико Търново.

Тримата печелят медалите в

конкуренция

с над 300

участници

Така общо медалите за България от международната олимпиада стават 50. Тозгодишното ѝ издание бе юбилейно - 50-о. За него учениците подготвили доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

И четирите момчета са част от отбора на “Отличниците на България”.

Кампанията на “24 часа” има за цел да открои красивите умове на страната. Те влязоха в личагата на отличниците през май, когато завоюваха 4 медала от най-престижното международно състезание в своята област - Менделеевската олимпиада по химия.

Петър е в 12-и клас в СМГ и

вече е приет в

Станфордския

университет

Запален е по изкуството и ходи на уроци по рисуване. За него това е 6-о международно състезание, като от Менделеевата олимпиада има два сребърни медала.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още