Газ по тръбите с Турция и в двете посоки до дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6986743 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектират строителството на газопровода Лозенец-Недялско на 17 август миналата година.

Декември тази година ще се вземе окончателно инвестиционно решение за хъб “Балкан”, 5 компании с интерес към него

На 3 август “Булгартрансгаз” открива разширението на транзитния газопровод с Турция между стралджанските села Лозенец и Недялско. Това съобщи за “24 часа” изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов.

Разширението на газовото хранилище в Чирен е предвидено за периода 2020-2024 г. СНИМКА: Снимка: “24 Часа”

20- километровата тръба ще увеличи възможностите за транзит от 14 на 15,7 млрд. куб. м на година, освен това ще даде възможност да се обърне потокът за природния газ, който сега е от България към Турция, от Турция към България. Инвестицията е към 12 млн. лв. според 10-годишния план за развитие на мрежите на “Булгартрансгаз”.

За откриването са поканени премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев.

Без да се изрича от мениджърите в газовия сектор, а и от политиците, но това разширение и обръщането на потока са подготовка, евентуално за транспортирането на природен газ от втората тръба на “Турски поток” през България и е част от газовия хъб “Балкан”.

Колкото до газовия хъб, окончателното инвестиционно решение ще трябва да бъде взето до края на годината, каза Малинов. Както “24 часа” вече писа, 5 фирми са проявили интерес към хъба след втория Open Season (открит сезон), което е процедура за резервиране на капацитет.

Едната от компаниите е “Газпром”. Кои са останалите, ще стане ясно в края на тази седмица, когато ще бъдат оповестени резултатите от втория открит сезон.

Третият трябва да приключи с подписването на договори и едва тогава ще се вземе окончателно инвестиционно решение. Очаква се процедурата да бъде отворена през октомври и да приключи до края на годината.

Основната инвестиция в газовия хъб е газопровод от компресорната станция при Провадия до сръбската граница по трасето на тръбата от “Южен поток”. Прогнозната ѝ стойност е 1,5 млрд. евро.

Другата стъпка е приключване на предпроектното проучване на газовия хъб “Балкан”, което се очаква да приключи до месеци.

Резултатите от него ще бъдат представени пред заинтересованите страни в рамките на втора инвеститорска кръгла маса.

В края на 2019 г.

търсят европари

за Чирен

3D сеизмични проучвания ще се правят в Чирен с многотонажни машини. Те са необходимото и последно условие за разширяването на газовото хранилище. Ще ги извършва полската фирма “Геофизика Торун”, договорът е подписан на 25 май, стойността му е 3,7 млн. евро без ДДС, срокът е 341 дни.

Защо е нужно това проучване? Целта е то максимално да детайлизира газовия резервоар и да получи информация за разпространението на отворените пукнатинни системи за локализиране на зони за прокарване на нови високопродуктивни експлоатационни сондажи, необходими за увеличаване на максималния дебит на хранилището в Чирен, както и на наблюдателни сондажи, които да детайлизират процесите на миграция на газ в перифериите на геоложката структура.

Разширяването на газовото хранилище до 8 сондажа

ще увеличи капацитета му

от 550 млн. куб. м на 1 млрд.,

а дневният добив се планира да нарасне от 5 млн. на 10 млн. куб. м.

Разширяването на хранилището в Чирен прогнозно ще струва 220 млн. евро. В 10-годишния план за развитие на газовата инфраструктура на “Булгартрансгаз” е предвидено 50% финансиране от други източници. Шефът на газовия оператор Владимир Малинов заяви, че ако 3D сеизмиката приключи през 2019 г., то към 15 октомври ще може компанията да подаде документи за финансиране по инициативата “Свързана Европа”. Прогнозира се, че разширението му ще е между 2020-2024 г.

В плана за развитие на газовата инфраструктура са споменати и други хранилища, без да се уточнява кои и къде.

Едно ново хранилище би могло да обслужва не само националния, но и регионалния газов пазар след планираното изграждане на новите междусистемни връзки със съседните страни. То би могло да бъде изградено в подходяща геоложка структура - в изтощени газови находища (на сушата или в морето), в солни тела (каверни) или във водоносен пласт.

Ако газовият хъб “Балкан” бъде и търговска платформа за търговия, то ще е нужно да се складира газ.

“Булгартрансгаз” предвижда над 150 млн. лв. инвестиции за модернизация на мрежата си през тези 10 г. Те са най-вече за компресорни станции - над 118 млн.

Ще се строят и междусистемните връзки със съседите - с Гърция, Турция и Сърбия, както и ще се развива вече построената газова връзка с Румъния. От първите три връзки тази с Турция е на ниво на предпроектно проучване, което е представено на турската компания “Боташ”. Но вероятно за там ще се чака решението откъде ще се транзитира газ по “Турски поток”. Интерконекторът с Гърция е в най-напреднала фаза.

Записано е и намерението България да стане акционер в терминала за втечнен газ, който ще се строи при Александруполис.

Предвиден е през 2022 г. капацитет на газопроводите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, което означава, че те трябва да са завършени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за