Чората починал за 6 минути в поза hog-tie при ареста в акция “Респект” през 2005 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6986918 www.24chasa.bg
Петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров-Чората СНИМКА: Антоанета Маскръчка

Седморна съдебномедицинска експертиза е в основата на новата присъда, която признава петимата полицаи от Благоевград за виновни за смърт по непредпазливост

Ще обжалваме, стана случайно, не можехме да предвидим, че ще се задуши, каза обвиненият Мирослав Писов

Според съда обаче полицаите са проявили небрежност - ако не е бил притискан до земята, Ангел Димитров можело да е жив

Всичко, което трябва да знаете за:

Причината за смъртта по време на арест на Ангел Димитров-Чората е позиционна асфикция (задушаване). По време на задържането му при акция “Респект” на 10 ноември 2005 г. той е бил

повален на

земята по корем

с ръце на гърба

с белезници

Тази поза е позната като hog-tie. Смъртта е настъпила за около 6 мин.

Това е заключението на седморна съдебномедицинска експертиза, наричана арбитражна. Изготвена е от водещи специалисти от Пловдив в областите на съдебната медицина, патоанатомията, токсикологията, кардиологията, неврохирургията и пулмологията по разпореждане на военноапелативния съд.

Становището на вещите лица е особено важно при постановяване на решението на магистратите по делото за смъртта на Чората, подсъдими по което са полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

Преди дни петимата бяха признати за виновни, че на 10 ноември 2005 г. при изпълнение на служебните си задължения са причинили смърт по непредпазливост на Чората. Наказателното преследване обаче срещу тях трябва да се прекрати поради изтекла абсолютна давност.

Те са оправдани по първоначалното обвинение за умишлено убийство в качеството им на длъжностни лица. Петимата солидарно с ОД на МВР трябва да изплатят на 18-годишния син на Димитров 70 хил. лв., а на родителите му и майката на детето му - по 25 хил. лв. Решението може да се обжалва пред ВКС.

От тричленния състав на съда

един от

магистратите

е бил против

решението и е написал особено мнение. Кап. Даниел Луков е категоричен, че полицаите са невинни, защото не са могли да предвидят настъпването на смъртта и тя е “случайно деяние” по чл. 15 от НК, което не се наказва.

До новото разглеждане на делото се стигна след искане на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване, провокирано от решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Чората бе задържан и издъхна по време на полицейска операция по сигнал за наркотици на 10 ноември 2005 г. Тогава петима полицаи от БОП причакват благоевградчанина на ул. “Дойран” да слезе от колата си пред блок. Веднага го повалят на земята и го арестуват. Минути по-късно той изпада в безсъзнание. Обаждат се на спешния център. През това време правят опити да го свестят, но пристигналите бързо медици само констатирали смъртта.

Петимата участници в акцията бяха обвинени в убийство. Делото бе гледано от военен съд.

Първо бяха

признати за

виновни за

умишлено

убийство,

като зам.-шефът на РЗБОП Мирослав Писов получи 18 г. затвор, а колегите му - по 16 г. След това присъдите бяха намалени наполовина. Делото мина по различни инстанции и бе връщано няколко пъти, а накрая през 2011 г. ВКС окончателно оправда служителите на реда.

Родителите на починалия - Райчо и Адриана Димитрови, както и Анита Велянова, с която живеел на семейни начала и имат момче,

пратиха жалба

срещу България в

Европейския съд

за правата на човека. През 2015 г. той прие, че България е нарушила правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение. Роднините получиха 50 000 евро обезщетение. Заради тази присъда Цацаров разпореди възобновяване на делото.

Сегашното решение на военноапелативния съд не е окончателно.

Мотивите на

съдиите са на

рекордните

200 страници

“Разбира се, че ще обжалваме пред ВКС, защото смятаме, че нямаме вина за смъртта. Тя е случайно деяние и ще настояваме за пълно оневиняване. Доказателствата сочат, че смъртта е в резултат на позиционна асфикция, а не от нанесени травматични увреждания, както някои твърдят”, каза Мирослав Писов. Той допълни, че позата при ареста е регламентирана в инструкция на МВР, а служителите не са могли да предвидят, че това ще доведе до задушаване на задържания.

“Опитахме се да окажем първа помощ. Боби провери дали не си е глътнал езика, мерихме му пулса, но, за съжаление, човекът почина”, допълни Писов. Той е

доволен, че

съдът е

разгледал много

обстойно всички

доказателства

и най-вече съдебномедицинските експертизи.

“17 водещи лекари от най-добрите болници, направиха няколко експертизи, с които показаха, че не сме пребили Димитров. За нас това е много важно, за да разсеем всякакви съмнения”, каза Писов.

Точно съдебномедицинските експертизи бяха най-спорни в делото. Първата бе направена от екип с участието на покойния вече проф. Стойчо Раданов и гласеше, че Чората е починал от тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата, което може да се получи при побой. Следващата обаче заключи, че смъртта е резултат от позиционна асфиксия. Назначената по възобновеното дело потвърди позиционната асфикция. Вещите лица изключват черепно-мозъчна травма, а разкъсването на аортата според тях не е било причинено, докато е бил жив.

Утежняващи фактори били тежки плеврални сраствания на белия дроб, други физиологични характеристики на Димитров, хронични заболявания, както и наличието на кокаин в кръвта. Категорични са, че позата при задържането “с лице към земята” сама по себе си не е животозастрашаваща. В инструкциите на МВР е посочено, че в такава поза

задържаният

трябва да е под

непрекъснато

наблюдение

на полицаи. Ако се наложи да остане така по-дълго време, след 1 час трябва да се проверят крайниците му за нормално кръвообращение. В случая цялата акция е продължила 15 мин.

В същото време съдиите приемат, че полицаите са виновни за убийството по непредпазливост заради небрежност. Те не са предвиждали настъпването на фаталните последици, но са били длъжни и са могли даже да ги предотвратят. Магистратите смятат, че ако не е било принудителното притискане към земята на тялото, то човекът би бил жив.

“Не знам какво е решението на съда. От това, което ми казвате, става ясно, че целта е била да изтече давност, казвам го, без да съм юрист и да разбирам от право. Разсъждавам като баща. В същото време се питам може ли да има давност за убийство! Как така ще е по непредпазливост! От какво тогава е починал? От уплах ли? Той не е могъл да си вземе въздух, викал е, че не може да диша. Видяхте го тогава журналистите, че целият беше в наранявания”, разгневен коментира бащата на починалия - Райчо Димитров.

Той обаче не беше наясно как ще се процедира по нататък. Потърсен от наш репортер, адвокатът на родителите Васил Василев пък отказа всякакъв коментар по делото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,

На полицейска проверка бе подложен Боян Расате, видя "България Днес". Двама униформени служители спряха националиста, който се придвижваше с мощен пистов мотор из централните столични улици. Органите на реда провериха документите на Расате, а по време на инспекцията стана ясно, че униформите на полицейските служители май не са много удобни.

Нападателят на Уелс Даниел Джеймс е преиграл при тежкия сблъсък, който осъществи с хърватския бранител Домагой Вида. Това заяви мениджърът на британците Райън Гигс. Евроквалификацията завърши 1:1. Уелският играч лежа неподвижно на земята в продължение на няколко минути. "Даниел малко преигра при този удар, оставайки толкова дълго на земята.