Майка бута инвалидна количка със скелет и води протеста на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6988621 www.24chasa.bg
Най-отпред майка на дете с увреждания буташе инвалидна количка, в която беше сложен скелет СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

С лозунги “Не уврежданията убиват децата ни, системата ги убива” започна протестът на майките на деца с увреждания пред Министерския съвет по-рано днес.

Стотици протестиращи се събраха около паметника на Цар Освободител пред Народното Събрание, за да подкрепят исканията на майките за реформи в Закона за личната помощ. Облечени в черните си тениски, те развяваха български и черни знамена, балони и плакати, за да предадат своето послание: “Системата ни убива”.

Към хората с увреждания и организаторите на протеста се включиха както българи, дошли от различни краища на страната, така и случайно преминаващи минувачи. Те се събраха, за да изразят недоволството си от системата, която изолира хората с увреждания в обществото, но сред тях имаше и такива, които протестираха още срещу предприетите мерки срещу чумата по животните у нас, срещу частните съдебни изпълнители и др.

Протестът потегли към сградата на Министерския Съвет със скандирания - “Реформа!”. Най-отпред майка на дете с увреждания буташе инвалидна количка, в която беше сложен скелет, а зад нея вървяха други майки, бутащи количките със собствените си деца.

Движението по бул. “Цар Освободител” беше спряно, органите на реда придружиха протеста, а гайдари в носии свиреха българска народна музика.

Майките на деца с увреждания се качиха на импровизирана трибуна на стълбите пред Народното събрание, за да изложат исканията си. Те призоваха социалната система да бъде променена, за да получат децата им възможност да живеят достойно. Министрите пък бяха обвинени, че се грижат само за своите семейства и ограбват държавата, докато българските граждани се борят за оцеляване с минимални помощи, далеч недостатъчни за техните нужди.

Условията в България още не позволяват трудноподвижни и незрящи хора да излизат навън и да се движат безопасно сами, образователната система дискриминира децата с увреждания, а финансирането за подобряване на условията е оскъдно, мотивират протеста си майките. И отново напомниха, че те нямат работно време, а са неотлъчно до децата си, за да се грижат за тях.

Протестиращите призоваха премиера Бойко Борисов да опита да върши ежедневните си задължения със завързани очи или в инвалидна количка, преди да твърди, че протестът е анархия.

Ако промяна не настъпи до 1 октомври, протестиращите казаха, че очакват оставка на кабинета Борисов и обещаха да се съберат отново, по многобройни от преди.