Топ архитект: Бутайте партийния дом в Пловдив, има много лоша енергия!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6989569 www.24chasa.bg
Страсти се вихрят за съдбата на бившия партиен дом в Пловдив. Снимка: Евгени Цветков

Общинските съветници в Пловдив решават съдбата на 12-етажната сграда

Бившият партиен дом на площад "Централен" трябва да се събори. Освен безлична, сградата има много лоша енергия.

Този призив към общинските съветници в Пловдив отправи видният архитект Тодор Абаджиев. По думите му лошата енергия се дължала на бившите велможи, населявали 12-етажния мастодонт. "Вдигнат е на най-централното място със заповеди и укази. Това е провинциален бастион, каквито бяха строени по площадите на всеки окръжен град. Повечето са еднотипни", казва проектантът на зала "Колодрума".

Преди дни Камарата на архитектите се обяви против събарянето с аргумента, че сградите не носят историческа вина. Абаджиев отвърна, че това е мнение само на част от гилдията. Имало много архитекти, които споделяли неговото.

"Тази 50-годишна сграда представлява диверсия спрямо панорамата на Пловдив и скрива гледката към Родопите. Съгласен съм, че трябва да пазим паметниците на културата, но партийният дом няма такъв статут. Нищо не губи градът, ако се събори", смята той. Попитан съгласен ли е с предложението на това място да се построи дом на операта, арх. Абаджиев отговори, че въпросът е дискусионен. Но е категоричен, че бившият дом на ОК на БКП няма място там.

Съветниците ще кажат в четвъртък какво да се прави със сградата. Внесено е предложение от зам.-кмета Александър Държиков за бутане и изграждане на център за изкуство. В момента 12-етажната постройка е населена с общински и държавни служби. Къде ще отидат, на палатка ли, питат местни законотворци.

Според кмета Иван Тотев техническото обследване е установило, че сградата не отговаря на съвременните противоземетръсни норми. Това означава, че трябва да се укрепва, което ще глътне още средства. Другият проблем бил, че с предстоящата реконструкция на площада се закриват част от паркингите там. Ако се построи опера, къде ще спират колите, пита той. По думите му има противоречия в обществото, включително и при архитектите. Не било изключено да се стигне до референдум.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,