Топ архитект: Бутайте партийния дом в Пловдив, има много лоша енергия!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6989569 www.24chasa.bg
Страсти се вихрят за съдбата на бившия партиен дом в Пловдив. Снимка: Евгени Цветков

Общинските съветници в Пловдив решават съдбата на 12-етажната сграда

Бившият партиен дом на площад "Централен" трябва да се събори. Освен безлична, сградата има много лоша енергия.

Този призив към общинските съветници в Пловдив отправи видният архитект Тодор Абаджиев. По думите му лошата енергия се дължала на бившите велможи, населявали 12-етажния мастодонт. "Вдигнат е на най-централното място със заповеди и укази. Това е провинциален бастион, каквито бяха строени по площадите на всеки окръжен град. Повечето са еднотипни", казва проектантът на зала "Колодрума".

Преди дни Камарата на архитектите се обяви против събарянето с аргумента, че сградите не носят историческа вина. Абаджиев отвърна, че това е мнение само на част от гилдията. Имало много архитекти, които споделяли неговото.

"Тази 50-годишна сграда представлява диверсия спрямо панорамата на Пловдив и скрива гледката към Родопите. Съгласен съм, че трябва да пазим паметниците на културата, но партийният дом няма такъв статут. Нищо не губи градът, ако се събори", смята той. Попитан съгласен ли е с предложението на това място да се построи дом на операта, арх. Абаджиев отговори, че въпросът е дискусионен. Но е категоричен, че бившият дом на ОК на БКП няма място там.

Съветниците ще кажат в четвъртък какво да се прави със сградата. Внесено е предложение от зам.-кмета Александър Държиков за бутане и изграждане на център за изкуство. В момента 12-етажната постройка е населена с общински и държавни служби. Къде ще отидат, на палатка ли, питат местни законотворци.

Според кмета Иван Тотев техническото обследване е установило, че сградата не отговаря на съвременните противоземетръсни норми. Това означава, че трябва да се укрепва, което ще глътне още средства. Другият проблем бил, че с предстоящата реконструкция на площада се закриват част от паркингите там. Ако се построи опера, къде ще спират колите, пита той. По думите му има противоречия в обществото, включително и при архитектите. Не било изключено да се стигне до референдум.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са