Трима руснаци с журналистически карти убити в ЦАР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6990221 www.24chasa.bg
Снимка Pixabay

Трима руски граждани, притежаващи журналистически карти, бяха убити снощи близо до град Сибю в Централноафриканската република, предаде Франс прес, цитирайки източници от полицията, силите за сигурност и религиозни представители в ЦАР.

Телата на тримата са били открити на 23 км от града, намиращ се в централната част на страната, според полицейски източник. Тримата са били убити на път, на който неизвестни въоръжени лица са издигнали преграда.

"Те се връщаха от Кага Бандоро", уточнява религиозен представител в град Сибю.

Това е първият известен случай на убийство на руски граждани в ЦАР, където от няколко месеца присъствието на Русия е все по-забележимо, подчертава АФП. В началото на 2018 г. Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на армията на страната и гарантира сигурността на президента на републиката Фостен-Аршанж Туадера, чийто съветник по сигурността е руснак.

Москва успя да получи разрешение от ООН да продаде оръжия на централноафриканското правителство и през декември 2017 г. достави значително количество оръжия. Освен това Русия получи разрешение да обучи два батальона от въоръжените сили (около 1300 души). Официално руската програма цели да подсили правителствената армия в страна, голяма част от територията на която е под контрола на въоръжени групировки. С това обаче Москва засилва и влиянието си в стратегическа страна, богата на ресурси като диаманти, злато, уран и дървесина, отбелязва АФП.

В края на май президентът Туадера се срещна с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург. Той благодари на Русия за помощта, получена в момент, когато страната е в тежка хуманитарна ситуация и опитва да постигне помирение. В отговор Путин заяви, че ще бъдат разгледани начини за подобряване на отношенията, особено в хуманитарната и икономическата сфери.

В началото на този месец Русия се опита да организира среща между централноафриканското правителство и въоръжени групи в суданската столица, но тя не се състоя.

Според руската агенция ТАСС двама от тримата убити са били сътрудници на руския в. "Известия". ТАСС обаче допълва, позовавайки се на информация от руското посолство в ЦАР, че личните документи на убитите все още не са открити и не е ясно дали наистина те са руски граждани.