Най-мистериозният шифър в интернет мъчи компютърджии с години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6990294 www.24chasa.bg
Една от задачите към участниците представлява афиши с баркод, разлепени из целия свят.

Никой не знае кой стои зад “Цикада 3301”, набедени са ЦРУ, НАСА и МИ6

Здравейте. Търсим високоинтелигентни хора. За да успеем да ги открием, създадохме тест.

В изображението е скрито съобщение. Намерете го и ще ви отведем към път, по който можете да ни намерите. Нямаме търпение да се срещнем с малцината, които ще се справят с всички предизвикателства.

Успех,

3301

Този текст се появява на 4 януари 2012 г. в онлайн форума 4Chan, от който са тръгнали хакерски организации като “Анонимните”. Започва да се разпространява из интернет пространството и скоро се превръща в една от най-загадъчните мистерии в нета.

Загадката става известна като “Цикада 3301”, зад която стои група със същото име. Тя предизвиква всеки желаещ да се пробва онлайн потребител да открие тайната в картинката, публикувана в съобщението – на насекомото цикада.

Връзката между цикадата и подписа 3301 са простите числа - тези, които могат да се делят единствено на 1 и на себе си. 3301 е такова число, а насекомото притежава жизнен цикъл, който продължава или 13, или 17 години. Замисълът едва ли е случаен, тъй като простите числа много често се използват в криптографските алгоритми.

Освен тази от 2012 г. “Цикада 3301” разпространява още три задачи – на 4 януари 2013 и 2014 г., а след една година прекъсване – и на 5 януари 2016 г. Всяка от тях изисква много задълбочени познания – след разкодирането на изображенията следват задачи с

препратки към

поезия, музика,

изобразително изкуство,

непознати литературни творби, цитати от Библията, философия, математика, нумерология.

Още в началото много ентусиасти приели предизвикателството. Някои се досетили да отворят съобщението чрез Notepad, което генерирало програмен код. В края му имало текст, който след дешифриране водел до линк с картинка на патица.

По собствените му твърдения един от малкото, които са решили загадката, е компютърният специалист и запален криптограф от Швейцария Джоел Ериксон. Той успява да стигне до патицата, но прочита разочароващ надпис: Опа, тук има фалшиви следи. Изглежда, не можеш да разбереш как да разчетеш съобщението ни. Въпреки това не се отказва и впряга всичките си сили. Оказва се, че в картинката е скрит жокер, който води към линк на книга. Междувременно на Ериксон му се налагало да използва стенографски софтуер, да дешифрира и да разгадае нумерология, използвана от маите. В крайна сметка достига до код, който се оказва телефонен номер в щата Тексас, САЩ. Ериксон позвънява, а отсреща му отговаря женски глас, който го насочва към нова следа.

Така играта излиза от интернет пространството и се пренася в реалния живот. Пъзелите насочват ентусиастите към географските координати на

14 локации, разпръснати

из целия свят

в 9 различни държави, сред които Испания, Русия, Полша, Южна Корея, Мексико. На всяко от 14-те места имало залепен плакат със символа цикада, а под него QR код.

Кодът се сканира с мобилно устройство и след още няколко решени загадки успелите да стигнат до този етап получили линк, който водел към уебсайт в анонимната Тор мрежа. Тя позволява на потребителите да комуникират анонимно в интернет, без дейността им да бъде проследявана.

Ериксон също достига до този етап, но закъснява. Тъй като той започва да се занимава с “Цикада 3301” със сравнително късен старт спрямо другите участници, когато отваря анонимната уебстраница, прочита, че организацията е разочарована от прекалената работа в екип на състезателите. Нито един от тях не бил решил всички загадки без чужда помощ. Но това не се отнася за Ериксон. Може би, ако беше достигнал до уебсайта по-рано, е щял да разбере кой стои зад мистериозната организация.

Точно след една година

обаче “Цикада 3301”

се завръща

с ново съобщение. Здравейте отново. Нашето търсене на интелигентни хора продължава, гласи текстът, също придружен от картинка. И отново след серия от загадки мистерията прекъсва и достигналите най-далече са оставени в напрежение за още цяла година. Новото съобщение този път се появява в социалната мрежа туитър. Този път най-добрите трябва да се докажат пред мистериозните търсачи на интелигентни хора, като разшифроват руни, наречени Liber Primus. Дали някой е успял, или не, не става ясно, но поредната картинка, която се появява в туитър през 2016 г., също се връща към тях.

Остава загадка дали има някой, справил се с предизвикателството, и какво се е случило с “победителите”. Както и кой всъщност стои зад групата “Цикада 3301”. Има спекулации, че става дума за правителствени агенции като ЦРУ, НАСА, МИ6, които се опитват да намерят талантливи криптоаналитици и да ги привлекат за работа при тях. Други смятат, че това е нелегална група хакери, властите в Чили дори ги обвиняват в нелегална дейност. Тези твърдения обаче са опровергани от самата “Цикада 3301”. Говори се и за някакъв вид култ, за световни банки, които се опитват да създадат нов вид дигитална валута. Друга вероятност е това да е някоя голяма софтуерна компания като “Майкрософт”, която и преди е използвала подобен метод, за да отсее най-големите компютърни гении.

Според Ериксон всички тези теории не са истина. Той смята, че става дума за група интелектуалци антиконформисти, които са мотивирани от някаква идеология.

Каквото и да я движи, може да се предположи, че групата е голяма и разполага с много ресурси. За това говори изпитанието с локациите, намиращи се на четири континента.

Има и други освен Джоел Ериксон, които твърдят, че са решили енигмата. Един от тях е тийнейджърът Маркус Уанър. По думите му още през 2012 г. той е достигнал навреме до последната част на пъзела и е

бил поканен

да се присъедини

към “Цикада 3301”.

Уанър не влязъл в контакт нито с правителствена организация, нито с такава, работеща със стопанска цел, а с група от хора, търсещи съмишленици, които да разпространяват тяхната философия. Тя се основавала на принципите споделяне на информация, закрила на личното пространство и противопоставяне на цензурата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и