Банките с рекордна печалба и активи за 100 млрд. лв., колкото е БВП на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6990295 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Лошите кредити са намалели до 9,1%, общо са 7,7 млрд. лв.

Рекордна печалба и размер на активите имат банките у нас в края на първата половина на 2018 г., показват данните на БНБ.

За шест месеца банките са спечелили 801 млн. лв., какъвто резултат не е имало досега. През първото полугодие на миналата година например печалбата им бе 660 млн. лв.

Активите на банковата система са с 2,6 млрд. лв. повече и вече са 100,1 млрд. лв., което е почти колкото годишния БВП на България.

Делът на петте най-големи кредитни институции в активите е намалял до 58,4%, отчитат експертите на управителя на БНБ Димитър Радев.

Брутният кредитен портфейл за тримесечието се е увеличил с 3,3%, или с 1,9 млрд. лв. и вече е 58,9 млрд. лв.

Най-голям е ръстът при заемите за домакинствата - те са с 1,1 млрд. лв., или с 5,5% повече спрямо първото тримесечие. Заемите за нефинансови предприятия са с 641 млн. лв. повече.

Брутният размер на необслужваните кредити продължава да намалява - към края на юни той се е свил до 7,70 млрд. лева срещу 7,71 млрд. лева към март.

Техният дял от общата сума на кредитите също е намалял - до 9,1% при 9,3% в края на март.

Нетната им стойност също се понижава и в края на тримесечието е 3, 52 млрд. лв., което е 4,4% от общата нетна стойност на кредитите. Преди три месеца той е бил 4,6%.

През второто тримесечие депозитите са с 2,5 млрд. лв. повече, което е ръст от 3% спрямо март. Така в края на юни тяхната обща сума е 86,1 млрд. лв.

Най-голям абсолютен ръст имат спестяванията на домакинствата - те са с 956 млн. лв. повече.

Нефинансовите предприятия са депозирали с 578 млн. лв. повече.

Като относителен дял най-голям е ръстът при държавното управление, което е добавило 270 млн. лева, или с 12,5% повече в сравнение с края на март.

Ликвидният буфер в края на юни е 7,8 млрд. лв., а оценката му е по изискванията на евродирективите, подчертават от централната банка.

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на юни 2018 г. възлиза на 12 млрд. лв., като през тримесечието той се е увеличил само с 12 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В кюфтета и пастърма се превърна злият пръч Боби. Страховитата карма се стовари върху него, след като преди няколко месеца агресивното животно първо нападна възрастна жена, а след това и стопанина си. Още тогава собственикът му Емил Христов се закани, че ще заколи Боби. Най-популярният пръч в пернишкото село Блатешница вече е търсено мезе,

Момче асистент помага в придвижването на Сашка Васева. Певицата от повече от година има сериозни проблеми със зрението и вече не може да ходи самостоятелно. Младежът е плътно до любимата изпълнителка на няколко поколения българи - придържа я внимателно, казва й къде да стъпва и я ориентира в обстановката.

Кристална гарафа за арманяк гушка съпругата на бившия футболен национал Елин Топузаков - Весела Тотева, видя "България Днес". Красавицата, която има моден бутик до хотел "Маринела" в столицата, внимателно отключи магазина си, пазейки стъкленицата. Гарафата освен да разлива скъп коняк на благосъстоятелните клиенти ще служи и като интериорен акцент