Банките с рекордна печалба и активи за 100 млрд. лв., колкото е БВП на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6990295 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Лошите кредити са намалели до 9,1%, общо са 7,7 млрд. лв.

Рекордна печалба и размер на активите имат банките у нас в края на първата половина на 2018 г., показват данните на БНБ.

За шест месеца банките са спечелили 801 млн. лв., какъвто резултат не е имало досега. През първото полугодие на миналата година например печалбата им бе 660 млн. лв.

Активите на банковата система са с 2,6 млрд. лв. повече и вече са 100,1 млрд. лв., което е почти колкото годишния БВП на България.

Делът на петте най-големи кредитни институции в активите е намалял до 58,4%, отчитат експертите на управителя на БНБ Димитър Радев.

Брутният кредитен портфейл за тримесечието се е увеличил с 3,3%, или с 1,9 млрд. лв. и вече е 58,9 млрд. лв.

Най-голям е ръстът при заемите за домакинствата - те са с 1,1 млрд. лв., или с 5,5% повече спрямо първото тримесечие. Заемите за нефинансови предприятия са с 641 млн. лв. повече.

Брутният размер на необслужваните кредити продължава да намалява - към края на юни той се е свил до 7,70 млрд. лева срещу 7,71 млрд. лева към март.

Техният дял от общата сума на кредитите също е намалял - до 9,1% при 9,3% в края на март.

Нетната им стойност също се понижава и в края на тримесечието е 3, 52 млрд. лв., което е 4,4% от общата нетна стойност на кредитите. Преди три месеца той е бил 4,6%.

През второто тримесечие депозитите са с 2,5 млрд. лв. повече, което е ръст от 3% спрямо март. Така в края на юни тяхната обща сума е 86,1 млрд. лв.

Най-голям абсолютен ръст имат спестяванията на домакинствата - те са с 956 млн. лв. повече.

Нефинансовите предприятия са депозирали с 578 млн. лв. повече.

Като относителен дял най-голям е ръстът при държавното управление, което е добавило 270 млн. лева, или с 12,5% повече в сравнение с края на март.

Ликвидният буфер в края на юни е 7,8 млрд. лв., а оценката му е по изискванията на евродирективите, подчертават от централната банка.

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на юни 2018 г. възлиза на 12 млрд. лв., като през тримесечието той се е увеличил само с 12 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават