"168 часа": Лекарката, паднала от 7-ия етаж, ще живее. При полета на косъм от смъртта - клон разкъсва врата й до сънната артерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6993611 www.24chasa.bg

l Счупени са тазът , двете подбедрени кости, капачките на коленете и петите

l Направени са 6 операции, чакат я още

Д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок, се е разминала със смъртта още по време на полета. Докато е летяла надолу, 35-годишната жена е получила опасно пробождане във врата на милиметри от сънната артерия.

Това сподели пред "168 часа" близка на лекарката, пожелала анонимност.

"Вероятно при падането

се е ударила в някое дърво и клон я е пробол

- разказва източникът ни. - Хубавото е, че е минал на милиметри от сънната артерия, иначе краят щеше да е фатален. Това е Божа работа. Тя беше откарана в "Пирогов", където лекарите правят всичко възможно. Паднала е от задната страна на блока, където е имало трева, тоест почвата е омекотила удара."

Според нея обаче това не е основният проблем.

"Ирена има много тежки счупвания в областта на таза, на двете подбедрени кости, 2-те пети и 2-те капачки - плаче приятелката й. - Лекарите казват, че точно това е довело до голяма загуба на кръв и е застрашило живота й."

Д-р Иванова работи от 10 г. в спешното отделение на "Александровска болница" в София, но по ирония на съдбата именно тя в момента е на мястото на хората, които до този момент е спасявала.

На 20 юли в блок 302 в столичния кв. "Люлин" след употреба на алкохол тя се скарала със своя приятел. Пред разследващите той казал, че лекарката е излязла ядосана на терасата, но се спънала и полетяла от високо.

Според приятелката й въпреки падането от 22 метра височина докторката има и разкъсвания, които обаче не са животозастращаващи.

"Колегата ни наистина има много травми, но

най-сериозните са на опорно-двигателния апарат

- споделя пред "168 часа" проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов". - Бяха я докарали бързо, а екип на място реагира доста адекватно."

По думите му подобни случаи са изключително особени, защото най-ценни са първите часове след инцидента.

"Трябва да бъде приложен т.нар. демидж контрол, който дава възможност да се направи най-важното за живота в първите 6 до 12 часа - разказва директорът. - Най-важно е

да се възстанови кръвообръщението,

да не се допуска кръвозагуба, да има достатъчен приток на кислород и добра циркулация. Всички други интервенции на този етап се отлагат във времето, защото на първо място трябва да бъдат проведени тези реанимационни мероприятия."

Според него подобни случаи могат да шокират дори лекарите, но те запазват самообладание и извършват животоспасяващите интервенции. Предстоят обаче още такива, изискващи специални скъпи импланти, които не се заплащат от НЗОК.

"Колегите първо извършиха качествена диагностика и след това се пристъпи към операциите - разказва професорът. -

Поставиха се външни фиксатори

на подбедрицата и една специална клампа, която да затвори счупването на таза, така че да ограничи кръвоизлива. Това стана в рамките на час, час и половина."

Обикновено подобни интервенции отнемат повече от 24 часа, когато се действа на няколко етапа, но те са пагубни за пострадалия. Затова реанимационният екип е реагирал бързо.

"Едно счупване на бедрото довежда до загуба на около литър кръв", споделя директорът.

Както вече близкката на д-р Иванова каза, са счупени и двете й бедра, което е общо 2 л.

"От подбедрицата се губи около половин литър - разказва проф. Балтов. - Тоест

около 2,5 л кръв

е изгубила само от тези травми. Отделно счупването на таза е още 2 л. Което означава, че около 4,5 л са изтекли."

Това доведе до кампания за даряване на кръв, защото в човешкото тяло има между 6 и 7 л. Оказа се обаче, че набирането е доста трудно заради рядката кръвна група на д-р Иванова, която е 0 отрицателна.

"До момента на колегата ни

са направени 6 операции

- обяснява проф. Балтов. - Ако в следващите 1-2 седмици е добре, ще започнат последващи интервенции."

По тази причина на 6 август от 17 часа ще се събира кръв за пациенти, които се нуждаят от преливане, включително и за д-р Иванова, в Рапортна зала "Проф. Емил Таков в "Пирогов".

По думите му обаче всяко тяло, получило такива травми, винаги има

тежка последваща реакция

"Организмът включва имунна система, която отговаря на получените травми - разказва директорът. - В повечето случаи се получава тежко възпаление, което

преминава в сепсис

и това също трябва да бъде преодоляно. След това се отваря един прозорец, в който подобен пациент може да бъде опериран. Това е тежък и сложен процес и чакаме момента, в който можем да реагираме." По тази причина в момента д-р Иванова е на апаратна вентилация, в изкуствена кома, за да може да й бъдат направени други операции.

"На този етап никой не може да даде прогнози за състоянието на д-р Иванова - споделя проф. Балтов. - За съжаление, когато дойде времето за новите операции,

има риск състоянието й да се влоши

отново, защото в момента тя е едно крехко яйце, което лесно може да се счупи."

Засега още не е ясно какво точно се е случило на 20 юли и дали наистина д-р Иванова се е подхлъзнала и е паднала от 7-ия етаж. По тази причина тече разследване.

Четете още:

Още три тежки операции чакат лекарката, паднала от 7-я етаж. Търсят се още дарители с рядката кръвна група 0 отрицателна

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца