Зоран Заев: България ни подаде ръка в най-важния момент. Благодаря на моя приятел Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6993739 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Министерски съвет

"Балканите от барутен погреб стават проспериращ регион. Решихме проблеми от десетилетия. Миналата година проявихме храброст и подписахме договора за добросъседство, който пораждаше не спорове, а бой. Проведохме огромна тиха дипломация. поздравявам колегите Ципрас и Заев за усилията за решаване на спора за името, за тежките политически проблеми, които си създадоха, но успяха", каза премиерът Бойко Борисов в Благоевград. Заедно с македонския си колега Зоран Заев участваха в тържествената церемония по отбелязване на 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание. Борисов подчерта, че днес вместо спорове и бой, заедно честваме своите герои. Подчерта, че е направено това, което никой не вярваше - договорът за добросъседство, подписан точни преди година в Скопие. Този договор "повлече крак" и Македония напредва в преговорите с НАТО и ЕС.

"Тук споменахме 4 войни, в които е участвал македонския пехотен полк. Представете си сега тук да са построени нашите деца, синове, дъщери да отиват от тук да се бият, да умират. Ние отидохме там, където са биеха - на гроба на Гоце Делчев. Вместо да се бием, ние се поклонихме, сведохме глави. Заедно отидохме при папата. В София бяхме заедно на паметника на цар Самуил. Радват ни се и в Скопие, и тук. Нашите общи герои не са се делили, били са се заедно. Така и ние вървим напред. Дадохме пример в Европа. Направихме най-тежките преговори с Македония, Гърция, Албания, Сърбия. Кой си е представял, че Албания може да си помисли дори за членство в ЕС! Поздравявам и Александър Вучич и Тачи за усилията да реши спора с Косово", допълни Борисов.

Зоран Заев пък три пъти изказа искрената си благодарност към България и "личния мой приятел Бойко Борисов" за усилията за решаване на проблемите и призна, че основна заслуга Македония да получи дата за начало на преговори за членство в ЕС и покана за НАТО е на премиера Бъорисов. "Подадената ръка от България дойде в най-важния момент за Македония. Това е подадена ръка от истински приятел. Сграбчихме момента, който отвори важни перспективи пред евро-атлантическата интеграция на Македония. Без договора с България, нямаше до постигнем договора с Гърция, нито да получим дата за преговори с ЕС и покана за членство в НАТО", каза Заев. Изрази оптимизъм, че "идват добри дни за Македония, защото имаме поддръжка от България". Допълни, че различията са надскочени и двете правителства са показали висока историческа отговорност в името на стабилността и просперитета на региона. "Балканите вече не са буре с барут, а регион, който има своето достойно място в Европа. Изпращаме силна поръка как се гради приятелство", допълни македонският премиер.

Зоран Заев: България ни подаде ръка в най-важния момент. Благодаря на моя приятел Борисов

Борисов обясни, че с него са разговаряли по време на срещата на 4 очи за разширяване он нашия ГКПП Ст. Лисичково от българска страна. "Това е най-прекият път и пунктът е много натоварен. Ще го разширим от наша страна, което ще струва 1,5 млн. лв. С оглед и общите военни учения в НАТО, необходимостта от по-голям ГКПП е належаща", допълни Борисов.

Бойко Борисов и Зоран Заев отдадоха почит пред паметника на Гоце Делчев на загиналите във войните.
Бойко Борисов и Зоран Заев отдадоха почит пред паметника на Гоце Делчев на загиналите във войните. СНИМКА: Антоанета Маскръчка

На площада бяха представителните роти на гвардейците, пристигна и шествието на ВМРО от паметника на Тодор Александров до този на Гоце Делчев. Сред стотиците харя имаше и представители нот Македония, а то бе водено от членове на клуб "Традиция".

Миналата година на 2 август двамата премиери бяха заедно в църквата "Свети Спас" в Скопие, където се поклониха пред тленните останки на Гоце Делчев, пренесени там през 1946 година. Ден преди това беше подписан договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.