Близо 2,2 млн. са бедните българи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6993872 www.24chasa.bg
Пламен Димитров отчете, че 5 417 000 българи живеят с до 590 лв. на месец. СНИМКА: КНСБ

Близо 2,2 млн. души живеят с 314 лв. на месец и са под прага на бедността. 2361 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален живот. Това показват последните данни на КНСБ, представени от президента на синдиката Пламен Димитров.

Парите са нужни за покриване на основни разходи - за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

За човек от домакинство са необходими 590,32 лв., като издръжката нараства с 36 лв. от началото на годината, отчете президентът на синдиката.

В София необходимите средства за нормален живот са със 717 лв. повече - 3078 лв. за четиричленно домакинство. Нетната средна работна заплата в столицата е 1168 лв., или бруто 1505 лв.

44% от домакинствата са с общ доход на човек от 321 до 590 лв. Така общо 5 417 000 българи живеят с до 590 лв. месечно, показва изследването.

Нетният размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лева на човек, за да може семейството да живее нормално, но не повече от 20 на сто от наемните работници у нас получават подобни заплати. Средното нетно възнаграждение през март е по-ниско с 321 лева, каза Пламен Димитров.

Според изследването на КНСБ продължава тенденцията да има голяма разлика в различните области на страната. Така например в Благоевград, Видин и Кюстендил все още хората получават едва 50% от необходимите средства за издръжка на живот. Друга тенденция, която се откроява, е, че заплатите на хората, които имат най-високи доходи, нарастват по-бързо от тези, които имат най-ниски. Това кара по-бедните да пестят основно от здравеопазване и образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,