Близо 2,2 млн. са бедните българи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6993872 www.24chasa.bg
Пламен Димитров отчете, че 5 417 000 българи живеят с до 590 лв. на месец. СНИМКА: КНСБ

Близо 2,2 млн. души живеят с 314 лв. на месец и са под прага на бедността. 2361 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален живот. Това показват последните данни на КНСБ, представени от президента на синдиката Пламен Димитров.

Парите са нужни за покриване на основни разходи - за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

За човек от домакинство са необходими 590,32 лв., като издръжката нараства с 36 лв. от началото на годината, отчете президентът на синдиката.

В София необходимите средства за нормален живот са със 717 лв. повече - 3078 лв. за четиричленно домакинство. Нетната средна работна заплата в столицата е 1168 лв., или бруто 1505 лв.

44% от домакинствата са с общ доход на човек от 321 до 590 лв. Така общо 5 417 000 българи живеят с до 590 лв. месечно, показва изследването.

Нетният размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лева на човек, за да може семейството да живее нормално, но не повече от 20 на сто от наемните работници у нас получават подобни заплати. Средното нетно възнаграждение през март е по-ниско с 321 лева, каза Пламен Димитров.

Според изследването на КНСБ продължава тенденцията да има голяма разлика в различните области на страната. Така например в Благоевград, Видин и Кюстендил все още хората получават едва 50% от необходимите средства за издръжка на живот. Друга тенденция, която се откроява, е, че заплатите на хората, които имат най-високи доходи, нарастват по-бързо от тези, които имат най-ниски. Това кара по-бедните да пестят основно от здравеопазване и образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",